Kimileri kırgın, kimileri kızgın ve küskün ayrılıyorlar siyasetten ve Meclis'ten. Küskün ve kırgın milletvekilleri arasında, 4.5 yıllık bir siyaset macerasının ardından, “zamansız ayrıldık, daha yeni alıştık” diyenler, “artık zamanı geldi” şeklinde düşünenler ve en önemlisi “siyaset meslek değil” yorumunu yapanlar var. Akıllardaki soru ise liste dışı kalan milletvekillerinin bundan sonra ne yapacağı, siyasete yakın olup olmayacakları.

Liderleri tarafından aday gösterilmeyen ya da kendi iradeleriyle aday olmayan milletvekillerinin büyük çoğunluğu yeniden mesleklerine dönme hazırlığı yapıyor. Kimileri ise Meclis dışı kalsalar da siyaset dışı kalmayacaklarını ve siyasete yakın ilgilerinin devam edeceğini söylüyor. Siyasete gönül rızası veya istemeden veda eden vekiller, yeni hayatlarında neler yapacaklarını ANKA'ya değerlendirdi.

KİTAPLARI ÇIKACAK

AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Yalçıntaş:
Siyasetin içinde yer alacak. İlmi konularda çalışmalarını kitap haline getirecek. Avrupa Müslümanları Birliği (EMU) şeref başkanlığını yürüten Yalçıntaş, "8 yıllık aktif siyaset artık kafi geldi. Siyasi faaliyetlere Meclis dışında da devam edeceğim. Partimin toplantılarına iştirak edeceğim. Türk Dünyasının Birleşmeleri ile ilgili kitabımı çıkaracağım. Avrupa Müslümanları Birliği'nin şeref başkanıyım. bu konuda ki çalışmalarımı yoğunlaştıracağım" dedi.

MİKRO KREDİYE DEVAM

AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül:
Siyasetin bir araç olduğunu, ve bunu da 4.5 yıllık vekillik süresinde kanıtladığına inandığını söyledi. Akgül, mesleğe dönmeden önce, “Mikro Kredi” projesini hayata geçireceğini ifade etti. Akgül, “Üniversiteye dönmeden önce yarım bıraktığım “mikro kredi” işini bitireceğim ve 2010 yılına kadar bu projeyi devam ettireceğim. Siyaset bir araçtır. Ben de bunu gösterdim. Bütün makamlar geçici. Mikro kredi faaliyetlerine devam edeceğim. Başkanı olduğu Türkiye İsrafı Önleme Vakfı çalışmalarım da son hızıyla devam edecek. Ben mikro kredi ile ilgili iyi işler yaptığımı biliyorum. Ve buna da devam edeceğim” dedi.

AYAK ÜSTÜ TİCARET YAPACAĞIM

AKP Hakkari Milletvekili Fehmi Öztunç:
Siyasete Refah Partisi'yle başladı. Meclis'e AKP listelerinden girdi. Siyaseti Meclis dışından devam ettirecek, ancak eski mesleği olan terziliğe geri dönmeyi düşünmüyor. Ankara'ya yerleşme kararı alan Öztunç, henüz ne iş yapacağı konusunda karar vermiş değil. Öztunç, “Siyasete devam edeceğim. Şu an ne iş yapacağım konusunda henüz karar vermedim. Eski mesleğim terzilik ve müteahhitlikti. Terzilik yapmayacağım. Ayak üstü ticaret yapacağım. Ankara'ya yerleşeceğim ve siyaseti Meclis dışında sürdüreceğim” değerlendirmesini yaptı.

ANKARA'YA TAŞINMAMIŞTIM MESLEĞE DEVAM

CHP Adana Milletvekili Mehmet Ziya Yergök:
Genel Başkanı Deniz Baykal'a karşı muhalefet hareketi içinde yer aldı. Niye listeye alınmadığını çok iyi bildiğini, bunun için kırgın olmadığını söylüyor. Ankara'ya ise hiç taşınmadığını, Adana'ya geri döneceğini ve avukatlık mesleğine devam edeceğini belirtiyor. Yergök, “Avukatlık yapmaya devam edeceğim. Bu yıl sonundan itibaren mesleğime döneceğim ve devam edeceğim. Ceza avukatlığı yapacağım. Ben siyasete 37 yıl önce gençlik kollarından başladım. Siyasete de devam edeceğim. Mesleğime Adana'da devam edeceğim. Evimi zaten Ankara'ya hiç taşımadım. Siyasette belli bir deneyimim var. Neden aday gösterilmediğimi bildiğim için kırgınlığım yok. Siyaset bir meslek değil bir dünya görüşü, ülkeye hizmet etmek için bir araç” yorumunu yaptı.

ÜNİVERSİTEYE DÖNÜYORUM

CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek:
AKP'lilerin, “Hocam” diye hitap ettiği Kepenek, 22. Dönem yazılı ve sözlü soru önergeleriyle en çok çalışan milletvekilleri arasında yer aldı. Kendi rızasıyla aday olmayan Kepenek, “Siyaset vazgeçilmez, yaşamanın bir parçası. Kuşkusuz seçimlerde CHP'nin başarısı çalışacağım, uğraşacağım. Bütün bunları yaparken üniversiteye geri döneceğim. Hocalığa devam. Anılarımı kitap haline getireceğim. Bu arada bilimsel çalışmalarımı da kitap haline getirmeyi düşünüyorum. Siyasete nokta koymak çok zor” dedi.

ŞİMDİLİK CHP'NİN İKTİDARA GELMESİ İÇİN UĞRAŞIYORUM

CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu:
Liste dışı kalmasının kendisinde hiçbir hayal kırıklığı yaşatmadığını, yeni milletvekili adayı arkadaşlarıyla CHP'nin iktidara gelmesi için uğraştığını ve şimdilik mesleğini askıya aldığını söylüyor. Çorbacıoğlu, seçim sonrası yaşantısına ilişkin şunları söylüyor:

“Siyaset beni bırakmadığı sürece ben siyaseti bırakmaya niyetli değilim. Adayların birini sağıma birini soluma aldım. Gereken tüm desteklerimi vereceğim. Siyasi geçmişim hep böyledir. Ön seçim istiyorduk ama olmadı. Amaç, AKP iktidarını bu ülkenin başından almak. İş konusunda henüz bir karar almadım. Ailem Ankara'da, henüz ne iş yapacağıma karar vermedim. İstendiğim sürece siyasete devam edeceğim. CHP'nin iktidarı için çalışacağım. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Kesinlikle kırgınlık kızgınlık yok. Yüreğim de herkese yetecek kadar yer var.”

BÜRO ARIYOR

AKP Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu:
Liste dışı kalmanın hayal kırıklığını yaşayanlardan. Özyolcu'da, YSK'ya listelerin verilmesinin ardından soluğu bir arkadaşının avukatlık bürosunda aldı. Özyolcu şimdiden avukatlık bürosu aramaya başladı bile.