Jandarma İstihbarat Başkanı, sadece jandarma bölgesinde 11 yılda 470 bin kişinin dinlendiğini açıkladı. Jandarma, Türkiye'de 5 bin 200 kişiyi yasal olarak dinliyor.


 Meclis Yasadışı Dinleme Araştırma Komisyonu üyelerinin sorularına yazılı yanıt veren Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı, 470 bin kişinin 75 bin 478 mahkeme kararına dayanılarak dinlendiğini açıkladı. Dinlemelerin en yoğun olduğu yıl 2008 yılı oldu. Bu rakamlara Emniyet ve MİT’in dinleme bilgileri dahil değil. 2002’de Jandarma 380 kişiyi dinlerken, bu rakam her yıl katlanarak 2008’de 108 bini geçti.


Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı, 15 personeli hakkında yasadışı dinleme yaptıkları gerekçesiyle işlem yaptı.


Meclis Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, Jandarma ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanlıkları'nı yerinde inceledi. Her iki kurumun dinleme yapılan karargahlarına, parmak ve retina taraması ile giriliyor. Türkiye'de 81 ilde ve her iki kurumun istihbarat daire başkanlıkları olmak üzere 82'şer dinleme merkezi bulunuyor.
Meclis Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu üyeleri, Emniyet ve Jandarma istihbaratın dinleme odalarını dolaştı. Emniyet’te dinleme yapılan 6 odadan birini gezen milletvekilleri, jandarmada ise 99 kişinin aynı anda dinleme yaptığı salonu gördü. Üyeler, jandarmanın kayıt yaptığı odanın dışındaki elektronik ekrandan kimlerin kaç telefonu dinlediğiyle ilgili bilgileri inceledi. Jandarma, ortam dinlemesi yapan araçları bulunmadığını açıklarken, Emniyet yetkilileri ortam dinlemesi yapan beyaz renkli Opel Combo aracı milletvekillerine gösterdi. Arka bölümünde akü bulunan camları siyah filmle kaplı aracın içinde kamera ve ses kayıt cihazlarla ilgili üyelere bilgi verildi.
Jandarma İstihbaratı, milletvekillerinin daha önce sorduğu sorulara yazılı yanıtlarını da iletti. Bu belgede, “Telefon dinleme faaliyeti toplam istihbarat faaliyetleri içerisinde küçük bir oranda yer teşkil eder, ancak etkili bir yöntem olduğu söylenebilir” denildi.



Jandarma, Türkiye genelinde 5 bin 200 kişiyi yasal çerçevede dinleniyor. Ancak yasal çerçevenin dışına çıkanlar da var. Buna göre, 5 subay, 4 Astsubay, 5 Uzman Çavuş ile bir sivil personel hakkında yasadışı dinleme yaptıkları gerekçesiyle soruşturma yaptı.


Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı yetkilileri de yasadışı dinlemeler yapan merkez veya kişilerin üzeri gidildiği bilgisini verdi. Ancak emniyet yetkilileri 2005 yılından önce denetimsizlikten kaynaklanan yasadışı dinlemelerin daha çok olduğunu belirtti.


Komisyon, yarın da Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı'nda incelemelerde bulunacak.


Ajanslar