Yargılandığı Maraş olayları davasında beraat eden ülkücü camianın önde gelen isimlerinden Kahramanmaraş eski milletvekili Ökkeş Şendiller, Maraş olaylarının 12 Eylül darbesi soruşturmasına alınmasını değerlendirdi.

Ökkeş Şendiller, Maraş olaylarının 12 Eylül darbesi soruşturmasına dahil edilmesini olumlu bulduğunu, savcının talep etmesi durumunda elindeki bütün bilgi ve belgeleri verebileceğini söyledi.

Şendiller, konuya ilişkin İHA'nın sorularını yanıtladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 12 Eylül darbesiyle ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamına darbeye giden sürece ilişkin olarak Maraş olaylarını da almasını olumlu bulduklarını söyleyen Şendiller, "Biz bu konuda 12 Eylül darbesinin mutlak suretle sembolik de olsa soruşturma açılıp yargıya götürülmesinin Türk demokrasisi ve milli irade bakımından darbecilerin, darbeye heveslenmesini önlemek bakımından fevkalade önemli bir gelişme olarak görüyoruz" dedi.

Maraş olaylarının o dönemdeki devlet ve iktidarın ihmalinden meydana geldiğini belirten Ökkeş Şendiller, "İlk cereyan eden olaylara müdahale edilmiş olsaydı, sokağa çıkma yasağı ilan edilip, üç tabur asker getirilmiş olsaydı bu olaylar çıkmazdı. Dolayısıyla olaylara göz göre göre müdahale edilmedi" dedi.

"Neden müdahale edilmedi?" yönündeki soruya Şendiller, "İşte savcının sorduğu soru bu. Biz 32 yıl önce bizi yargılayan mahkemelere söyledik, hükümete de seslendik o zaman. O dönem Başbakan Bülent Ecevit'ti. 24 saatte Kıbrıs'a çıkarma yapan devlet Kahramanmaraş'ta 3 gün olaylara müdahale etmemiştir" diye konuştu.

Savcılığın talep etmesi durumunda elindeki bütün bilgi ve belgeleri verebileceğini söyleyen Şendiller, yazdığı "Kanlı oyun; Maraş Olaylarının Perde Arkası" kitabında da bütün bu belgeleri yayınladığını ifade etti.

ALEVİ-BEKTAŞİ FEDERASYONU BAŞKANI ALİ BALKIZ'A ÇAĞRI

Maraş ve benzeri olayların darbeye giden son virajlar olduğunu belirten Şendiller, "Onun için eğer demokratikleşme konusunda Türkiye milli iradenin yönetimin hakim olması için adım atacaksa Türkiye'yi darbeye götüren olayların perdesini indirip arkasında kim var ona bakmalı" dedi.

Bir takim Alevi derneklerinin kendilerini suçladığını belirten Şendiller, onlara çağrıda bulunarak, "111 kişi ölmüş. Bu ister Alevi olsun ister Sünni olsun ister başkası olsun. 1 kişi de ölse de bu olaylar mutlak suretle incelenmesi gerekir. Üzüm yemek istiyorsak bekçiyi dövmekten kurtul. Bu perdeyi indirmemiz lazım" dedi.

Şendiller, darbeciler hesap vermediği ve hesap sorulmadığı sürece Türkiye'nin, darbecilerin darbe hesabından kurtulamayacağını ifade etti. Bu konuda gerek savcılığa gerekse daha önce Araştırma Komisyonu kurulan Meclis'e çağrıda bulunan Şendiller, bu konuda ellerinde bulunan belgeleri vermeye hazır olduklarını belirtti.

Özellikle bir kesimin meseleye at gözlüğüne baktığını söyleyen Şendiller, "Alevi Çalıştay'ına davet edildim diye yer yerinden oynadı. Katılamaz dediler. Niye? Efendim o bizim gözümüzde aklanmamıştır diye baktılar. Eğer biz birbirimizi kendi gözümüzden aklamaya kalkarsak bu memlekette hiç barıştan bahsetmeye gerek yoktur. Bunların maksadı da bu işlerin huzura kavuşması değil bu işin rantını yemek. Özellikle medyanın bir kısmı Türkiye'deki bir takım yazar çizer takımı bu işin rantını paylaştıkları için bu işlerin sonuca gitmesini arzu etmiyorlar. Onun için gelin anmayı birlikte yapalım. Anlatalım, siz anlatın biz anlatalım. Birbirimizi kabul etmek, birbirimizi dinlemek birbirimizin elini sıkmak birbirimizin sesine kulak vermek zorundayız Eğer kim ki 'Ben falanlarla görüşmem, falanların elini sıkmam. Bu kavgayı devam ettirmek istiyorum' derse bunlar Türkiye'de barışı dinamitleyenlerdir. Birbirimiz sevmeyebiliriz, birbirimizin fikirlerine saygı da duymayabiliriz, birbirimizin fikirlerine karşı da çıkmış olabiliriz ama bu bizim insan olma özelliğimiz olan konuşmakla oturup anlaşmak yolunu kapatmaz" diye konuştu.

Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Balkız'a da çağrı da bulunan Şendiller, "Oturup konuşmak mecburiyetindeyiz" dedi.

Şendiller, 12 Eylül darbecilerine dava açılması durumunda müdahil olacağını sözlerine ekledi.