Fransa'nın tek başına Libya'ya saldırmasının ardında, Kaddafi'nin bu ülkedeki parasını çekmesinin olduğu konuşuluyor. İddialar hayli şaşırtıcı.


Dünya günlerce Fransa'nın daha BM kararını bile beklemeden saldırmasının ardında yatan nedenleri tartıştı. Vatan yazarı Ufuk Şanlı, "En ölümcül mevduat savaşı!" başlıklı yazısında bu tartışmalara yeni bir boyut kazanacak bir noktaya dikkat çekti.


Ufuk Şanlı'nın o çarpıcı yazısı:


"Başbakan Erdoğan, sürekli olarak Batılı ülkeler tarafından dondurulan 160 milyar doların en kısa sürede Libya halkına geri verilmesi çağrısında bulunuyor. Ancak mevcut ekonomik ortamda Batılıların bu denli büyük bir tutarı iadesi hiç de kolay değil. Zira Avrupa’daki finans devlerinin durumu gerçekten içler acısı.

Devletin çok önemli bir kurumunda uzun yıllar boyunca görev yapmış bürokrat ile sohbet ediyoruz. Önüme iki tane haberin çıktısını koydu ve “Bunları oku ardından sana bir hikâye anlatacağım” dedi. Birinci haber Bloomberg HT’ye aitti. “Avrupa’da mevduat savaşı başladı” başlıklı haberde Avrupa’daki belirsizlik ortamını yatırımcılarını tedirgin ettiği ve bu nedenle büyük bankalarda ciddi bir mevduat düşüşü yaşandığı aktarılıyordu.

Habere göre Alman bankalarındaki toplam mevduat son bir yılda yüzde 12 düşerken, İspanyol bankalarındaki kayıp yüzde 14’e ulaşmıştı. Fransız bankalarının kaybı ise yüzde 6 düzeyindeydi. İkinci haber ise bir Belçika gazetesinden alınmıştı. Haber oldukça çarpıcıydı. BNP Paribas ve Dexia Belçika’da topladıkları 30 milyar euroluk mevduatı Fransa’daki operasyonlarını desteklemek için ülkelerine aktarmıştı. Piposunu yaktı ve derin bir nefes aldı, sonra da anlatmaya başladı:


“Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi, petrol ve doğalgazdan elde ettiği paraları adet olduğu üzere Batılı bankalarda tutuyordu. Batılı bankerlerin kasasındaki toplam tutar tam 160 milyar dolar...


Bu paranın 37 milyar doları Amerikan bankalarında, 20 milyar doları ise İngiliz bankalarında değerlendiriliyordu.


Üçüncü ‘büyük kasa’ Fransa’da idi. Burada da yaklaşık 10 milyar dolarlık bir mevduat vardı. Libya’da ayaklanma başlayınca Kaddafi, kim ne yapacak diye bekledi.


Paris’teki Sarkozy yönetiminin daha fazla kazanç elde etme ümidiyle muhaliflere destek vermesine çok sinirlenen Kaddafi, büyük bir hata yaptı ve Fransız bankalarındaki tüm paranın çekilmesini istedi.”

Uzaklara daldı bir an. Sonra kaldığı yerden devam etti: “Bu yüzden Fransa NATO operasyonunu bile beklemeden müdahale kararı aldı. Kaddafi, Fransız hava kuvvetlerinin düzenlediği bir saldırının ardından yakalanarak öldürüldü. Yani yaptığı ölümcül hatanın bedelini en ağır şekilde ödedi.”

Anlatılanlar bana oldukça ilginç geldi. Peki ya siz Kaddafi neden öldürüldü, bunu anladınız mı?"


Rotahaber