Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, kentin son yıllarda önemli atılımlar yaptığını öne sürerek, "Artık bir üst ligde oynuyoruz, sınıf atladık" dedi. Poyraz, Gaziantep yolu üzerindeki Mado Evi'nde bugün öğleyin düzenlediği basın toplantısında, belediyenin 2007 yılında yaptığı hizmetleri değerlendirerek, bu yıl içerisinde yapılacaklar hakkında da bilgiler verdi.

Hazırladıkları projeleri bir bir hayata geçirdiklerini ifade eden AKP’li Başkan Poyraz, "Tek bir amacımız var, o da Kahramanmaraşlılar'a hizmet edebilmek. Bunun için tabiri caizse gece-gündüz çalışıyoruz. Vatandaşlardan gelen isteklere mümkün olduğu kadar cevap veriyoruz" diye konuştu.

Gelecekte Kahramanmaraş'ın en büyük sorununun çarpık kentleşme olduğunu vurgulayan Poyraz, kentsel dönüşüm projesini mutlaka hayata geçireceklerini ifade etti. Kent vizyonuna uygun yeni hizmet binası çalışmalarına başlandığını anlatan Poyraz, şöyle konuştu:

"Yeni belediye binasını inşallah 1 yıl içerisinde tamamlamayı öngörüyoruz. İhaleyi alan firmaya yer teslimini yaptık. Toplam 42 bin metre kare alanda hizmet verecek olan yeni hizmet binasında vatandaşlarımıza ofis sistemi ile hizmet vereceğiz."

Çevre ve insan sağlığına zararlı mevcut vahşi depolama uygulamasından vazgeçtiklerini ve modern katı atık depolama uygulamasına geçileceğini kaydeden Poyraz, "Burada yaşayan vatandaşlarımızın tedirgin olmalarına gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü yapacağımız katı atık depolama alanında hiçbir koku olmayacak. Kendileri ile görüşüyoruz. Belli bir noktaya geldik, 1 ay içerisinde çalışmalar başlayacak" şeklinde konuştu.

Kişi başına düşen yeşil alan miktarını 1.5 metre kareden 6 metre kareye çıkardıklarını belirten Poyraz, "Yeşil alan miktarını Avrupa standandı olan 7 metre kare seviyesine, hatta daha da üzerine çıkarmak için çalışmalarımız devam ediyor. Öte yandan, 17 ayrı noktada park ve mesire alanı düzenlemelerimiz devam ediyor" dedi.

Kentte yaşanan trafik sorununa köklü ve kalıcı çözüm üretmeye kararlı olduklarının altını çizen Poyraz, daha önce hazırlamış oldukları "Kent Merkezi Ulaşım Master Planı"nı uygulamaya başladıklarını ifade etti. Belediye olarak insan sağlığı ve çevre temizliğine çok büyük önem verdiklerinin altını çizen Poyraz, "Son 5 yılda 100 bin 551 metre kanalizasyon ve yağmurlama hattı döşedik. Bu Kahramanmaraş için rekor sayılabilir. Ayrıca, 46 bin metre içme suyu hattı yenileme çalışmasını sona erdirdik" diye konuştu.

Belediye Başkanı Mustafa Poyraz yaptıkları çalışmalarla Kahramanmaraş'ın artık bir üst ligde olduğunu kaydederek, "Kahramanmaraş gerçekten sınıf atladı. Bunu ben söylemiyorum. Artık şehrimize başka gözle bakmaya başladılar" dedi. (www.kanal46.tv)

2007 YILI GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER

Yeni Hizmet Binasının Yapımına Başlandı

Kentimiz vizyonuna uygun yeni bir hizmet binasının yapımı çalışmalarına başlandı. Eski bina yıkıldı, hafriyatına başlandı.

Bütün birimleri bir araya toplayacak hizmet binası ana bina 1 yılda geri kalan kısmı ise 18 ayda tamamlanacak.

