S.S. Kahramanmaraş Merkez Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 3 Eylül’de yapılan ve kooperatif binası altındaki bir işyerinin mali sıkıntı nedeni ile satılabilmesi için yetki alındığı tartışmalı genel kurulun yankıları sürüyor.

TESKOM tarafından gönderilen son genelge ise Kahramanmaraş merkez kooperatifi gibi alacak takip oranları yüksek olan ve bu nedenle de kredi kullandıramayan kooperatiflere umut olarak can verip yeniden kredi kullandırma imkânı sağlayacak.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği olan TESKOMB tarafından birlik başkanlıklarına gönderilen 2009/16 sayılı genelgenin Kahramanmaraş Merkez Kooperatifinin işyeri satışına gerek kalmadığını ortaya koyduğu öne sürülüyor.

Genel Başkan Salahaddin Hünü ve Genel Başkan Vekili Hüseyin Akal tarafından imzalanarak birlik başkanlıklarına gönderilen genelgede aynen şöyle deniliyor:

“Bilindiği üzere; Türkiye Halk Bankası’nca kooperatiflerimize limit tahsislerinde yüzde 80 takip oranı göz önünde bulundurulmakta idi. Ancak; ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler neticesinde esnaf ve sanatkârın kredi borçlarını vadesinde ödeyememeleri nedeniyle bir kısım kooperatiflerin takip oranları yükselmiş ve kredi kullandıramaz hale gelmişlerdir. Takip oranının yüksek olması nedeni ile kredi kullandıramayan kooperatiflerin tekrar kredi kullandırabilir hale getirilebilmesi amacı ile Merkez Birliğimizce yapılan girişimler sonucunda T. Halk Bankası’nca yapılan yeni düzenlemeyle takip oranı yüzde 200’e kadar olan kooperatiflere kredi kullanma imkânı sağlanmıştır.

Yapılan bu düzenlemeye göre;

10.09.2009 – 31.12.2009 tarihleri arasında takip oranı yüzde 200’e kadar (Yüzde 200 dâhil)

01.01.2010 – 31.03.2010 tarihleri arasında takip oranı yüzde 150’ye kadar (Yüzde 150 dâhil)

01.04.2010 – 30.08.2010 tarihleri arasında takip oranı yüzde 100’e kadar (Yüzde 100 dâhil)

Olan kooperatiflere limit tahsis edilebilecektir.


Ayrıca, yaşanan ekonomik krizin esnaf ve sanatkârlar üzerindeki olumsuz etkilerinin bir nebze olsun azaltılması amacıyla da kredi faizlerindeki yüzde 1 oranında indirime gidilmesi sağlanarak, 01.09.2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kredi faiz oranı yüzde 8’e düşürülmüştür. Belirlenen faiz oranı yeni kredilerle birlikte aynı zamanda vadesi gelmemiş kredi borçlarına da uygulanacaktır.

Bilgi edinilmesini ve genelgemizin bağlı tüm kooperatiflere duyurulmasını rica ederiz.”

PEKİ, ŞİMDİ NE OLACAK?

TESKOMB tarafından gönderilen ve Haber Merkezimizin de elde ettiği bu genelge ile Kahramanmaraş gibi alacak takip oranları yüksek olan ve bu nedenle de kredi kullandıramaz hale gelen kooperatiflere yeniden kredi tahsis edilebilmesinin önü açılmış oluyor.

Durum böyle olunca ve kredi takiplerinin yüksek olması nedeni ile 11 aydır kredi veremeyen Kahramanmaraş merkez kooperatifinin önü açıldığına göre artık işyeri satışına da gerek kalmadığı öne sürülüyor.

TESKOMB SİTESİ’NDE DUYURU

TESKOMB’un resmi internet sitesinin ana sayfasında ise şu duyuru bulunuyor:

“Kooperatif Kredi Faizleri 1 Eylül 2009 tarihinden geçerli olmak üzere % 8 'e inmiştir.

Bu faiz oranı vadesi gelmemiş kredi taksitleri içinde geçerlidir.

VADESİ GEÇMİŞ KREDİ BORÇLARI İÇİN YENİDEN YAPILANDIRMA

Kooperatiflerimiz ortağı Esnaf ve Sanatkârın 31.12.2008 tarihinden önce kooperatif takibine intikal etmiş kredi borçları yeniden yapılandırılacak.

Bu uygulama ile takipteki anapara borcu yılsonuna kadar, gecikme faizleri ise 4 yıla kadar faizsiz olarak taksitlendirilebilecektir

NOT: Uygulama yılsonuna kadar uzatılmıştır.”

HABERİN GERİ PLANI:

KAHRAMANMARAŞ MERKEZ KOOPERATİFİ İLE İLGİLİ OLARAK YAŞANAN VE KANAL 46 İLE BASINDA HABER OLARAK YER ALAN SON GELİŞMELER İSE ŞÖYLEYDİ:

GENEL KURUL TUTANAĞINA DA İTİRAZ EDİLECEK!


Yönetim Kurulu Başkanlığını Alirıza Kekeç’in yaptığı S.S. Kahramanmaraş Merkez Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin bir hayli tartışmalı geçen genel kurulunun yankıları sürerken, genel kurul ile burada alınan gayrimenkul satış yetkisinin iptali için bazı ortaklarca hukuki süreç başlatıldı.

Bu kapsamda ilk olarak mevcut yönetime bir ihtarname gönderilirken, dava açılması için de genel kurulu tutanağı bekleniyordu. Ancak; Divan Başkanı Yaşar Bozdağ, Katip üyeler Cuma General ve Ali Kutlu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri A. Fatih Aydoğar, Mehmet Uzun (katılmadı), Hüseyin Dağ ve Atilla Çakallıoğlu tarafından imzalanan genel kurul tutanağı ile Hüseyin Dağ ile Atilla Çakallıoğlu imzasını taşıyan ‘Bakanlık Temsilcisi Şerhi’nin genel kurulda yaşananlardan bahsetmemesi nedeni ile itiraz konusu yapılacağı öğrenildi.

