Büyük Şehir olmak kolay değil, halkı, sanayiciyi, esnafı, memuru kısaca vatandaşı bu işe hazırlamak gerek… Acaba Büyükşehir’e hazırlığımız var mı?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilimizle birlikte 11 ilin büyük şehir yapılacağı müjdesi kamuoyunda hala konuşulmaya devam ediyor.

Bazı görüşler, büyük şehre karşı olmadıklarını ancak Kocaeli-İstanbul modelinde olduğu gibi(Belediye Sınırının il sınırına kadar genişlemesi) doğdu bulmadıklarını, özellikle Elbistanlılar bu konuda karşı duruş sergilerken. Bizde konunun uzmanı olan İstanbul Özel İdare Eski Müdürü, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Meclis Başkanlığı da yapan Bünyamin Günal konunun detaylarını sorduk.

Günal coğrafi şartlarımız itibarı ile bu model yerine daha daraltılmış bir model üzerinde durulması gerektiğine, büyük şehir için ön hazırlıklara hemen başlanıp, sivil toplumun katkıları ile yol haritası oluşturmamız gereğine işaret ederek, “Bu çalışma da tek sorumla Belediye, Valilik ya da Ticaret Odası veya siyasilerin görevi gibi görmemek gerek. Her kuruluş kendince ayrı ayrı çalışma yapmalı, toplu halde bir çalışma takvimi ile çalışma platforma oluşturulup, böyle yola çıkılmalı. Önümüzdeki altı ay içerisinde de bu hazırlık tamamlanmış olmalı” dedi.

Kahramanmaraş’ta Bugün gazetesini ziyaret eden Bünyamin Günal önce Başbakan’a teşekkür etti, model hakkında bilgi verdi, zihniyet değişimi üzerinde durdu.

Günal, İstanbul-Kocaeli Modeli hakkındı şunları söyledi: “ İstanbul-Koceli modeli, yıllar öncesinden şehrin fiziki ve coğrafi şartlarının müsait olması ve genişlemesi hesaba katılarak uygulanmış, zaten bu iki ilin arasında iskân boşluğu kalmamıştı.

Sınırları neredeyse iç içe girmiş durumdadır. Bugün bu modeli coğrafi ve fiziki şartların uygunluğu bakımından Adana-Mersin uygulanabilir. Şartları müsait, arada dağ yok, engebe yok, şehir ikisi birbirine yaklaşmış durumda. Ancak, Kahramanmaraş’ın Büyük Şehir belediye sınırını il sınırına kadar düşünülmesi coğrafi ve fiziki şartlar itibarıyla mümkün görülmemektedir. Örneğin Elbistan, Çağlayancerit, Nurhak bunlarla aradaki mesafe çok uzak, arazi şartların uygun olmaması bu modeli mümkün olmaz diye düşünüyorum.”

YORUM ÖNEMLİ

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Maraş’ı büyük şehir statüsüne dahil etmesi büyük bir memnuniyetle karşılandığını söyleyen Bünyamin Günal, bu modelin yorumunun önemli olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“ Sayın Başbakanımıza öncelikle teşekkür ediyoruz. Halkımızın beklentisi vardı, bunu da karşıladı. Modele gelince, bu modelin illaki Elbistan’a kadar uzanması gibi bir şart yok. Ancak ulaşım ve fiziki şartlar bakımından merkeze yakınlığı bulunan, Türkoğlu, Pazarlık ve buna bağlı beldeler özellikle Fatmalı ve çevresindeki küçük üniteler birleştirilerek şehirleşmenin daha sağlıklı hale getirilmesi düşünülmelidir. Bu söylediğimiz mümkün. Çünkü Türkoğlu, Pazarcık, Narlı ve batı köyleri bu kapsam dahilinde düşünüldüğünde, Büyük Şehir modelimizi kendimiz oluşturabilir.”

KENT KONSEYİNE GÖREV DÜŞÜYOR

Bünyamin Günal, Büyük Şehir olmadan önce ön hazırlıklar yapılması gerektiğini belirterek, halkın, sivil toplum örgütlerinin katılımı ile ön yargısız hazırlık ve mutfak çalışmasının yapılmasına hemen başlanması gerektiğini ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ Kahramanmaraş Belediyesi Kent Konseyi bünyesinde işin teknik ve pratik de uygulamalarını hesaba katarak geniş katılımlı toplantılar yapılmasını öneriyorum. Bu ciddi bir rapor halinde hazırlanıp, milletvekillerine, İç İşleri Bakanlığı ve Sayın Başbakana sunulmalı. İlerde doğacak bir teknik hata önceden düşünülüp giderilmeli. Ayaklarımız sağlam yere basılmalıdır.

Günal gerekirse Sayın Başbakanımızın gündeme getirdiği Çılgın Projeler bu komisyon tarafından da üretilebilir diyerek şunları söyledi; “ Büyük Şehir’in kentimizi ne getirip götüreceği, uygulanması gereken projeler öncelikle ele alınması gibi konular burada konuşulmalı. Bu büyük şehre geçişimizi hızlandırır.”

BÜYÜKŞEHİR OLMADAN ZİHNİYETİMİZ BÜYÜMELİ

Günal, büyük şehir olmadan önce zihniyetimizin büyümesi, büyük düşünmeyi öğrenme ve el birliği yapma kültürünü yerleştirmek gerektiğini belirterek konuşmasının sonunda şunlara değindi:

“Büyük Şehir’in nimetlerinden bütün halkımız yararlanacak, bu nedenle her kesim taşın altına elini koymalı. Bu çalışma da tek sorumla Belediye, Valilik ya da Ticaret Odası veya siyasilerin görevi gibi görmemek gerek. Her kuruluş kendince ayrı ayrı çalışma yapmak yerine, toplu halde bir çalışma takvimi ile çalışma platforma oluşturulup, böyle yola çıkılmalı. Önümüzdeki altı ay içerisinde de bu hazırlık tamamlanmış olmalı. Hababam usulü bir düşünce ile ya da oldubitti şeklinde çıkacak kanun beklenmemeli.” (Kaynak: Kahramanmaraş'ta Bugün / www.kanal46.com)