Çadırkent kurulması kararlaştırılan yerde IŞİD'ciler ve Alevi-Sunni çatışmaları, bir huzursuzluk mu bekliyor?


Haber-Analiz


 


Kahramanmaraş’ta 4 yıl önce ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler için valilik koordinesinde, Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'ne ait 477 dönümlük araziye 10 bin kişilik çadır kent kurulması kararlaştırılmıştı. Karar sonrası harekete geçen valilik ve AFAD yetkilileri, Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi yöneticileriyle görüşmeler sonucu, çadır kentin kooperatif arsası üzerinde bir yıl süreyle kalması koşuluyla protokol imzalanmıştı. İmzaların atılmasının ardından hızlı bir şekilde tamamlanan çadır kente 4 yılda yaklaşık 27 bin mülteci yerleştirilmişti ve Kooperatifle de zamanında problemler yaşanmıştı. Problem ise,kısa süreliğine arsalarına Çadırkent kurulan Kooperatif, arsalarından artık çıkılması gerektiği ve Sanayi sitesi yapmak istediklerini belirtmişlerdi. 


Bunun üzerine yer arayışına giren valilik ve AFAD yetkilileri, kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Dulkadiroğlu ilçe sınırları içerisinde yer alan ve mülkiyeti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan 37 hektarlık eski mera alanında incelemelerde bulundu. Arazi hazineye, hazineden de AFAD’a devredilmişti.Hiç bir kanun çıkartılmadan da O arsaya Valilikçe Çadır kent kurulması kararlaştırıldı.


KORKULAN MESELE
İncelemeler de bulunulan yer, çoğunluğunu Alevilerin oluşturduğu bir bölge.


Bu da huzursuzluğa neden oldu. Ve bir süredir O bölgede tepkiler dinmek bilmiyor. Anlaşılan bu olay daha da büyüyecek gibi duruyor. Sonra da halk ile asker,polis karşı karşıya gelecek gibi görülüyor.


Aslında huzursuzluğun nedenlerinin başında, Çadırkenlerde Işıdcilerin burayı barınma yerleri olarak kullanıldığı söylentileri. Bölge insanının söylediği diğer önemli bir konu ise, Maraş olaylarının yaraları daha yeni yeni kabuk bağlarken, tekrardan bir alevi-sunni gibi mezhep çatışmanın ortaya çıkmasının endişesi. Çünkü Suriye’den gelen insanlar zaten mezhep savaşlarından geliyor olmaları diye konuşuluyor.


Ve söylenti O ki, Vali beyinde kararın yanlış olduğunu ama gelen emirler böyle dediği kulaktan kulağa dolaşmaya başladı.


Dünde sosyal paylaşım sitesinden açıklama yapan geçen dönem de  CHP Milletvekili adayı olan Ali Öztuç, “Değerli dostlar Sivricehöyük Direnişi ile ilgili Kahramanmaraş Valisi ile görüştük. Vali bu konteyner kentinin yapılacağını geri adım atmayacaklarını ifade etti. Ancak, bizim edindiğimiz bilgilere göre konteyner kent için alınan karar hukuki değil. Meranın hazineye devri merayı kullananların yazılı izni olmadan yasal değildir. Bu izin alınmamış. Valilik Ankara Milletvekilimiz Ali Haydar Hakverdi' nin resmi başvurusu üzerine konuya ilişkin tüm belgeleri tarafımıza teslim ediyor. Böylece Yürütmenin durdurulması davası tarafımızdan açılacak ve büyük olasılıkla bu işlem mahkeme Tarafından Durdurulacak. Çünkü yasa dışı bir işlem yapılmaktadır. Ancak direnişimiz ve Mücadelemiz Sivricehöyük Köyü'nün girişinde sürecek.” Dedi.


Temennimiz  o dur ki, meselenin büyümeden,sorun yumağı haline gelmeden ikna ile çözülmesi ve başka yerlerin ayarlanması.


 


Selçuk Kılınç