Yeni Terminal Binası

Toplam 40 bin metrekare alana sahip 4 bin metrekarelik kapalı alanı bulunan ana terminal, bin metrekare kapalı alana sahip kırsal kesim teminali, 250 metrekare kapalı alana sahip teknik servis, toplu taşıma merkezi, taksi durağı, 100 araçlık açık otopark alanı, 450 kişilik kapalı alanı, ibadethanesi ve diğer sosyal donatılarıyla yapılacak modern yeni otogarın inşasına başlanıldı. Otogar 1 yıl tamamlanacaktır.

KATI ATIK PROJESİ

Belediye, Çevre ve insan sağlığına zararlı olan mevcut vahşi depolama uygulamasından vazgeçerek, modern ve düzenli Katı Atık Depolama uygulaması çalışmalarına başladı.

AKSU KIYI ŞERİDİ KATI ATIK SAHASI ISLAH EDİLİYOR

Halen kullanılan Aksu çöp sahasında 213.000 m3 çöpün, yüksekliği 5 metrelik katmanlar halinde sıkıştırılıp toprak altına alınmak suretiyle ıslah edilme işlemine başlanıldı..

ATIKSU ARITMA PROJESİ

Şehrin atık su problemine çözüm getirecek olan Atıksu Arıtma Projesinin Proje ihalesi ve yer istimlakı yapıldı. Buranın da yakın bir zamanda inşasına başlanacak.

GENÇLİK MERKEZİ PROJESİ

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin sosyal yönden gelişmeleri ve zamanlarını daha verimli kullanmaları amacıyla, ücretsiz olarak aktivitelerin gerçekleştirebileceği Gençlik Merkezleri ile bayanlar için sosyal çalışma üniteleri kurma hazırlığı yapılıyor.

.E-BELEDİYECİLİK

Vatandaşlarımız, 7 gün 24 saat internet aracılığı ile bilgisayarları başından emlak, çöp vergisi, ilan-reklam, kira ve su borçlarını öğrenebildikleri e-belediyecilik hizmetlerinden yararlanıyorlar. Ayrıca vatandaşların borçlarını bankalarının kendilerine sunmuş olduğu bireysel bankacılık işlemleriyle veya ATM’lerden ödeyebilmelerine imkan sağlayan düzenlemeler yapılmış olup çok yakın bir zamanda hizmete açılacaktır.

OTOPARK

Kıbrıs Meydanı ile Arasa Camii güneyinde kalan düzensiz ve göze hoş görünmeyen alanda imar planı çalışması hazırlanmış olup, ileriye dönük olarak şehir merkezini ve çevreyi rahatlatacak, atıl ve düzensiz görünümü ortadan kaldırılacak düşüncesi ile 12.000 m² Otopark alanı açılması çalışmalarına başlanmıştır. Bu otopark alanı Belediyemizce istimlâk edilecektir. Bu çevrede şehrin merkezini rahatlatacak imar planı çalışmalarımız devam edecektir

BELEDİYEMİZ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ŞANTİYE BİNASI YAPIMI

Belediyemiz Temizlik işleri Müdürlüğü faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla kullanılacak olan şantiye binası için, Şazibey Mahallesi Haller Bölgesi içerisinde imarca uygun bulunan yer tesbiti yapılmış ve proje hazırlanması için çalışmalar başlatılmıştır.

Çocuk Portalı kuruldu.

Web sitesi yenilendi.

AYVALI BARAJI

Önümüzdeki 100 yılda Kahramanmaraş'ın su problemi de ortadan kalkmış oldu.

Şehrin 100 yıllık içme suyu problemine çözüm getirecek Ayvalı Barajı ile ilgili çalışmalar sona erdi. 2 yıl önce su tutulmaya başlanan Ayvalı Barajı, Kahramanmaraş Belediyesi ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol neticesinde tamamen belediyenin uhdesine geçti.
Ayvalı Barajı'nda arıtma tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte şehre yılda 52 milyon metreküp su verilecek. Proje kapsamında arıtma tesislerinin inşası yine DSİ tarafından yürütülecek tamamlandığında belediyemize devredilecektir.