Ortaklar tarafından vekâlet verilen avukat, genel kurul ile burada alınan satış yetkisi kararının iptalinin yanında genel kurulu tutanağı ile şerhine de itiraz edecek. Bununla birlikte Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na da dilekçe verilerek genel kurulun incelenmesi amacı ile müfettiş istenecek.

İLK OLARAK NOTERDEN İHTARNAME GÖNDERİLDİ

Kahramanmaraş 2. Noterliği’nden 7 Eylül 2009 Pazartesi günü muhatap olarak gösterilen Kooperatif Yönetimi’ne çekilen ihtarnamede aynen şöyle denildi:

“Sayın muhatap; 03.09.2009 günkü olağanüstü genel kurulda kooperatife ait olan gayrimenkullerin satışına ilişkin yönetime yetki verilmiştir. Ancak verilen bu yetki usulsüz olup bu konu ile ilgili olarak yetkili mahkemelerde kongrenin ve satış yetkisinin iptali için tedbir istemli dava açacağım. Ayrıca bu konu ile ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve diğer ilgili yerlere yapılan işlemlerden dolayı gerekli şikâyetlerimi yapacağım, kanuni haklarımı kullanacağım.

Sayın muhatap; Bu nedenle almış olduğunuz işyerlerinin satışı için olan yetkiyi dava sonuna kadar durdurmanızı, herhangi bir işyeri satışı yapmamanızı, durdurmadığınız takdirde bu satışlardan dolayı sorumluluğun tarafınıza ait olacağı hususunu ihtaren bildiririm. 07.09.2009..”

Kooperatif ortağı D. K. tarafından gönderilen bu ihtarnamenin yanı sıra, bazı ortakların da avukata vekâletname vererek genel kurul ve burada alınan satış yetkisinin iptali için adli makamlar nezdinde işlemleri başlatmaya hazırlandıkları ve bu amaçla da genel kurul tutanağının beklendiği belirtilmişti.

İŞTE GENEL KURUL TUTANAĞI

3 Eylül’de yapılan genel kurulun hemen sonrasında tutanağı almak için Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü’ne 07.09.2009 tarihinde başvuran ortaklar kongreden yaklaşık bir hafta sonra tutanağı alabildiler. Mevzuata göre; Müdürlük makamına başvuran ortaklara genel kurul tutanağı veriliyor.

Divan Başkanı Yaşar Bozdağ, Kâtip üyeler Cuma General ve Ali Kutlu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri A. Fatih Aydoğar, Mehmet Uzun (katılmadı), Hüseyin Dağ ve Atilla Çakallıoğlu tarafından imzalanan genel kurul tutanağı ise aynen şöyle:

GENEL KURUL TUTANAĞIDIR- S.S. Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin Olağanüstü Genel Kurul toplantısı birinci toplantı tarihi olan 25 Ağustos 2009 tarihinde ilanla belirtilen Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi binasına salonunda saat 10.00’da toplanmış olup, toplantı için gerekli çoğunluk temin edilemediği için yapılan tehir gereğince 2. toplantı tarihi olan 03 Eylül 2009 günü saat 10.30’da Yimpaş Otel Toplantı Salonunda Kahramanmaraş’ın Sesi Gazetesi’nin 30 temmuz 2009 tarih ve 11081 sayılı nüshasında yapılan ilan gereği Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri A. Fatih Aydoğar, Mehmet Uzun, Hüseyin Dağ ve Atilla Çakallıoğlu’nun katılımıyla toplanılmıştır.

Hükümet komiserlerince yapılan incelemelerde;

Genel Kurul Toplantısına ait davet ilanlarının Kahramanmaraş’ta münteşir Kahramanmaraş’ın Sesi Gazetesi’nin 30.07.2009 tarih ve 11081 sayılı nüshasında ilan edildiği, belediye hoparlöründen 12 defa ilan edildiği, davet mektuplarının 10.08.2009 tarihinde 3381 üyeye davet mektubu görülmüş olup, ancak ana sözleşmede öngörülen 2 toplantı arasındaki 7 günlük sürenin bulunmadığı, toplantının ikinci toplantı olduğundan nisap (çoğunluk) aranmadığı, yönetim kurulunca 1163 sayılı kooperatifler kanununun 26. maddesindeki niteliklere ve ortaklar kayıt defterindeki kayıtlara uygunluğu onaylanarak hazırlanan ve ortakların incelemesine sunulan ortaklık listesinde kayıtlı 3381 ortaktan 46 ortağın asaleten katılımıyla toplantıya (doğrusu toplantıda) hazır bulunduğu, toplantının 2. toplantı olması nedeni ile gerekli çoğunluğa bakılmaksızın toplantıyla ilgili gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

GÜNDEM MADDELERİ:

Gündem 1- Genel Kurulun açılışı Yönetim Kurulu Başkanı Alirıza Kekeç tarafından bir açış konuşmasıyla başladı. Kooperatifimizin olağanüstü toplantısını yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Genel Kurulumuza hoş geldiniz der, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlarım. Genel kurulumuzun yönetimi içen 1 divan başkanı, 2 kâtip üye seçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle önerilerinizi rica ediyorum.

Olağanüstü genel kurulumuzun tüm esnafımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diler, saygılarımı sunarım, dedi.

Gündem 2- Divan başkanlığı için üyelerden Divan başkanlığına Yaşar Bozdağ, katipliklerine Cuma General ve Ali Kutlu teklif edildi, yapılan oylama neticesi oy birliği ile seçildiler.

