Kahramanmaraş’ın AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın icraatlarının sıkı takipçisi haline gelen eski milletvekili Ökkeş Şendiller, Aksu TV’de 14 Mayıs Cuma akşamı yayımlanan ‘B Planı’ isimli programda konuk olarak katılan Poyraz’ın iddialara vermeye çalıştığı cevapların tatminkâr olmadığını bildirdi.

Kürtül beldesine yapılmasına karşı çıktığı yeni çöp dökme alanı konusunda çalışmalarda bulunmak üzere şu anda Ankara’da bulunan Şendiller, eleştiri ve iddialara uzun bir süre cevap veremeyen Başkan Poyraz’ın basın toplantısı yapma yerine TV’deki programa konuk olmayı tercih etmesinin yorumunu kamuoyuna bıraktığını belirterek şunları ifade etti:

“İktidar partisinin mensupları her nedense basın toplantısı yapmaktan imtina ediyorlar. Parti binasında basın toplantısı yapan iktidar milletvekilinin ise Türkiye gündemine nasıl geldiğini ve sonradan adeta çark ettiğini geçen aylarda hep beraber izlemiştik. Basın toplantıları olay olduğu için mi yoksa dağarcıklarında söyleyecek bir şeyleri olmadığı için mi basın toplantısından kaçıyorlar? Ya da kapasitelerinin ortaya çıkacak olmasından mı korkuyorlar? Şu anda iktidar partisinin başında bulunan zatın, siyaset sahnesinde geçen yaklaşık 8 yıllık bir sürede hiç basın toplantısının olmaması gerçekten çok düşündürücü ve manidardır. 2009 yerel seçim sonrasında sadece bir kez basın toplantısı yaptığını öğrendiğim Başkan Poyraz’ın da iddialara cevap verebilmek için çıktığı TV’deki programı dikkatli bir şekilde izledim. Kendisi açık oturum teklifimize yanaşmadığı için ben de önümüzdeki günlerde söz konusu TV programına katılarak cevap hakkımı kullanmak için girişimde bulunacağım.”

“KÜRTÜL BÖLGESİNE ÇÖPLÜK YAPTIRMAYACAĞIZ”

“Uzun zamandan beri Kahramanmaraş Belediyesi ve AK Parti yönetimi ile ilgili yaptığımız çalışmalara belediyeden ve iktidar kanadı teşkilatından bir cevap gelmemişti. Dolayısı ile bizim yaptığımız çalışmalar tamamen halkın gözünün önünde olan ve her gün yaşadığı sıkıntıları konu almaktaydı. Nihayet Belediye Başkanı Sayın Mustafa Poyraz, Aksu TV’de cevap niteliğindeki programda; bizim daha önce gündeme getirdiğimiz birçok konuda haklılığımızı teyit eder mahiyette cevaplar vermeye çalıştı. Örnek olarak; şehri taş devrine döndürmekle suçladığımız Poyraz, orta refüjlere parke taşı döşenmesi uygulamasından vazgeçtiklerini söyledi. Başkanlık Konutunda kaçak çalışırken SGK müfettişleri tarafından tutanakla tespit edilen işçilerin durumunu kabullendi. Bu konuyu takibe devam ediyoruz.

Özellikle Tomsuklu bölgesine çöp depolama alanı yapılmasından vazgeçilme sebebini askeri yetkililerinin karşı çıkmasına dayandırdı. Ancak; yaptığımız çalışma sonucunda gördük ki; bu iddia doğru değil ve Tomsuklu’dan neden vazgeçildiğini ise cümle âlem biliyor. Buradan doğan tepkilerden çekindikleri için vazgeçtikleri belgelerle ortaya çıkmıştır. Bizim söylediklerimize cevaben bu bölgeye para harcamadıklarını iddia etti. Bilindiği gibi bu tesis için Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan 3 milyon lira para ayrılarak belediyenin hesaplarına gönderilmişti. Bu paranın akıbetini sormuştuk kendisine… Oraya hiç para harcamadıklarını öne sürürek bu hususu adeta geçiştirdi. Bu paranın akıbetinin ne olduğunu şu anda tekrar soruyoruz. Yeni çöp dökme alanı ile ilgili ise kamulaştırma çalışmalarının başlayacağını ve olumlu raporlar aldıklarını ifade etmektedir.

Oysa bizim yaptığımız çalışmalarda Çevre Bakanlığı katı atık depolama yerlerinin seçimi ve inşası ile ilgili yönetmeliğe tamamen aykırıdır. Burada birincisi; rüzgâr yönü bakımından uygun değil. İkincisi su havzası olması ve orman içi yeşil alan olması bakımından mümkün görülmemektedir. Şimdiden onları tekrar uyarıyoruz: Çevre Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu yönetmeliklere göre bu alan kesinlikle uygun değildir. Onun için tekrar söylüyorum; Tomsuklu bölgesinin tepkisinden korkup vazgeçtikleri çöplüğü şehrin batısındaki Kürtül beldesindeki orman içine, su havzasına ve Maraş’ın rüzgâr yönüne uygun olmayan yere yapmaya çalışmaktan vazgeçsinler. Yoksa Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne Tomsuklu ile ilgili açılan davaların aynısını açar; Maraş’ın çevresini mahvetmelerine asla müsaade etmeyiz. Önümüzdeki günlerde Kahramanmaraş’ta yine bu önemli konu ile ilgili açıklamalarda bulunacağım.”

“DENETİM RAPORLARININ GEREĞİ YAPILMALIDIR”

Kahramanmaraş’ın tek kişilik tek muhalefeti konumuna gelen Ökkeş Şendiller, Kahramanmaraş Belediyesi icraatlarının yanında; Kahramanmaraş’a yapılan başta eğitim gibi yatırımların takibi konusunda da çalışmalarının devam ettiğini tekrarladı.

Şendiller açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tüyü bitmemiş yetimin haklarını koruyabilmek için naçizane çalışmaya devam ediyorum. Bu kapsamda İl Genel Meclisi Denetim Komisyonu raporunu incelemeyi sürdürüyoruz. Kahramanmaraş Valiliği tarafından iddiaların incelenmesi için müfettiş çağrılması olumlu bir adımdır. Ak koyun, kara koyun ortaya çıksın, bizler de görelim. Bu arada, Mülkiye Müfettişi Dr. Mustafa Çiçek’in Kahramanmaraş Belediyesi hakkında hazırladığı ve 07.07.2005 – 05.06.2008 yıllarını kapsayan 2008 Teftiş Raporu’nu da temin ederek detaylı bir şekilde inceliyoruz. 28.04.2008 – 05.06.2008 tarihleri arasında hazırlanan ve Kahramanmaraş’ın Sayın Valisi tarafından her ne hikmetse ‘Lüzumu Mahkeme’ yapılmaya gerek görülmeyen söz konusu raporun adli makamlara intikali ve gereğinin yapılması için de gayret ortaya koyacağız. Bizim derdimiz ve amacımız; hukuk dışı uygulamayı yapan kim olursa olsun cezalandırılması ve hesap sorulmasının sağlanmasına yardımcı olabilmektir. Bakalım ‘hasbi’lik uygulamalara yansımış mı, yoksa sözde mi kalmış. Bizim düstumuz; iştir kişinin ayinesi, lafa bakılmaz. Bu vesile ile Kahramanmaraş halkına selam ve saygılarımı sunuyorum.” (www.kanal46.com)