Ökkeş Şendiller, Kahramanmaraş’ta çekimleri devam eden 7 Güzel Adam dizisiyle ilgili sert açıklamalarda bulundu. 


19. dönem Kahramanmaraş Milletvekili ve Maraş olaylarının bir numaralı sanığı olarak yargılanıp beraat eden Ökkeş Şendiller, Kahramanmaraş’ta çekimleri devam eden 7 Güzel Adam dizisiyle ilgili sert açıklamalarda bulundu. 

Kahramanmaraş’ta, 1980 ihtilali öncesi yaşanan sağ-sol olaylarının anlatıldığı dizinin 19. bölümünde olayların izleyiciye yanlış aktarıldığını öne süren Şendiler, “MHP’yi sanki olayları tertipleyen ekip olarak göstermeye çalışıyorlar. Alenen suçlama var, diziyle ilgili mahkemeye başvurulması ve bu yayının durdurulması lazım. Hatırla Sevgili dizisinde de buna girmeye çalıştılar, biz o zaman aynı hareketi yaptık.” dedi.

Türk Edebiyat tarihine damgasını vuran şairlerimiz Erdem Beyazıt, Cahit Zarifoğlu,Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Ali Kutlay, Akif İnan, Aleaaddin Özdenören'in hayatını konu alan dizinin çekimleri Kahramanmaraş’ta tüm hızıyla devam ediyor. Dizinin geçen haftaki bölümünde 19 - 26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta gerçekleşen ve resmi rakamlara göre 111 kişinin ölümüyle sonuçlanan Maraş olayları ele alındı. 

“ÜLKÜCÜLER HEDEF ALINDI”

Alevi-Sünni çatışmasının temsili olarak canlandırıldığı bölümün 56. dakikasında, MHP’ye yönelik suç işlendiğini iddia eden Şendiller, MHP bayraklarıyla süslenen bir odada iki oyuncu arasında geçen tartışmada, “talimat Ankara’dan geldi, genel merkez ne dediyse biz onu yaptık, git Başbuğa bağır” şeklindeki konuşmaların Ülkücüleri hedef aldığını savundu. 

“YEDİ GÜZEL ADAM ÇİRKİNLEŞİYOR”

‘Yedi Güzel Adam Çirkinleşiyor’ diyen Şendiller, konusu edebiyat olan filmin siyasi olaylara girmesinin yanlış olduğunu savunarak, kendisinin yazdığı ‘Kanlı Olaylar’ isimli kitabı gönderdiği halde yapımcıların bunu dikkate almadığını ileri sürdü. 

“BAĞŞBUĞ’A BAĞIR, DİYEREK MHP’Yİ OLAYLARI TERTİPLEYEN EKİP OLARAK GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORLAR, BU YAYININ DURDURULMASI LAZIM”

Dizinin senaryosunda bilinçli bir şekilde, Maraş olaylarını başlatanların Alparslan Türkeşve ülkücüler olduğu izlenimi verildiğini ifade eden Şendiller: “Şunu ifade etmek istiyorum. O bölümde gördüğüm kadarıyla resmen Milliyetçi Hareket Partisisuçlanmaktadır. O çocuk da diyor ki Alevi mahallesine saldırı emrini Genel Merkezden aldık diyor, bana bağıracağına git Başbuğ’a bağır diyerek MHP’yi sanki olayları tertipleyen ekip olarak göstermeye çalışıyorlar, alenen suçlama var burada. Derhal MHP’nin tüzel kişiliği olarak ülkü ocaklarının tüzel kişiliği olarak harekete geçip bu diziyle mahkemeye başvurması lazım, bu yayını durdurması lazım. Hatırla Sevgilidizisinde de buna girmeye çalıştılar, biz o zaman aynı hareketi yaptık. Film sahnesinde emri ‘Başbuğ verdi’ diyor. Şimdi bu tamamen MHP’ye, ülkücü harekete yönelik bir tuzaktır, bir tezgâhtır ama bunu yapanlar geçmiş dönemi yaşamadıkları için, o Yedi Güzel Adam dahi, onların bu işlerde zerre kadar çilesi, müdafaası olmadığı için bu işleri hafife alıyorlar. Ancak burada şunu ifade etmek istiyorum ki, MHP ve Ülkü OcaklarıKahramanmaraş davasında da beraat etmiştir.” diye konuştu.

“DİZİDE SUÇ İŞLENMEKTEDİR”

MHP ve Ülkü ocaklarının Maraş olayları davasından 1980 yılında beraat ettiğini hatırlatan Şendiller dizinin, hakkında beraat kararı verilen kişiler aleyhinde suçlamada bulunduğunu savundu. 

‘Dizide suç işleniyor’ diyerek tepkisini dile getiren Şendiler şunları kaydetti: “Adana Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No’lu Askeri Mahkemesinin 08.08.1980/520 sayılı Maraş’ın büyük dava kararında, Milliyetçi Hareket Partisi ve Ülkü Ocakları Kahramanmaraşdavasından berat ettiler. Yaklaşık bin 360 sayfalık gerekçeli kararın bin 326 sayfasında aynen şunu diyor: 'Mahkûmiyetlerine karar verilen sanıkların isyan ve mukatelenin devam ettiği 23-25 Aralık 1978 tarihinde MHP’ye kayıtlı üye olduklarına dair dava dosyasında her hangi bir bilgi bulunmadığından, müdahil vekillerinin adı geçen parti hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurulması hususundaki taleplerinin reddine.'” Ülkücü Gençlik Derneği (ÜGD) Kahramanmaraş şubesinin kapatılmasına ilişkin istemin de reddine karar verilmiştir. Bu karardan dolayı dizide gösterilen MHP’ye ait bayrak, flama ve ima edilen sözler ve Ülkü Ocaklarını hedef gösteren bölümlerle suç işlenmektedir. Burada Kahramanmaraşlı tümden suçlanmakta, milliyetçi vatanperver camia hedef gösterilmektedir.” 

Kahramanmaraş’ın geçmişte yaşadığı acı olayı kaşımak amacında olan bazı çevrelerin oyun oynadığını ifade eden Şendiller, özellikle olayların yıldönümünün yaklaşması nedeniyle halkın kışkırtmak ve toplumu karıştırmak isteyenlere her ne şekilde olursa olsun alet olunmaması gerektiği uyarısında bulundu. 






Editör: TE Bilisim