Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde iki gündür görüşülmekte olan Suriye'ye gözlemci heyeti gönderilmesiyle ilgili karar tasarısı kabul edildi.


BM Güvenlik Konseyi’nde bugün yapılan oylamada, Suriye’ye ilk etapta en fazla 30 kişiden oluşan silahsız bir gözlemci heyeti gönderilmesini öngören karar tasarısı oybirliğiyle onaylandı. Gözlemciler, ülkede tarafların, Perşembe günü başlayan ateşkes koşullarına uyup uymadığını denetleyecek.


SÜRECİN UCU AÇIK


Konsey'den yapılan açıklamada, Şam hükümetinin şiddet olaylarına son vermemesi durumunda "daha ileri adımlar"ın değerlendirilebileceği belirtildi.


Açıklamada ayrıca, Suriye'nin "insan hakları ihlalleri" ve "silahlı gruplar"ın her türlü suiistimali kınandı.


RUSYA'DAN SINIRLI DESTEK


Daha önceki BM Güvenlik Konseyi oylamalarında Suriye’yi kınama kararlarını veto eden Rusya ve Çin de bu kez konseyin geri kalanıyla aynı yönde oy kullandı.


Ancak Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, Moskova’nın BM’nin devreye girmesine vereceği desteğin sınırlı olduğunu vurguladı.


Çurkin, “Suriye’nin egemenliğine duyduğumuz saygıdan dolayı, dış müdahaleye yönelik yıkıcı girişimler ya da herhangi bir yanıltıcı çözümü dayatmak konusunda uyarılarımızı yaptık” diye konuştu. (Mynet)