Gündem 3- Gündemin 3. maddesi olan saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunduktan sonra gündemin 4. maddesine geçildi.

Gündem 4- Kooperatifimizin T.C.’deki tüm resmi, hususi daire ve müesseselerde, hakiki ve hükmi şahıslar, şirketler ve bilcümle daireler, özel şirketler, tapu sicil muhafızlıkları, bankalar nezdinde kooperatifimizin gayrimenkul alım ve satımlarında, kredi kullandırma işlemlerinde, kooperatif gayrimenkullerinin bankalara ipotek verilmesinde ve bankalardan kredi kullanılmasında, kat mülkiyeti tesisi, cins tashihi, kat irtifakı tesisi (bağımsız bölümlere numara verme, bağımsız bölüm seçme) kat irtifakı ve kat mülkiyetinin feshi ve yeniden tesisi ve bilcümle yapacağımız muamelelerde yönetim kuruluna yetki verilmesine oy birliğiyle karar verildi.

Gündem 5 – Kooperatif bünyesinde bulunan İsmetpaşa Mah. Şeyhadil Cad. No: 22’de adresindeki, 6 ada, 1 pafta, 9 parseldeki gayrimenkulün kat irtifakı – küt mülkiyeti tesis işlemi tamamlandıktan sonra dilediği bağımsız bölümleri dilediği kişilere satmaya, satışına karar verilecek bağımsız bölümün satışının yapılabilmesi için 400.000.00.- TL taban fiyattan açılmak üzere açık artırma yoluyla satış işleminin yapılması için yönetim kuruluna yetki verilmesine oy birliğiyle karar verildi.

Gündem 6 – Dilek ve temennilerde söz alan olmadığından Başkan Alirıza Kekeç genel kurula teşekkür konuşması yaptılar.

Gündem 12- (Doğrusu 7 olacak) Gündemde görüşülecek başka bir madde olmadığından divan başkanı toplantıyı saat 12.00’de kapattı. 03.09.2009.”

MEHMET UZUN BU TUTANAĞA KATILMADI

Bakanlık temsilcilerinden Mehmet Uzun’un genel kurul tutanağında yer alan isminin altında ise ‘KATILMADI’ yazısı dikkat çekiyor. Bu ibare, 3 Eylül’deki genel kurula katılan Mehmet Uzun’un, tutanakta yazılanlara katılmadığı olarak yorumlanıyor. Ancak bu haberin çıkmasının ardından görüştüğümüz İl Müdürü İbrahim Nakış ise Mehmet Uzun'un genel kurul günü amcasının cenazesi nedeni ile kurula katılamadığını söyledi.

İŞTE BU DA BAKANLIK TEMSİLCİSİ ŞERHİ AMA…

03.09.2009 tarihinde saat 10.30’da Yimpaş Otel toplantı salonunda yapılan Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nin olağanüstü genel kurulunda; genel Kurulun oyuna sunulan 2-3 ve 4. maddelerinde Divan Başkanlığı tarafından yapılan oylamalarda genel Kurula katılan bütün ortakların oybirliği karar almış olması nedeniyle ‘kabul etmeyenler’ oylaması yapılmamıştır. Toplantı esnasında hiçbir ortaktan itiraz eden olmamıştır. Ancak toplantı sonrasında Devlet KÖŞKER isimli ortak Divan Başkanına neden ‘kabul etmeyenler’ oylamasını yapmadığını, sormuş Divan Başkanı da; kararların oybirliği ile alınması nedeniyle gerek duymadığını belirtmiştir. Hüseyin Dağ – Atilla Çakallıoğlu”

GENEL KURULDA YAŞANANLAR TUTANAĞA NEDEN YAZILMADI?

Genel Kurul toplantısında kararlar oy çokluğu ile alınmasına ve bu durum kamera kayıtlarında açık bir şekilde görülmesine rağmen gerek genel kurul tutanağında gerekse de bakanlık temsilcisi şerhinde ‘oy birliği’ ibaresinin kullanılması ise bir hayli dikkat ve tepki çekti. Bununla birlikte vekâletle gelenlere ‘noter şartı’nın öne sürülmesi, hazirun listesinde imza atanlar bulunmasına rağmen genel kurulun başlatılması ve bununla ilgili olarak divanla yaşanan tartışmaların ise tutanakta hiç yer almadıkları görülüyor. 4 bakanlık temsilcisinden birisinin genel kurul tutanağını imzalamaması ve şerh bölümünde ise sadece 2 üyenin imzalarının bulunması da dikkat çekiyor.

Kongrede yaşanan gerçeklerin yer almaması nedeni ile genel kurul tutanağı ile şerh’e karşı da Ticaret ve Sanayi İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verilmesi bekleniyor.

HÂLBUKİ 3 EYLÜL’DEKİ GENEL KURUL’DA YAŞANAN GELİŞMELER ŞÖYLEYDİ

Divan Başkanı Yaşar Bozdağ’ın oylama yaptırırken sadece ‘Kabul edenler’ diye sorması ve böylece işyeri satış yetkisini yönetime vermesinin genel kurulu iptal ettirebilmek için yeterli bir gerekçe olduğu öne sürülüyor. Mevzuata göre; divan başkanının oylama yapılırken; “Kabul edenler”, “Kabul etmeyenler” ve “Çekimserler” diye sorması gerekiyor.

3 Eylül Perşembe günü yapılan Genel Kurul’da hazır bulunan ortaklara; ‘Kabul etmeyenler’ ve ‘Çekimserler’ şeklindeki soruları yöneltmeyen divanın bu tutumuna ‘oldu-bittiye getiriliyor” diyen bazı üyelerin büyük tepkisini çekmişti. Sadece kabul edenlerin sorulduğu genel kuruldaki bu oylamanın tutanağa nasıl yansıyacağı yani kabul edenler, kabul etmeyenler ve çekimserlerin sayılarının nasıl belirleneceği ise merak ediliyor. Çünkü genel kurulun görüntü kayıtlarında ‘kabul edenler’ sorusu karşısında ortaklardan el kaldırmayanların olduğu açık bir şekilde görülüyor.

