Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, alkollü içkilere reklam ve gece satış yasağı getiren, trafikte alkol ve sigara kullanımına da ceza öngören kanunu onayladı.


Söz konusu yasaya göre, alkollü araç kullanana hem para hem de hapis cezası verilecek. Benzin istasyonlarında alkol satışının önüne geçilecek. Trafikte alkolmetreye üflemeyene 2 bin lira ceza verilecek ve sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınacak. Trafikte alkollü sayılma sınırı da 0,5 promil’e düşürüldü. 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında 700 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi altı ay süreyle geri alınacak. Hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0,21 olarak uygulanacak. Uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere 3 bin 600 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi beş yıl süreyle geri alınacak. Özel araçların sürücü koltuklarında da sigara içilemeyecek.


Ayrıca alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik gerçekleştirilemeyecek. Alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılamayacak. Gece içki satanlara 20 bin lira ile 100 bin lira arasında para cezası uygulanacak. Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülerine yer verilemeyecek. Sigarada olduğu gibi bu görüntüler buzlanacak. Uymayanlara ciddi cezalar geliyor.


 


ZAMAN