Kahramanmaraş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, geçen günlerde şartnamesinin bazı maddelerine itiraz edilen Park ve Yeşil alanların Bakım, Onarım, Koruma, Temizlik, Bordür, Parke, Kaldırım Düzenlemesi ve Bunlara bağlı Tesislerde Hizmet Alınması İşi ihalesini bugün (3 Mart) yaptı.

Belediye’nin Şekerdere Bulvarı üzerindeki hizmet binasında sabah saat 10.00’da gerçekleştirilen ihaleye; Kahramanmaraş’tan 2, Ankara’dan 3, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Bursa’dan da 1’er olmak üzere toplam 8 firma teklif verdi.

Park-Bahçeler Müdür Yardımcısı Yaşar Kaymak’ın komisyon başkanlığını yaptığı ihalede teklifler kapalı zarf yöntemi ile alındı. Buna göre 8 ay süreli iş için firmaların verdikleri teklif fiyatları şöyle:

1- (Bursa) Yavuz Selim Er – Er Müteahhitlik : 5.461.451.71 TL

2- (Kahramanmaraş) Hatsel Telekom Elk. İnş. Tic. Ve San. Ltd. Şti: 5.626.922.83 TL

3- (Şanlıurfa) Lider İnş. Tem. Gıda Nak. San. Ve Tic. Ltd. Şti.: 5.777.294.50 TL

4- (Ankara) Vadi Peyzaj İnş. Gıda Taah. Tic. Ltd. Şti.: 5.912.480.95 TL

5- (Ankara) MAH İnşaat Peyzaj Tic. Ve San. Turizm Ltd. Şti.: 5. 959.478.00 TL

6- (Kahramanmaraş) Asya Lojistik İnş. Gıda Teks. Temz.San. ve Tic. Ltd. Şti.: 5.970.095.04 TL

7- (Diyarbakır) Mars Sos. Hizm. Tic. Ltd. Şti. – Özer – Ay Tem. Peyz. Hiz. San. Ve Tic. Ltd. Şti. ortak girişim: 5.998.776.36 TL

8- (Ankara) Arcan Sos. Hizm. Temz. İnş. Tci. Ltd. Şti.: 6.073.728.44 TL

İHALE ŞARTNAMESİNE İTİRAZ EDİLMİŞTİ

Ankara firması KY Temizlik Peyzaj Ltd. Şti. tarafından Kahramanmaraş Belediyesi’ne 19 Şubat 2010 tarihinde verilen itiraz dilekçesinde; ihale şartnamesinde yazılı bazı maddelerin kanun ve mevzuatlara aykırılık oluşturduğu gerekçesi ile gereğinin yapılması istendi.

Bilindiği gibi; aynı birim tarafından daha önce yapılan ihaleler, şartnamelerdeki bazı eksiklik ve yanlışlıklar ile bunlara bağlı haklı itirazlar nedeni ile iptal edilmiş, bu nedenle şirket işçileri bir keresinde 2 ay, daha sonra ise 1 ay olmak üzere ‘mecburen’ işsiz kalmıştı.

KAHRAMANMARAŞ BELEDİYESİ’NE VERİLEN İTİRAZ DİLEKÇESİ İSE ŞÖYLEYDİ:

“İdari şartnamenin 48.maddesinde İşe başlama tarihi 01.05.2010 olarak belirlenmiştir. Ancak 1 Mayıs İşçi bayramı olarak kabul edilip tatil ilan edilmiştir. Tatil gününde işe başlanması istenmiştir.

Teknik Şartnamenin 3.3.5 “çalıştırılacak tüm personele yüklenici tarafından maaş bordosu düzenlenecek ,brüt asgari ücretin ne kadar fazlasını aldıklarının oranları,fazla mesai,resmi ve dini bayram günlerindeki çalışmalar,asgari geçim indirimi miktarı,yemek ve yol yardımları bordolarında gösterilecek,uygun görülecek mahallerde personele ilan edilecektir.”denilmiştir. Bordrolar tarafınızdan incelendiği ve personele imzalatıldığı ve kesinti ve farkların gösterildiği ücret pusulasının işçileri verildiği halde Uygun görülecek bir yerde ilan edilmesinin istenmesi anlamsızdır.Böyle bir şart iş kanununda bulunmamaktadır.