Bu arada; genel kurulu gelenlerin imza attığı hazirun listesi tamamlanmadan genel kurulun başlatıldığına ve bazı ortaklarca başkalarına verilen vekâletnamelerde mevzuatta istenmemesine rağmen noter şartı aranmasının da iptal gerekçeleri arasında yer alabileceği belirtiliyor.

İTİRAZ VE DAVA AÇMA YÖNÜNDE SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Genel Kurulu izleyen Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü görevlisinin hazırlayacağı tutanak beklenirken 7 Eylül pazartesi günü bazı ortakların ilk olarak noterden mevcut yönetime bir ‘ihtarname’ gönderecekleri konuşuluyordu ve bu gerçekleştirildi.

Söz konusu bu ihtarnamede; “Satış için yetki kararının yönetime verildiği genel kurul toplantısı ile ilgili olarak ihtiyati tedbir ve kongre iptal davası açılacağı ve bu nedenle de işyeri satışının dava sonuna kadar durdurulması” talebi mevcut yönetime iletildi. Daha sonra ise Adliye’de dava açılarak ilgili Bakanlık nezdinde de girişimlerde bulunulması bekleniyor. Uzmanlar ise bu başvuruların yapılması halinde mevzuata göre eksiklikleri bulunan genel kurulun iptal edileceği görüşünü savunuyorlar.

YÖNETİM GENEL SATIŞ YETKİSİ ALDI

Başkan Kekeç genel kurulda yaptığı konuşmada mali sıkıntı içerisinde bulundukları gerekçesi ile kooperatif binasının altında bulunan bir işyerinin satışı için genel kuruldan satış yetkisi istediklerini söyleyerek aynen şunları söyledi:

“Gayrimenkul satışları derken çoğul kullanmış. Biz bir tek bir tane gayrimenkul satışı üzerinde kararımız var. Allah, gayrimenkulün ikinci bir defa satışı dolayısı ile sizinle beni yüz yüze getirmesin. Bunu çok duygusal ve samimi olarak söylüyorum.”

Kekeç sadece bir işyeri için satış yetkisi istediklerini söylemesine rağmen; genel kurulun 5. gündem maddesi ise bunun tam tersini söylüyor. Söz konusu gündem maddesi aynen şöyle: “Kooperatif bünyesinde bulunan gayrimenkullerden ihtiyaç duyulduğunda gerekli hazırlıklarının yapılarak satılabilmesi için yönetim kuruluna yetki verilmesine…”

Madde de açıkça görüldüğü üzere; genel kuruldan genel satış yetkisi alan Kekeç, kendisinin de ifade ettiği gibi ikinci bir defa satış dolayısı ile ortaklarla yeniden yüz yüze gelmeyecek. Bunu çok iyi bilen Kekeç ise konuşmasında bu noktada demagoji (lafebeliği) yapmış oldu.

İŞTE GENEL KURUL’UN İPTALİNE DAYANAK OLACAĞI ÖNE SÜRÜLEN KANUNİ MEVZUAT:

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET
KOOPERATİFLERİ ANASÖZLEŞMESİ

KARARLARIN İPTALİ


Madde 38 - Aşağıda yazılı kimseler kanuna, anasözleşme hükümlerine ve iyiniyet esaslarına aykırı olduğu iddiasıyla genel kurul kararları aleyhine, toplantıyı izleyen günden başlamak üzere bir ay içinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurabilirler.

1- Toplantıda hazır bulunup da kararlara muhalif kalarak keyfiyeti tutanağa geçirten veya oyunu kullanmasına haksız olarak müsaade edilmeyen yahut toplantıya çağrının usulü dairesinde yapılmadığını veyahut gündemin gereği gibi ilan veya tebliğ edilmediğini yahut da genel kurul toplantısına katılmaya yetkili olmayan kimselerin karara katılmış bulunduklarını iddia eden pay sahipleri,

2- Yönetim Kurulu,

3- Kararların yerine getirilmesi yönetim kurulu üyeleri ile denetçilerin şahsi sorumluluklarını mucip olduğu takdirde bunların her biri.

Bozma davasının açıldığı ve duruşmanın yapılacağı gün, yönetim kurulu tarafından usulen ilan olunur.

Bir kararın bozulması, bütün ortaklar için hüküm ifade eder. Bozma kararının kesinleşmesi halinde, bu husustaki ilam tescil ve ilan ettirilir.

GENEL KURUL TUTANAĞI

Madde 39 - - Genel kurul toplantılarının muteber olması için, ortaklar tarafından yapılan beyanlar ile muhalif kalanların muhalefet sebeplerini, yapılan seçimler ile verilen kararları içeren bir tutanak düzenlenir. Bu tutanakta, toplantıya asaleten ve vekaleten katılanların sayısı ile kullanılan oy sayısı ayrıca gösterilir.

Genel kurul tutanağının altı, genel kurul başkan ve üyeleri ile Bakanlık Temsilcisi tarafından imzalanır.

GENEL KURUL KARARLARININ TESCİL VE İLANI

Madde 40 - Toplantıya çağrının usulüne uygun yapıldığını gösteren belgeler ile ortaklar cetveli ve genel kurul tutanağı toplantı tarihinden itibaren 15 gün içinde Ticaret Sicil Memurluğuna verilmekle birlikte gerekli tescil ve ilan işlemi yaptırılır.

KEKEÇ’İN KOOPERATİFİNİN GENEL KURULU OLAYLI GEÇTİ!

