Kahramanmaraş Kent Konseyi (KKK) Başkanı M. Zeynep Arıkan, çalışmaların belediye ile birebir yürütüldüğünü söyleyerek, bu iki kurumun bir birinden ayrı düşünülmemesi gerektiğini öne sürdü.


Kahramanmaraş`a güzel hizmetlerin yapılması ve şehrin adının kaliteli işler yapılan her ortamda anılmasının en büyük hayali olduğunu ifade eden Arıkan; “Yaptığımız ve yapmayı hedeflediğimiz bu çalışmalar ile benim ya da Kent Konseyi yönetim kurulu üyelerinin adı geçmeyecek ama Kahramanmaraş`ın ismi kent konseyleri açısından tarihe not düşülecektir`` şeklinde konuştu.


Kent Konseyi çalışmalarının belediye ile birebir yürütüldüğünü söyleyen Arıkan, bu iki kurumun bir birinden ayrı düşünülmemesi gerektiğini belirtti. Türkiye`de hiç bir Kent Konseyinin Kalkınma Ajanslarından destek alamadığını açıklayan Arıkan, Kalkınma Ajansından destek alan ilk ve tek Kent Konseyi olduklarını belirtti.


Zeynep Arıkan, alınan destekle Uzunoluk hamamının aslına uygun olarak yapılarak Kahramanmaraş Kurtuluş Kent Müzesi`nin açılması için büyük mücadele verdiklerini söyledi. Arıkan, Kahramanmaraş Kurtuluş Kent Müzesi`nin mart ayı içerisinde açılacağı müjdesini verdi. Kent Konseyleri Birliği 4. Dönem Başkanlığını yürütecek olan Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan Genel Kurul Seçimleri hakkında da önemli bilgiler verdi.


TÜRKİYE`DE MODEL OLAN PROJEMİZ VAR


Kent konseylerinin görevleri hakkında bilgi veren, Kent Konseyleri Birliği 4. Dönem ve Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan şunları söyledi: "Kent konseyinin görevleri arasında sivil toplumun, sivil inisiyatifin yerel yöneticilerle beraber şehrin yönetimine katkıda bulunması yer almaktadır. Kent Konseyinin yasada belirtilen amacı bu, bizden yapmamız istenilen en büyük görevi budur. Yani seçilmişlerle ve atanmışlarla beraber halkın da yönetime katkıda bulunması ve bir şekilde alınan kararlarda söz sahibi olmasını, sivil inisiyatifin harekete geçmesini sağlamak. Sivil toplum örgütlerinin bu konudaki gücünü bir birliktelik ile göstermek, bir güç birliği oluşturmak. Bunun yanı sıra bir takım somut projeleri de yapması bekleniyor. Aslında bu tam olarak görevleri arasında yer almıyor. Halktan, derneklerden ve diğer kuruluşlardan gelen önerileri, projeleri, beklentileri gerekli yerlere iletmek, yani idarecilerle arada bir köprü vazifesi kurmak. Ben Kent Konseyinin kurucuları arasında yer alıyorum ve ilk yönetim kurulunda da yer almıştım, bu dönemden beri Belediye Meclisine bir takım projelerimizi sunduk. Bir çok projemiz Meclis tarafından onaylanarak, uygulanmaya konuldu. Bunlar arasında Türkiye`de model olan projemiz var."


TÜRKİYE`DE KALKINMA AJANSINDAN DESTEK ALAN TEK KENT KONSEYİ


Türkiye`de hiç bir kent konseyinin Kalkınma Ajansından destek alamadığını ancak Kahramanmaraş Kent Konseyinin büyük miktarda destek alarak önemli bir çalışmaya imza attığını ifade eden Arıkan şu şekilde konuştu:


"Türkiye`de hiç bir Kent Konseyi Kalkınma Ajansından destek alamadı. Ama biz 350 bin Liralık bir destek aldık ve kalan kısmını Belediye`den destek alarak tarihi Uzunoluk hamamının aslına uygun olarak yapılarak, Kahramanmaraş Kurtuluş Kent Müzesi çalışmalarımızı gerçekleştirdik. İnşallah önümüzdeki ay açılışını da yapacağız. Bu kadar uzun sürmesinin tek sebebi ise, hem Kalkınma Ajansının hem de Belediye yasasının bizi çok zorlaması ve burada yapılan titiz çalışmaların yürütülmesi oldu. Allah hayırlara vesile etsin, şehrimize çok güzel bir müze kazandırmış olacağız. Yine Albayrak İlkokulu`nun yanındaki kullanılmayan bir binayı Kahramanmaraş Belediyesi`nin katkılarıyla okulun bahçesine dahil ederek oranın tamiratını, tadilatını yapıp, yine Türkiye`de başka bir yerde örneği olmayan Semt Eğitim Ocağını kurduk. Orada her türlü donanımı da iş adamlarımızdan ve Valilikten destek alarak sağladık. Öğrenciler tamamen gönüllü öğretmenler eşliğinde, etüt yapma, ders çalışma imkanı buldular. Ve Albayrak İlköğretim, tarihinde ilk defa Fen Lisesi`ne bir öğrenci verdi,yine tarihinde ilk defa Anadolu Liselerine en çok öğrenciyi gönderdi. Yapılan hizmetlerden en önemlilerinden biri de, Kale, Uzunoluk hamamı, Kapalı çarşı ve Ulu Cami arasındaki altın üçgen dediğimiz tarihi dokunun yeniden canlandırılması ve kültür havzası olarak değerlendirilmesi noktasında biz Belediye meclisine bir öneri sunmuştuk. Bu tabi sadece bizim sunduğumuz öneri ile değil Belediyenin de çalışmaları arasında yer alan uygulamaydı ama biz de elimizden geldiği kadar katkıda bulunduk, çalıştık. Bu ve bir takım projeler, somut olmayan ama öneri olarak verdiğimiz projelerdir."


TÜRKİYE KENT KONSEYLERİ BİRLİĞİ DÖNEM BAŞKANLIĞI KAHRAMANMARAŞ İÇİN TANITIM FIRSATI OLACAK


Türkiye Kent Konseyleri Birliği 4. Dönem Başkanlığını devralan Zeynep Arıkan, dönem Başkanlığının şehre faydaları hakkında şunları söyledi:


"Kahramanmaraş için çok büyük prestij ve tanıtım fırsatı olacağına inandığımız Kent Konseyleri Birliği 4. dönem Başkanlığını geçen ay biz devraldık. Biz bu birliğinin tanınırlığını artırmak, daha görünür kılmak için bu birliği derneğe çevirdik. 2 yıldır çalışması devam eden derneğimizi geçtiğimiz ağustos ayında kurduk. Geçtiğimiz hafta ise derneğimizin ilk genel kurulunu Ankara`da yaptık. Artık Türkiye Kent Konseyleri Birliği Derneği diye bir derneğimiz var. Bu derneğin başkanlığı görevini, hem yapılan seçimde en çok oyu alarak da hem de dönem başkanı olarak ben yürütüyorum. Dernek Başkanlığı her dönem yeniden seçim yapılarak yürütülecek. Dönem başkanlığını her ilin bir defa yapması için her yıl yeniden aday olma şartını kaldırdık. Bu işe talip olan illerin de seçilmesi için bu kuralı getirdik."


Belediyelerin maddi desteği olmadan hiç bir kent konseyinin varlığını devam ettiremeyeceğine dikkat çeken Arıkan şu şekilde konuştu: "Aynı zamanda bu görev maddi külfeti olan bir iştir. Belediyelerin maddi desteği olmadan hiç bir Kent Konseyi asla varlık gösteremez. Belediyenin bakış açısıyla Kent Konseyleri yaşıyor, eğer Kent Konseyine sıcak bakmayan bir belediye başkanı varsa oradaki Konsey hiç bir şekilde varlığını gösteremiyor. Yaptığınız çalışmalar ve maddi olanaklar doğrultusunda belediye eksenli çalışıyorsunuz. Yasa da zaten belediye kanunlara göre kurmuştur Kent Konseylerini."