Yapılan protokol gereği, baraj için harcanan para ise belediye tarafından 30 yılda geri ödenecek.

YEŞİL ALANLAR

Kişi başına düşen yeşil alan üç katına çıkarıldı

Kişi başına düşen yeşil alan miktarı 1,5 m2 den 6 m2'ye çıkarıldı. Yeşil alan miktarını Avrupa standardı olan 7 m2 seviyesine, hatta daha da üzerine çıkarmak için çalışmalar devam etmektedir.
Yeni yapılan parklar, yeniden düzenlenen alanlar, orta refuj ve kavşaklara mevsimine göre dikilen çiçekler kentin görünümüne güzellikler ve estetik katıyor. Park Bahçeler ve Fuar Müdürlüğü bünyesinde kurulan Belediye Seras’ında şehrin yeşil alanları için çiçekler mevsimine göre yetiştirilip dikimi yapılıyor.

17 ayrı noktada park yapım çalışmaları devam ediyor.

Kahramanmaraş Belediyesi yeni yapılan ve yeniden düzenlenen parkların yanı sıra 3’ü büyük olmak üzere 17 ayrı noktada Park ve mesire alanı yapımına devam ediyor. Belediye; yaptığı park ve mesire alanlarının içerisine; oturma bankları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, kafe ve çay bahçeleri ile süs havuzları, yapay şelaleler yaparak Kahramanmaraş’ın güzelliğine güzellikler katmaya devam ediyor.

Kılavuzlu Mesire Alanı çalışmaları

Kılavuzlu köprüsü girişi kısmında bulunan 50 bin metrekarelik arazi üzerine piknik ve mesire alanı yapımına başlandı. Bölgeye Türkiyenin en büyük ahşap Yel Değirmeni monte edildi.

Çamlık Mesire Alanı Çalışmaları

24 dönüm alandan oluşan, içerisinde havuz ve şelalenin yer aldığı Yörükselim Mahallesi'ndeki Çamlık piknik alanı için çalışmalar devam etmektedir.

Pınarbaşı Mesire Alanı çalışmaları

Pınarbaşı Mahallesinde mesire alanı çalışmaları bitme aşamasına gelmiştir.

Gayberli Mahallesi Park yapım çalışması

Mağaralı Mahallesi Hz. Ebubekir Park’ı yapım çalışması
Saçaklızade Gül Parkı yapım çalışması
Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi Park yapım çalışması
Akif İnan Mahallesi Park yapım çalışması
Genç Osman Mahallesi Park yapım çalışması
Mağaralı Mahallesi Müderris Ali Efendi Cad. Park yapım çalışması
Mimar Sinan Mahallesi 17. sokak üzeri Park yapım çalışması
Hacı Bayram Mahallesi Park yapım çalışması
Batıpark Stadı içerisi Park yapım çalışması
Şazibey Mahallesi Nakliyatçılar Sitesi Park çalışması
Şeyhadil Mahallesi Park çalışması
Aslanbey Mahallesi Park yapım çalışması
Üngüt yürüyüş ve Koşu Parkuru.
Malik Ejder Türbesi Düzenleme Ve Mesire Alanı Çalışması
Fevzi Paşa Mahallesi'nde park çalışması
Karamanlı Mahallesi yeşil alan ve park çalışması
Karamanlı Mahallesi yeşil alan ve park alanı için istimlak çalışmaları Abdulhamit Han Cami çevre düzenlemesi
Sümbüllü Mahallesi Parkı Yeniden Düzenleme Çalışması
Fevzi Paşa Mahallesi Kale çevresi park alanında 10 adet evin kamulaştırılması başlatılmıştır

Şehit Aileleri için Park

Şehit Aileleri için Park çalışmaları bitirilmekle beraber. Park içerisinde Şehit aileleri için kapalı alan yapma çalışması devam etmektedir.