Yönetim Kurulu Başkanlığını Alirıza Kekeç’in yaptığı S.S. Kahramanmaraş Merkez Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 25 Ağustos’ta çoğunluk sağlanamadığı için 3 Eylül’e ertelenen olağanüstü genel kurul toplantısı bir hayli hareketli ve gergin geçti.

3 Eylül Perşembe günü saat 10.30’da Yimpaş Otel’de başlayan toplantıda; kooperatif binası altında bulunan bir işyerinin satışı için ortaklardan yönetimi yetki istendi.

Bir hayli hareketli, gergin ve tartışmalı geçen genel kurulda, yönetime satış için yetki verilirken, bununla ilgili olarak yapılan oylamada divan başkanının sadece ‘kabul edenler’ diye sorduğu ve ‘kabul etmeyenler’ diye bir soruyu ise genel kurula yöneltmemesi dikkat çekti. Bununla ilgili olarak bazı ortakların itiraz yoluna giderek genel kurulu iptal ettirecekleri öne sürülüyor.

Basında çıkan haberler nedeni ile bir hayli gergin olduğu gözlenen ve genel kurulda konuşarak kendisine yöneltilen iddialara cevap vermeye çalışan Başkan Alirıza Kekeç ise; "Ben bölge birliğinde Vito marka makam aracı kullanıyorum. Rahatsız olanlara buradan sesleniyorum; istediğim ortamı bulursam bir makam arabası daha alacağım" şeklinde garip bir ifade kullanması ile dikkat çekti.

Genel kuruldaki divana seslerini duyuran bazı ortaklar ise; “Henüz imza atan ortaklar içeriye girmekte iken sizlerin yetki için sanki bir oldu-bittiye getirir gibi oylama yapmasını yadırgıyoruz. Hem de divan başkanı sadece kabul edenleri oyluyor. Hâlbuki oylama yaptırırken ‘kabul etmeyenler’ diye de sorması gerekir” diyerek tepkilerini ortaya koydular.

BUGÜNLERE NASIL GELİNDİ?

‘Ahbap-çavuş’ ilişkilerine dayanarak teminatsız krediler verildiği ve bunların toplanamaması nedeni ile bankaya biriken borcun ödenebilmesi için gayrimenkul satmak zorunda kaldığı’ şeklindeki şok iddia, soru ve gelişmeler karşısında kendisine yöneltilen sorulardan sadece bir tanesine cevap verebilen Kekeç’in gündeme getirilen ve büyük yankı yapan 10 soru karşısında adeta suskun kalması akıllara soru işaretleri getiriyor, kamuoyu ise haklı olarak; "Sükût ikrardan mı geliyor?" diye soruyordu. Bununla birlikte Kekeç'in sorular karşısında sözlü ya da yazılı açıklamada bulunması büyük bir merakla bekleniyordu.

DAHA BİRKAÇ AY ÖNCE KONGRE YAPILMIŞTI

Daha birkaç ay öncesinde kongre yapan kooperatifte yeniden olağanüstü kongre kararı alınması gözleri haklı olarak buraya çevirerek; “Kooperatifte neler oluyor da olağanüstü kongre yapılıyor?”sorusunu akıllara getirmişti.

3 Eylül 2009 Perşembe günü Yimpaş Otel’de toplanan genel kurulda, gündemde yazılı olan ‘kooperatif bünyesindeki gayrimenkullerden ihtiyaç duyulduğunda gerekli hazırlıkların yapılarak satılabilmesi için yönetim kuruluna yetki verilmesi’görüşülerek oylandı.

İŞTE GENEL KURULDAKİ AYRINTILAR

Genel kurulda divan başkanlığını Yaşar Bozdağ, katip üyelikleri ise; Cuma General ile Ali Kutlu yaptı. Halkbank Şube Müdürü Aziz Aslan’ın da davetli olarak katıldığı genel kurulda, yaklaşık 50 kadar ortak hazır bulundu.

Saygı duruşu yapılarak İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gündeme geçildi.

Kürsüye gelerek bir konuşma yapan ve basın tarafından gündeme getirilen iddialara cevap vermeye çalışan Alirıza Kekeç şöyle konuştu:

BAŞKAN KEKEÇ GENEL KURULDA ŞU KONUŞMAYI YAPTI

“Muhterem ortaklarımız, olağanüstü toplantılar olağanüstü hallerde yapılır. Bugünkü bizim olağanüstü toplantımızda olağanüstü alınması gereken bir karar taşıdığı için bugünkü toplantıya başvurulmuştur. Bunu gerektiren sebepler; tabiî ki 2008 yılının Ekim ayından beri merkez kooperatifinin kredi kullandıramaz durumda bulunmuş olmasıdır. Neden bu duruma geldik? Bunun sebeplerini izah etmeye çalışacağım. Kaldı ki 2008 yılında yaptığımız genel kurulda krizi öngörerek kooperatiflerin gidişatının çok ta hoş olmadığını görerek belirlemiş olduğumuz bir işyerinin satışı ile ilgili kararı almıştık.

Geçen kriz ortamı bizi haklı çıkardı. Türkiye ve Kahramanmaraş ve dolayısı ile de kooperatif bu global (dünya çapında) krizden etkilendi. Bu nedenle geri dönüş ödemelerinde aksamalar oldu. Merkez kooperatifinin mevduatında 1 milyon 500 bin lira olmasına rağmen, geçen zaman içerisinde tüm varlıklarımızı ve mevduattaki paramızı da bankalarda bekleyen dosyalar üzerinde kullandık. Ama neticede arkasından hiçbir şey gelmediği zaman iflas demeyelim ama kapanmak veya faaliyeti durdurmak kaçınılmaz olur. Şimdi biz bunlara çok değişik tedbirler almak durumunda kaldık. Ki bu bizim asli görevimizdir. Ne yaptık? Hemen faaliyete geçerek ihtiyaç sahibi ortaklarımıza krediyi hemen verebilmek için değişik sebep ve değişik türde çarelere başvurduk.