BELEDİYENİN GÜDÜMÜNDE ÇALIŞAN BİR KENT KONSEYİ DEGİLİZ


Kahramanmaraş Kent Konseyinin Belediyenin güdümünde çalışan bir konsey olmadığını ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz`ın çalışmalara hiç bir şekilde müdahale etmeden destek verdiğini söyleyen Arıkan şu şekilde konuştu:


"Burada bir kaç senedir hem bana hem Belediyemize yapılan haksız eleştiriler var. Belediyenin güdümünde çalışmalarını yapıyor, bağımsız olmalı diye eleştiriler var. Kent konseyinin bu şekilde çalışma yapmaması gerektiği doğru ancak ben gittiğim her yerde ve her ortamda söylüyorum, gerçekten çok şanslı bir Kent Konseyiyiz. Çünkü hem destek alıyoruz hem de bizim çalışmalarımıza müdahale edilmiyor. 13 yürütme kurulu arkadaşım da buna şahittir biz asla güdümlü bir Kent Konseyi değiliz. Belediye Başkanımız davet ettiğimiz zaman toplantılarımıza geliyor ve bir konu hakkında istişare etmesi gerekirse kendileri geliyor ve görüşüyoruz. Ama hiç bir şekilde asla kararlarımıza karışmadan, yaptırım uygulamadan çalışmalarımıza sonsuz destek verdi. Kahramanmaraş Kent Konseyinin tüm Türkiye`deki başarılı kent konseylerinden biri olmasında, kent konseyleri birliği kurulurken beş ilin içinde olmasında, dönem başkanlığını alırken çalışmalarımızın neticesinde bize layık görülmesinde Belediye Başkanımızın ve Belediye bünyesinde tüm çalışanlar(ımız)ın, müdürle(rimiz)in hepsinin desteği olmuştur ve bundan dolayı hepsine teşekkür ediyorum. Onların sayesinde Kahramanmaraş Kent Konseyi bağımsız çalışan ve destek gören bir konseydir."


Türkiye Kent Konseyleri Birliği dönem başkanlığının Kahramanmaraş`a tanıtım açısından çok büyük katkısı olacak. Türkiye`de kent konseylerin varlığı sürdürülürse uzun bir süre daha böyle bir fırsat elimize geçmeyecek şeklinde konuşan Arıkan sözlerine şöyle devam etti:


"Çünkü her il bir defa dönem başkanlığı yapacak. Birlik içinde şu anda 47 il bulunuyor, aynı zamanda bu birliğin içinde büyük olan ilçeler de var. Bununla beraber bir takım şeylerin önünü Kahramanmaraş Kent Konseyi açmış olacak, bir takım öneriler Kahramanmaraş Kent Konseyinin önerisi olarak tarihe not düşülecek. Dönem başkanlığının bizde olması hasebiyle büyük bir toplantı düzenledik. Her ilden misafirlerimiz geldi ve bunlar Kahramanmaraş hakkında çok olumlu izlenimlerle ayrıldılar. Benim düşüncem, tanıtımın böyle olması gerektiğidir, çok küçük vokal şeylerle tanıtım yapamıyorsunuz. Şehre ne kadar çok insan, ne kadar çok misafir gelirse o kadar fazla tanınır. Bu sadece kent konseyi için değil, diğer alanlarda yapılan programlarda da mümkün olduğu kadar çok misafir davet etmeliyiz ve bunu da kesinlikle konaklayacak şekilde organize etmeliyiz. Biz de zaten programlarımızı ona göre ayarlıyoruz ve en az bir günü şehrin tanıtımına ayırıyoruz."


ŞEHRİMİN ADININ ANILMASI HAYAT FELSEFEMDİR


Benim için önemli olan şehrimin adının iyi ve güzel olan her yerde anılmasıdır, bu benim hayat felsefemdir diyen Arıkan şu şekilde konuştu: 


