9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, son yolculuğuna uğurlanıyor. Demirel için Ankara'daki ilk tören, Güniz Sokak'taki evinin önünde yapıldı. İkinci tören ise Meclis'te gerçekleştirildi. Cenaze Kocatepe Camii'ne doğru yola çıktı.


Süleyman Demirel'in naaşı Güniz Sokak'a götürülmek üzere saat 07.45'te hastaneden çıkarıldı. Süleyman Demirel'in naaşı evinin bulunduğu Güniz Sokak'a getirildi.


İLK TÖREN GÜNİZ SOKAK'TA


Askerlerin omuzlarında taşınan Demirel'in naaşına gül yaprakları atıldı, sokak gül sularıyla yıkandı.


Saygı duruşunun ardından Demirel'in naaşı başında doktoru Aylin Cesur ile Hikmet Çetin, İsmet Sezgin ve İlhan Kesici konuşmalar yaptı. Konuşmaların ardından dualar edilirken, helallik alındı.


Aylin Cesur, Demirel için "Sizden çok şey öğrendim. İnsanın öz babası kadar birini sevebileceğini öğrendim. Veda ederken en derin şükranlarımı sunuyorum. Hayatım boyunca sizden öğrendiklerimi yaşatmaya çalışacağım. Sizden çok şey öğrendim ama sizden sonra hayatımda ne yağacağımı bilmiyorum" şeklinde konuştu.


İlhan Kesici konuşmasının sonunda Süleyman Demirel'in naaşı başında dua etti, tekbir getirdi. törene yoğun ilgi gösteren vatandaşlar da duaya eşlik etti. Güniz Sokak'taki tören için bazı yollar kapatılırken yoğun güvenlik önlemi de alındı.



İKİNCİ TÖREN MECLİS'TE


Güniz Sokak'ta, yaklaşık 30 dakika süren törenin ardından, Demirel'in cenazesi dualar eşliğinde Meclis'e götürüldü. Burada devlet töreni yapıldı. TBMM'deki törene ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Ahmet Davutoğlu birlikte tören alanına geldiler.


Siyasileri buluşturdu


Demirel için Meclis'te düzenlenen tören liderlerin buluşmasına sahne oldu. Törene; Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Davutoğlu, CHP Lideri Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Bahçeli ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski başbakanlardan Tansu Çiller, bakanlar ve birçok siyasi ve Demirel'in ailesi katıldı. Demirel ailesinin damadı CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici taziyeleri kabul etti.


Fötr şapkası, tabutun üzerine konuldu


Demirel'in doktoru Aylin Cesur, törende Başbakan ile bir süre konuştu. Çiller, Başbakan'ın yanında tören alanında yer aldı. Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel tekerlekli sandalyeye ile TBMM'ye geldi. Demirel'in naaşı cenaze aracına konarak kortej eşliğinde TBMM'ye getirildi. Demirel'in Türk Bayrağına sarılı naaşı Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayından askerler tarafından katafalka konuldu. Katafalkın önünde Demirel'in fotoğrafı ve Demirel'e verilmiş madalyalar, nişanlar yer aldı. Demirel'in doktoru Aylin Cesur Demirel'in fötr şapkasını tabutun üzerine koydu. Naaşın üzerinde Isparta'dan getirilen gül yaprakları de yer aldı.


NAAŞ KOCATEPE'YE GÖTÜRÜLÜYOR


Demirel'in naaşı, TBMM'de törenin ardından Kocatepe Camiine götürülüyor. Burada cenaze namazı kılınacak. Demirel, daha sonra ise memleketi Isparta'ya götürülecek. Demirel'in cenazesi yarın toprağa verilecek.