Kooperatifin tüm mal varlıklarını ipotek verelim, bize ihtiyaç duyduğumuz, bankaya olan bekleyen dosyalar üzerindeki ihtiyaç duyduğumuz parayı bize verin, biz size teminat olarak kooperatifin yekünü olan mal varlıklarını ipotek verelim dedik. Ama maalesef bankalar, kurumların teminatını geçerli saymadı. Ferdi olarak arkadaşlarımızla bir araya gelerek, elimizi taşın altına sokalım diyerek ferdi krediye müracaat ettik. Ama ferdi kredi de netice olarak 2-3 arkadaşımızın şartları kredi için uydu. Bunların da verdikleri para bizim ihtiyaç duyduğumuz paranın üçte biri kadardı. Durum böyle olunca almaktan vazgeçtik. Şimdi burada yapılacak tek bir şey kaldı. 1952 yılında kurulmuş olan merkez kooperatifi yıllar içerisinde gelişerek bugünkü gayrimenkulleri almıştır. Allah bu mülkleri alanlardan kooperatifi bugünlere getirenlerden razı olsun. Ölenlere rahmet, sağ olanlara da sağlık ve sıhhat diliyorum. Ama malın kötü zamanda kullanılması gerekliliği vardır. Biz de en zor ve dar zamanımızda kooperatifin belirlemiş olduğumuz bir dükkânının satışı ile ilgili kararı daha önce almıştık. Ve buna başvurduğumuzda tapuya vardım, tapudan bize dediler ki; ferdileştirme ve cins tahsisi ile ilgili ayrıca bir karar almanız gerekiyor. Satışımızla ilgili bir karar var ama o ayrı bir şey. Ama ferdileşip, cins tahsisinin yapılması için genel kurulun yetki vermesi gerekiyor. Şimdi bizim size vermiş olduğumuz zahmet bundan dolayıdır. Diğer taraftan bizim tüm bu iyi niyetlerimize rağmen, mevcut yerimizin satılmaması doğrultusunda 11 ay mücadele verdik. 11 ay çok uzun bir zamandı.

Ama keseden yeme diye bir tabir vardır ve bu nedenle de ayağa kalkmak çok zordu. Durum böyle olunca; biz kaçınılmazı yapmak zorunda kaldık. Yani istesek te istemesek te; sevmesek te içimizden gelmese de satışla ilgili karar aldık. Bu kararımıza karşı çıkanlar oldu. İşte burada yönetim zafiyeti olduğundan bahsedildi. Ahbap-çavuş ilişkisinden bahsedildi. Teminatsız ve kefilsiz kredi verdiğimizden bahsedildi. Ama şunu bütün samimiyetim ile söylüyorum; hiçbir şekilde hiçbir ortağımıza teminatsız veya kefilsiz kredi verilmişliğimiz hiç yoktur. Burada ahbap-çavuş ilişkisinin olması mümkün değil. Çünkü; biz 11.5-12 milyon liraya yaklaşan bir kredi dağıtımı yapmış bir kooperatifiz. Bu 11 aylık zaman zarfında 8 milyon liraya yakın parayı geri ödenmesi için mücadele vermişiz ve dönüşünü sağlamışız. Bunun içerisinde kooperatife vermiş olduğumuz dosyalardan yani takibi ile ilgili can yakmak babından değil; kooperatiften avukata vermiş olduğumuz 204 tane takip edilen dosya var. 108 tane de kooperatif bünyesinde takip edilen dosya ve bunla ilgili olarak ta 5 milyon liranın üzerinde protestolu senet…

Ve bunun takipleri neticesinde 2 milyon liraya yakın bir parayı tahsil ettik. 3.5 milyon lira gibi bir plasmanımız var şu anda. Bizim burada gözüken yüzde 100’ün üzerinde takibimiz devam ediyor. Halkbank’asında bekleyen dosyalar için de bizim 600 bin lira gibi bir borcumuz görünüyor. Yani Halk Bankası’nın dosyalardan bu kadar alacağı var. Tüm bu mücadelelerimize rağmen, 11 ay içerisinde ancak 350 tanesini geriye dönüşünü yani dosya alımını sağladık. Geriye kalan 300 tanesi maalesef devamlı arkasından geldiği için önünde duramıyoruz. 2 tane tahsil ediyoruz, 4 tane protesto oluyor. Kartopu gibi her geçen gün büyüyor. Neticede; bugün itibarı ile, Halkbankası’nda bekleyen hemen hemen dosyamız yok gibi…Sayın Müdürüm de bu konuya vakıftır, 50 bin lira gibi bir borcumuz var. Yani özetle şunu söylemek istiyorum: Bu işyerinin satışı ile ilgili parayı tahsil edip, aldığımız zaman biz istenilen seviyeye gelmiş olacağız. Yarından itibaren diyelim ki; biz artık kredi verme duruma gelmiş olacağız. Bunun için sizlerin yetkisine ihtiyaç duyuldu ve size zahmet vererek buraya çağırdık.”

İŞTE İDDİALAR VE KEKEÇ’İN BUNLARA CEVABI

Başkan Kekeç, konuşmasının bundan sonraki bölümünde ise Kanal 46 tarafından gündeme getirilen 10 soruya cevap vererek, kendisini savunmaya çalıştı.

İşte gündeme getirilen sorular ve Kekeç’in bunlara cevabı:

1- Yaklaşık 3 bin üyesi bulunan kooperatif, neden gayrimenkul satmak zorunda kalıyor? Yönetim zafiyeti mi var?