"Bununla beraber Mart ayının sonunda tüm Türkiye genelinde bir kadın çalıştayı yapacağız. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı sayın Fatma Şahin`in de programa katılmasını planlıyoruz. Bir kaç gün içinde netleşecek, yine tanıtım için büyük bir fırsat, Türkiye`nin her yerinden kadın meclisleri başkanları, genel sekreterleri Kahramanmaraş`a gelecek. Her şeyi bir tarafa bırakalım, görev yaptığım her hangi bir yer olmasın, benim için önemli olan, hayat felsefem şehrimin adının iyi, güzel, doğru olan neresi varsa orada geçmesidir. Ulusal çalıştayda ya da her hangi bir yerde Kahramanmaraş adının geçmesi benim davamdır. Çok ütopik şeyler yapamayabiliriz ama bu bir yıllık süreyi Kahramanmaraş adına ne kadar iyi şeyler varsa onları yapmak adına değerlendireceğiz. Yaptığımız ve yapmayı hedeflediğimiz bu çalışmalar ile benim ya da Kent Konseyi yönetim kurulu üyelerinin adı geçmeyecek ama Kahramanmaraş`ın ismi kent konseyleri açısından tarihe not düşülecek ve geçecektir."


OLAYIN BÜTÜNÜNE BAKILMASI GEREKİR


Kent konseyi genel kurul seçimleri ve genel kurul toplantısında divan üyesi seçimleri hakkında bilgi veren Zeynep Arıkan şunları söyledi:


"Bu konuda şahsi olarak benim vicdanım rahat çünkü biz genel kurullardan önce hiç kimsenin aklında soru işareti kalmayacak şekilde uygulama yapmak istiyoruz, bütün çabamız bu yönde. Kahramanmaraş Kent Konseyi demokratik anlamda şeffaf bir şekilde genel kurul yapan illerden biridir. Biz kimsenin kafasında soru işareti kalmayacak şekilde tüzük, dernekler kanunu neyi gerektiriyorsa bunlara harfi harfine uyarak titizlikle genel kurullarımızı yapıyoruz, seçimlerimizi yapıyoruz. Diğer konuda da iyi niyetin olduğuna inanılması gerektiğine inanıyorum, o anda genel sekreterin ya da koordinatörün o anki duruma göre yaptığı çok anlık bir tutumdan oluşmuş bir takım aksaklıklardır. Yıllarca genel kurullar yaptık, ne kadar titizlikle yaklaşsanız da bu şekilde hatalar olabiliyor. Baktığımız zaman bu şekilde bir genel kurul yapmak, arkadaşlarımızı oraya toplamak o kadar zor ki, biz burada çok geniş bir kitleyi bir araya getirebilme becerisini gösteriyoruz. Farklı sektörlerdeki bu insanları bir araya getiriyoruz ve herkese serbest kürsüde konuşma hakkı veriyoruz. Bu tip organizasyonlarda art niyetli olmayan bir takım hatalar ve eksiklikler olabilir. Olayın bütünü bırakılıp sadece bu konuyla ilgilenilmesini anlamıyorum. Yani divan başkanının önce seçilmesi benim sonra konuşma yapmam gibi bir şey çok önemli olmayan bir durumdur. O kadar basit bir şeyin alınıp olayın bütününün zedelenmesine açıkçası üzülüyorum."


BİZ SEÇİMLERİMİZİ EN DEMOKRATİK, EN HASSAS VE EN ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YAPMAKTAYIZ


Geçen yıl gerçekleştirilen seçimdeki açık oy kullanma konusunda yapılan eleştirilere değinen Arıkan şöyle konuştu: "Önceki seçimli olan genel kurulumuzda yani geçen yılki seçim yaptığımız genel kurul açık oylama kapalı oylama konusunda, demokratik olmayan uygulamalar, antidemokratik uygulamalar gibi bahsedilen konularda yine biz yasa ne gerektiriyorsa bunun doğrultusunda, en doğru şekilde yaptık. Yasada esas olan açık oylamadır, ama siz bunu genel kurulunuza sorun diyor. Biz bunu genel kurulumuza sorduk oradan çıkan karar doğrultusunda seçimi yaptık. Bu eleştirilebilir, genel kurulumuzun aldığı karar bu olduğu için ve yasada ilgili olan madde de böyle olduğu için bu şekilde yaptık. Burada yine belirtmek istiyorum, bilerek ya da isteyerek asla bir yanlış yapmadığımızı ifade ediyorum. Biz seçimlerimizi en demokratik, en hassas ve en şeffaf bir şekilde yapmaktayız. Biz bütün kararlarımızı yönetim kurulumuzun ortak istişareleri sonucunda alıyoruz. Ben ekip ruhuna, beraber hareket etmeye ve istişareye çok inanırım, istişare olan yerde bereket vardır. Bu güne kadar hiç bir kararı asla kendi başıma almadım. Bu da mesela bizim belki de bu kadar şeffaf olmamızın ve vicdanımızın rahat olmasının bir sonucudur. Yani genel kurullarımızdaki bir iki tane ufak tefek hatanın da art niyetli olmadığını ve hoş görülmesi gerektiğine inanıyorum."


