29 Ekim 1923'te kurulan Cumhuriyetimizi ilk günkü heyecanla kutluyoruz.

Devlet büyüklerinin mesjları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül:
Yakaladığımız gelişme ivmesini koruyarak, yarının daha güçlü, daha huzurlu, daha müreffeh Türkiyesini el birliğiyle inşa etmek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte temel önceliğimizi, demokratik, özgürlükçü yeni bir anayasa yapılması başta olmak üzere; siyasi, ekonomik ve toplumsal alanlarda en ileri standartların Türk halkına sunulması oluşturmaktadır. Temel amacımız, Cumhuriyetimizi korumak ve yüceltmek, ülkemizi Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ulaştırmak ise, önümüzde başka bir yol veya seçenek yoktur. Sorunlarımızı, konuşarak, tartışarak, diyalogla, sağduyu içinde çözebiliriz. Şundan emin olunmalıdır ki, her sorun kendi mecrasında, demokratik bir zeminde çözüme kavuşacaktır.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin: Yeni hedefimiz, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri durumuna gelmektir. Milletçe el ele vererek başta genç nüfusumuz olmak üzere, güçlü potansiyelimizi en iyi şekilde kullanırsak ulaşamayacağımız hiçbir hedef, aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Demokrasimizi güçlendirmeye, özgürlüklerimizi genişletmeye, hukuk sistemimizin standartlarını yükseltmeye, ekonomimizi daha da büyütmeye çalışmalıyız.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Bugün, bizi biz yapan yüksek değerlerimizi daha gür sesle yüceltecek, geçmişte olduğu gibi bugün de tek yürek olarak haykıracak, el ele, gönül gönüle geleceğe daha bir güvenle bakacağız. Bu son derece anlamlı duruşumuzla, kardeş kavgası çıkarmak için beyhude bir çaba içinde olan şer ve nifak odaklarına da bir kere daha en güzel cevabı vermiş olacağız. Biz, farklı dil, inanç ve kültürleri bir arada yaşatan, bizi birbirimize sarsılmaz bağlarla bağlayan, gönüllerimizi kaynaştıran büyük bir adalet ve barış medeniyetinin mirasçılarıyız. Türkiye’yi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetlerin ötesine taşımaya kararlıyız. Cumhuriyetimizin kuruluş ideali olan bu hedefe bugün çok daha yakınız. Bundan sonra da, Cumhuriyetimizin çağdaşlaşma hedefleri doğrultusunda çok daha büyük mesafeler kat edecek, çok daha büyük başarılarla Cumhuriyetimizi taçlandıracağız.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet özgürlüktür, bağımsız birey yaratmaktır. Bireyi kulluktan çıkarıp özgür hâle getirmektir, bilimdir,akıldır, yaşamı sorgulamaktır. Halkın iradesine saygı göstermektir, toplumun değer yargılarına saygı duymaktır. Cumhuriyet aynı zamanda Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni bilmek, okumak ve içselleştirmek demektir. Cumhuriyet onun içindir ki düşüncede genç olmaktır. Mayasında özgürlük ve bağımsızlık ateşi bulunan Cumhuriyetimizin kurucusuAtatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını, Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden süreçte seve seve canlarını veren şehitlerimizle o mücadelenin haklı ve onurlu nişanını taşıyan gazilerimizi, Günümüzde Cumhuriyet ile Cumhuriyetin kazanımlarının korumaya kararlı olanları şahsım ve CHP adına saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Cumhuriyetimiz, ilan edildiğinden bugüne kadar, hiç bu kadar engebeli ve tuzaklarla dolu bir dönemden geçmemiştir. Cumhuriyet’ten yana görünüp sırtına hançer vuranlarla, demokrasinden taraf olduğunu iddia edip milletimizin birliğine kast etmeye çalışanlar aynı puslu iklim ve ortamda buluşmuşlardır. Bilinmelidir ki, Türkiye Cumhuriyeti ebediyete kadar yaşayacak ve bu kutlu emanet her daim dimdik ayakta kalacaktır. Bu tarihi hüküm, Türk milletinin 29 Ekim 1923 tarihinde verdiği milli bir karardır ve müzakeresi asla söz konusu olmayacaktır.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş : Cumhuriyet’le yaşıt olan ve Cumhuriyet’in demokratikleşmesinin önündeki en önemli engellerden biri olan Kürt sorununun çağdaş sivil demokratik bir yöntem olan diyalog ve müzakere yoluyla çözüme kavuşturulması, demokratik katılım ve temsiliyetin sağlanması, ademi merkeziyetçi yerinden öz yönetime geçişin önünün açılması, anadilde eğitim, düşünce-örgütlenme-siyaset ve inanç Özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırılması Türkiye’nin önünde duran acil gündemlerdir. Cumhuriyetin içeriği ancak bu adımlarla demokratikleşebilir.

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk: Cumhuriyeti sahiplenme, onu koruma ve sakınma konusundaki milli duyarlılığın, son yıllarda yükselmesi sebepsiz değildir. Gerek Cumhuriyet fikrinin özü, gerekse toplumsal ve bireysel hedefleriyle uzlaşamayan çağ dışı bir dünya görüşünün bugün siyasi iktidara egemen olduğu gerçeğini görmek ve bunu açıkça belirtmek zorundayız. Ne acıdır ki bugün ülkemizde demokrasiyi ana özelliklerinden soyutlayan, cumhuriyeti de demokrasiyi de tersinden okuyan bir iktidar iş başındadır.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner: Atatürk’ün Türk ulusuna armağan ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinin temelinde; çağdaş yurttaş, toplum ve devlet ülküsüne ulaşmayı sağlayacak prensipler özenle yaşama geçirilmiş ve gücünü ulus iradesinden alan demokrasinin hayat bulmasının yolu açılmıştır. Cumhuriyet, Anayasamızda da güvence altına alınmış olan üniter devlet, ulus devlet ve laik devlet temellerine oturan Atatürk milliyetçiliğine bağlı laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olma erdemine sahiptir. Silahlı Kuvvetlerimiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Cumhuriyetimizin temel değerlerinin, ulusal birliğimizin ve bölünmez bütünlüğümüzün güvencesi olmaya devam edecektir. TSK milletinin emrindedir. TSK, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuka saygılı olmaya devam edecektir. Ancak hukuka saygının herkes tarafından dikkate alınması gereken bir zorunluluk olduğu ve gerçek anlamda hukuk devleti olgusuyla aşikârdır.