“Adını vermeyeceğim ama bir kanalda internete yazı yazılmış. Bu birkaç günden beri devam ediyor. Aksu TV’den geldiler, buna cevaben benden beyanat aldılar. Tabi haberleri pek kısa düştüğü için bir-iki maddeyi izah edebilmemiz mümkün oldu. Ben şimdi buradan açıklık getirmek istiyorum buna…

Bize yöneltilen yani şahsım ve kooperatif hakkında 10 tane soru var. Bunlara tek tek cevap vereceğim. Bizim kimseye hesabımız yok. En büyük yargı organı bizim hesap verme merciimiz genel kurulumuzdur. Ben ve tüm arkadaşlarımız tek hesabı sizlere veririz arkadaşlar. Birinci soruya gelince; yeniden tekrarlamak istemiyorum. Satış sebebini biraz önce sizlere izah ettim. Ve yönetimin de ferdi kredi alacak kadar kendini riske aldığını ifade ettim. Burada hiçbir zaman yönetim zafiyeti olmamıştır, olmaz ve olmayacaktır.”

2- Kooperatif yönetimi, kamuoyunda iddia edildiği gibi ahbap-çavuş ilişkilerine dayanarak eşe dosta teminatsız kredi dağıttığı için mi ekonomik olarak zora düştü?

“Değerli arkadaşlar; ahbap-çavuş ilişkisi içerisinde hareket eden bir kişi, 8 milyon liralık bir geri dönüşümü sağlayabilir mi? 204 tane hukuki işlemlere başlanması için bu dosyaları avukata hemen hukuki işlemleri başlatması için verir mi? 108 tane yeni alınmış dosyalar ise kooperatif takibinde olup, günü birlik para tahsilâtına gidiyoruz. Bu ilişki içerisinde olan kişilerin bu şekilde yani avukata, icraya ver gibi hareket içerisinde olur mu? Ama hiç kimseyi de en sonuna kadar mağdur edip, zorda bırakmamak için gayret gösteriyoruz. Böyle bir iddia vardı, duyum var gibi iddialar yapılmaz. Ulusal bir kanalda internete girerek böyle bir karalamaya girmek çok yanlış bir şeydir. Ben o arkadaşı ve arkadaşları sizin nezdinizde vicdani muhakemeye davet ediyorum.”

3- Madem ortaklara kullandırılan kredilerin geri dönüşünde sorun yaşanıyorsa; kefiller ile teminatlardan neden tahsil yoluna gidilmiyor? Teminatsız kredi dağıtıldığı iddiaları doğru mu?

“Bunun için nasıl mücadele verdiğimizi biraz önce sizlere anlattım.”

4- Kooperatifin bankaya olan kredi borcu iddia edildiği gibi 2 milyon lira mı? Yoksa borç ne kadar?

“Neticede; bugün itibarı ile, Halk Bankası’nda bekleyen hemen hemen dosyamız yok gibi…Sayın Müdürüm de bu konuya vakıftır, 50 bin lira gibi bir borcumuz var. Yani özetle şunu söylemek istiyorum: Bu işyerinin satışı ile ilgili parayı tahsil edip, aldığımız zaman biz istenilen seviyeye gelmiş olacağız. Yarından itibaren diyelim ki; biz artık kredi verme duruma gelmiş olacağız. Bunun için sizlerin yetkisine ihtiyaç duyuldu ve size zahmet vererek buraya çağırdık.”

5- Kooperatifin bankaya olan borçları nedeni ile yaklaşık 1 yıldır ortaklarına kredi dağıtamadığı iddiaları doğru mu?

“Tek doğru olan budur. Ama bu 1 yıl içerisinde değil, 11 ay içerisinde biz gücümüzün yettiği kadar mücadelemizi verdik ve nasıl verdik, nasıl yaptık, nasıl yapmak istedik ve neden mecbur kaldığımızı da bir önceki ifademizde sizlere anlattım.”

6- Kooperatif binasının altında bulunan bir işyerinin gayri resmi olarak 500-520 bin liraya satıldığı ve peşinat olarak alınan 300-350 bin liranın kredi borcu bulunan Halk Bankası’na yatırıldığı iddiası doğru mu?

“Muhterem ortaklarımız; kurumlarda gayri resmi bir satışın olması mümkün değildir. Ferdi satışlarda anlaştığın kişi ile el sıkıştığın fiyattan verir, hayırlaşırsın. Ama kurumlar nezdinde böyle bir satışın mümkün olmayacağını hepimizin bilmesi lazımdır. Biz bugün sizden yetkiyi aldığımız zaman gazeteye ilan vereceğiz, komisyon kuracağız, açık veya kapalı oylamada karara varacağız. Muhammen bedeli üzerinden bankaya dekontunu yatırarak onu teslim alacağız. Ve satışı tüm katılımcıların huzurunda yapacağız. Kim bir lira fazla verirse satışı ona verilecek. Anlaşarak satış yapıldı, usulsüz şekilde yapıldı, kesinlikle olamaz. Çünkü biz onu yapamayız. Kanunen yapamayız. Ona ne yetkimiz ve etkimiz vardır.”

7- Hem bu kooperatifte hem de Mercedes Vito marka makam otomobilini adeta özel aracı gibi kullandığı Kooperatifler Bölge Birliği’nde Başkanlık yapan Alirıza Kekeç, bu iki başkanlıktan ne kadar maaş alıyor? Madem merkez kooperatifi gayrimenkul satacak kadar zor durumda olup ekonomik yoksunluk içerisinde ise Başkan Kekeç te, bunca yıldır görev yaptığı başkanlık görevinde maaş yönünden fedakârlıkta bulunmayı acaba düşünüyor mu?