Kent Konseyi 11. genel kurulunda Belediye Başkanı Mustafa Poyraz`ın yapılan hizmetlere dair sunum eşliğinde bilgi vermesinin bir şov şeklinde yorumlanmasının yanlış olduğunu vurgulayan Zeynep Arıkan şunları söyledi: 


"Bir konu ters açıdan nasıl bu şekilde değerlendirilir, halbuki buna hem köşe yazarlarının, gazetecilerin hem de oraya gelen misafirlerin özellikle teşekkür etmesi gerektiğine inandığım bir konuydu. Çünkü gerçekten Belediye çalışmaları demek Kent Konseyi çalışmalarının yönlendirilmesi demektir. Orada genel kurul üyeleri ve misafirler Belediye ile ilgili hiç duymadıkları çalışmaları duyarak kent konseyi vasıtasıyla ya da kendi bağımsız dernekleri olarak yorum yapabilme imkanı buldular. Burada Başkan beyin kesinlikle böyle bir talebi olmadı. Hatay`a gidecekti, ben özellikle rica ettim bizi bilgilendirin, sivil toplum örgütleri hizmetleri birinci ağızdan dinlesinler dedim. Bunu ben bir gösteri olarak değil, bir bilgilendirme olarak düşündüm. Ben Belediye Başkanının gösteri yapmasına aracı olmak için değil, oradaki insanların belediyenin faaliyetlerini öğrenip olumlu ya da olumsuz eleştirilerini dinleyerek görüşlerini iletelim diye yaptım."


BELEDİYE BAŞKANININ KENT KONSEYİNDE BİLGİ VERMESİ NORMALDİR


Bir belediye başkanının kent konseyi toplantısında bu şekilde konuşma yapmasının hiç bir sakıncası olmadığını ifade eden Arıkan şöyle konuştu: "Belediye Başkanı`nın Kent Konseyinde bu şekilde bilgilendirme yapmasında kesinlikle bir sorun yoktur, olmadığı gibi Kent Konseyleri en çok bilgi vermesi gereken yerlerdir. İnsanlar bu konularda bilgi sahibi olacak ki kendi görüşlerini bildirebilsinler. Kent Konseyinin ilgilendiği her şey şehirle ilgili olanlardır. Şehirle ilgili olan her şeyi belediye yaptığına göre bundan daha doğal bir şey olamaz. Kent konseyi ile Belediye içi içe çalışması gereken kurumlardır. Belediyenin çalışmalarıyla ilgili bizim gözlemlediğimiz bazı durumlarda fikirlerimizi sayın Başkan'a sunduğumuz zaman bize teşekkür ediyor. Bir sivil toplum örgütünün bizim görmediğimiz açıdan değerlendirip bilgi vermesi güzel bir şeydir diyor. Yani ilerde bunu il genel meclisi başkanıyla da yapacağız, İl Milli Eğitim Müdürünü davet edip çalışmaları hakkında bilgi vermesini isteyeceğiz. Kent konseyi her şeyi içine alıyor, sınırsız bir çalışma alanı var. Genel kuruldan sonra bize teşekkür eden misafirlerimiz vardı. Bizim hiç duymadığımız konular ve çalışmalar hakkında doğrudan Belediye Başkanından bilgi aldık dediler. Memnun oldukları, karşı çıktıkları oldu ve bu konular hakkında çeşitli fikirler söylediler, toplantıdan çıkarken bile çalışmalar hakkında yorumlar yaptılar." (KAYNAK: M.Serhat TOPALCA / YORUM)


 


http://www.yorumgazetesi.com/kent_konseyi_donem_baskanliginin_katkisi_buyuk_olacak-19063-haber-3-eu.html

Editör: TE Bilisim