Teknik Şartnamenin 5.2.2 maddesinde “Araçlar üzerinde KAHRAMANMARAŞ BELEDİYESİ Park ve bahçeler Müdürlüğü-FİRMA İSMİ ibaresi yazılacak, Sulama tankeri kamyonlarda su tankları üzerine idarenin belirleyeceği resimler giydirilecek ve bu husustaki tüm maliyet yüklenicinin birim fiyatına dahil olacaktır .” Denilmiştir. İstenen bu araçlara resim giydirme işleminin birim fiyata dahil olduğu söylenmiştir. Ancak birim fiyatta buna ilişkin bir kalem bulunmamaktadır. Bu işlem maliyetli ve pahalı bir işlemdir. Bu işlemin diğer birim fiyatların içerisine eklenmesi bu yüzden mümkün değildir.

Teknik Şartnamenin 5.2.7 maddesinde “Sulama tankerli kamyonların dolum ve tartımları idare yetkilileri ve kontrol görevlilerinin gözetiminde ve denetiminde yapılacaktır. “ Sulama tankerlerinin ücretleri birim fiyat teklif cetvelinde çalışma gününe göre ödeneceği belirtilmiştir. Ancak bu maddede tartım işleminden bahsedilmiştir. Bu husus anlaşılamamıştır.

Teknik Şartnamenin 5.2.4 maddesinde “Araçlarda Araç Takip ve Filo yönetim sistemi bulundurulacak.Kontrol sistemi idarenin göstereceği yere kurulacaktır.” Denilmektedir.Bu yer neden şartnameye yazılmamıştır.Kontrol sisteminin nereye kurulacağı ihaleden sonramı belli olacaktır.Bu durum açıklama gerektirmektedir.

Teknik Şartnamenin 5.3.1 maddesinde “ 20 adet en az 5,5 Hp gücünde yeni çim biçme makinesi ve 5 adet yeni motorlu tırpan idarenin çalışma programı çerçevesinde çalıştırılacaktır.” Denilmektedir. Bu Makinelerin amortisman süresi 3 yıldır.buna rağmen yeni makine istenilmesi elimizde bulunan 6 aylık makinelerin kullanılamayacağı anlamına gelmektedir.Makinelerin (0) yeni istenmesi İhalene kanununa aykırıdır.

Teknik Şartnamenin 5.4.4 maddesinde “Araçların jant ve lastik ebatları orijinal olacak ………”, Denilmiştir.Bu maddede istenen durum tarafımızdan anlaşılamamıştır.

Teknik Şartnamenin 5.4.6 maddesinde “Tüm araçlar dizel olacaktır.”denilmektedir.Bu durum kabul edilebilir bir durum değildir.Teknik şartları uyan benzinli araçların kullanılamayacak olması anlamsızdır.
.
Teknik Şartnamenin 5.4.16 maddesinde “ Tüm çalışacak araçlar ve makinelerin fiili çalışma süresi 8 saat olup 8 saati aşan fazla çalışma ücreti yevmi yenin 1/8’i oranında uygulanır……….” denilmektedir. İş kanununda fazla çalışma süresi saatlik yevmi yenin %50 fazlası olduğu halde neden 1,5/8 değil de 1/8 dir.Bu şekilde işçiye ödeme yapmak iş kanununa aykırıdır.

Sözleşmenin 12.maddesinde “…..Mali Hizmetler Müdürlüğünün 16.03.2009-4540 sayılı yazısı doğrultusunda ödeme yapılacaktır” denilmektedir. Hak ediş ödemlerinin bu yazı doğrultusunda yapılacağı belirtilmiştir. Bu yazının ne olduğu ve içeriği tarafımızdan bilinmemektedir.

Yukarıda belirtilen hususlarla ilgili olarak 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik uyarınca şikâyet başvurumuz hakkında inceleme yapılarak karar verilmesini arz ederiz.”

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Söz konusu bu itirazı kabul etmeyen Kahramanmaraş Belediyesi 8 ay süreli iş için ihaleyi bugün yaptı. Bakalım ilerleyen günlerde herhangi bir itiraz gelecek mi? Gerçi son yapılan ihalelere devamlı itiraz edildiği için bu ihaleye de itiraz edileceği tahmin ediliyor. (www.kanal46.com)