“Bana göre güzel bir soru, benim herkese ifade edemeyeceğim ve anlatamayacağım bir konu. Alirıza Kekeç olarak ben bu yönetimin başına geldiğim gün; genel merkezin kriterleri vardır. Plasman dağıtımına göre başkanın alacağını onlar tayin eder. Keyfi hareket etme veya benim istediğim gibi aylık alma kesinlikle benim yetkim olmaz. Genel merkezin bu kriterler üzerinden belirlemiş olduğu aylığı alabilirsin. İlk geldiğim gün yaptığımız toplantıda ortaya konan maaşın yarısı alacağımı belirtmiştim.

Genel merkezin belirlediği ücretin yarısına diğer yönetim kurulu arkadaşlarımızı da razı ettim. Neticede; bir müddet sonra kriz dolayısı ile genel merkezden bir genelge geldi. Ne diyor; genel kriz olması dolayısı ile başkan ve yönetim kurulu üyelerinin ve murahhas üyenin bunların almış olduğu ücretleri yüzde 50 aşağı çekeceksin. Yarısını ben almadım, bunu da yüzde 50 aşağıya çektik. Gerisinin hesabını, emeklinin maaşı sorulmaz hesabından gelsin ben ona bordro üzerinden hesabını vermeye her zaman hazır ve nazırım. (Böylece Başkan Kekeç ne kadar maaş aldığını açıklamadı.) Biz üzerimize düşen fedakârlığı 11 aydan beri yapıyoruz ve ücret almıyoruz. Bu yanlış bilgilerin kimden alındığını ben anlamıyorum. Diğer taraftan araba ile ilgili konuya gelince; babasının malı gibi biniyor diyorlar.

Bizim (merkez) kooperatifimizin yıllardan beri geçmişten kalmış 1997 model bir Kartal marka otomobili var. Benim elim direksiyona bile değmemiştir. Biz bunu kurumla takiplerde kullanıyoruz. Ben onun kaç vites olduğunu bile bilmem. Benim Bölge Birliği’nde binmiş olduğum araba bu arkadaşı neden rahatsız etti, bunu anlamış değilim. Beni kooperatifte eleştirirken, bölgede eleştirmemesi lazım. Ama buna da cevap vereyim. Ben bölgede Vito marka arabayı tüm başkan arkadaşlarım da burada, bunların rızası ile olan kararla aldım ve bunu hizmet aracı olarak kullanıyorum. İhtiyaç duyduğum zaman, Alirıza Kekeç başkan olarak benim kullanmaya, kullandırmaya kesin olarak arkadaşların bana verdiği yetkisi var. Benim buna istediğim zaman binebilmem için bana yetki vermişler. Ama ben bu ifadeyi kullanan arkadaşa; onu rahatsız edecek bir kelime daha söyleyeyim: Eğer o ortamı, ben istediğim ortamı bulduğum zaman bölge birliğine bir tane daha makam arabası alacağım. Kendisi de ne kadar rahatsız olursa olsun, o arkadaşımız….”

8- Kredi çekmek için müracaat başvurusu yapan ortakların dosyaları; “Kooperatifimizin kredi kullanma işlemi bir süre sonra başlayacak” diyerek alıkonuluyor mu?

“Muhterem arkadaşlar; bizim bugün, yarın, 3-5 gün sonra ne yapılabileceğini, burası Türkiye’dir, genel merkezin veya Halk Bankası genel müdürlüğünün kooperatifler üzerinde ne gibi bir şeyler düşündüğünü bilmediğimiz için bugün kredi dağıtımı yapamıyoruz. Yarın için garantisi yok. Ama 15 gün 20 gün sonra ne olabilir, kredi verebiliriz dedik. Gelen ortaklar da ben başvurumu yapayım, kredi geldiği zaman da kullanayım diyor. Biz de o arkadaşa şunun garantisini verdik: Dosyayı siz verin, biz size kredi açıldığı zaman telefon ederek haber ederiz. Bunda mutabık kaldık. Hiç kimsenin zorlayarak zoraki dosyasını alıkoymuşluğumuz yoktur.”

9- Gayrimenkul satışları önümüzdeki süreçte devam edecek mi?

“Gayrimenkul satışları derken çoğul kullanmış. Biz bir tek bir tane gayrimenkul satışı üzerinde kararımız var. Allah bize gayrimenkulün ikinci bir defa satışı dolayısı ile sizinle beni yüz yüze getirmesin. Bunu çok duygusal ve samimi olarak söylüyorum.”

10- Tüm bu olanlar ve iddialar karşısında Başkan Kekeç ile yönetim kurulu üyelerinin vicdanları rahat mı? Akşamları yastığa başlarını gönül rahatlığı ile koyuyorlar mı?

“Bu en güzel yapabildiğimiz; hiçbir suiistimal hiçbir şeyin üzerinden rant sağlanmamış, bu rahatsızlığı duymadan vicdanımızın sesini dinleyerek hesabı verecek sadece ortaklar değil, bir de Allah’a vereceğimizin hesabını yaparaktan biz kafamızı yastığa koyduğumuz zaman emin olun şahsi problemlerimiz de olmadığı zaman çok rahatlıkla uyuyoruz. Çünkü ithaf edilmek istendiği gibi böyle bir sorunumuz yok Allah’a şükür. Bizim tek sıkıntımız; kooperatifin şu ana kadar çalışmamış olmasının rahatsızlığı vardır. Bunun dışında hiçbir rahatsızlığımız yoktur. Beni zaten çok iyi tanıyanlar iddialara inanmamışlardır. Kekeç’in bulunduğu yerde suistimal olmaz. Kekeç vicdanı ile hareket eden bir insandır. Ben bu işin içerisinde 35 yıldan beri varım. Bugüne kadar bana çeşitli itham ve iddialarda bulunuldu. Ben de bunlara cevap vererek aldığımız görevleri en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştım.” (www.kanal46.com)