Boğaziçi Sentetik Çim yapım çalışması

Kahramanmaraş Kültür Parkı

Hayrullah Mahallesi 10.500m² alan üzerine yapılması düşünülen “Kahramanmaraş Kültür Parkı” için yarışma düzenlendi.

Olimpik Yüzme Havuzları ve Spor Tesisleri

Mağralı Mahallesinde bulunan Batıpark Spor Kompleksinin kuzey kısmında yaklaşık 3000 m² alanda vatandaşlarımızın ve sportif faaliyetlere hazırlanan sporseverlerin yararlanabilecekleri bir dinlenme parkı ve bölge gençlerimizin yararlanabileceği bir açık basketbol sahası yapılması ve Karakucak Güreş Sahası’nın kuzeyinde yer alan 3200 m² alan üzerine kapalı bir yüzme havuzu yapımı için Kahramanmaraş Valiliği ve Belediye tarafından imzalanan protokol kapsamında Park çalışması tamamlandı havuz ve spor sahaları çalışmaları devam ediyor.

Belediye kendisine ait olan Spor Tesislerinde Olimpik Yüzme havuzu yapımını ise yakın bir zamanda tamamlamayı hedefliyor.

Kavşak Ve Parklar Şelalelerle Süsleniyor.

Bir yılda 140 parkın yenileme çalışmasını yapan Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri N.F.K. Sitesi Kavşağı, Rıdvan Hoca Yer altı Çarşısı, Müftülük Meydanı, Süha Erler Lisesi Kavşağı ve bazı parklar başta olmak üzere yapay kaya şelaleleri yapımını sürdürüyor.

Parklara Spor Aletleri monte ediliyor

Spor yapan vatandaşlar için ilk olarak Üngüt yolu,Hanefi Mahçiçek Bulvar’ındaki parkta başlatılan parklara spor aletleri monte etme işine Atatürk Parkı’nda monte edilen spor aletleri ile devam edildi.

Parklarda Oyun Grupları Yenileniyor

Çocuk parklarında eskiyen oyun gurupları yenileriyle değiştiriliyor.

Ağaç Dikimi

2004-2007 yılları arası 20.000 ağaç dikildi.

Atatürk Parkı

140.000 m2 alana sahip Atatürk Parkı’nda, gelişen şartlar dikkate alınarak yeniden yapılandırma çalışmaları bitirilmek üzere.

Akua ve Lunapark yapımı çalışmaları

Atatürk Parkı içerisinde 10.000 m2 alanı kapsayan suni bir göl ve bu gölün içerisinde minyatür bir kale bulunacak.

Bölgenin En Büyük Kapalı Fuar Alanı yapıldı

Atatürk Parkı'nın Kuzey-Batı kısmında bulunan 40.662 m2 lik bölüme, çok amaçlı kullanılabilecek nitelikte ve 6.500 m2 kapalı alana sahip yılın 12 ayında hizmet vererek ilin adından sıkça bahsettirecek Fuar Alanı binası inşa edildi.

Trafolar

Kent Merkezinde bulunan trafoların dış cepheleri boyanarak birer tarihi bina görüntüsüne kavuşturularak şehre farklı bir güzellik katıldı.

ULAŞIM

Ulaşım sorununa neşter vurularak dev yatırımlar yapıldı.

Kahramanmaraş’ta hali hazırda yaşanan trafik sorununa köklü ve kalıcı çözüm üretmeye karar veren Kahramanmaraş Belediyesi hazırlatmış olduğu Kent Merkezi Ulaşım Planı’nı 2007 Mart ayında tamamlatarak uygulama çalışmalarına başladı.

Plan çerçevesinde düzenleme yapılacak 59 kavşaktan 5’i (Kıbrıs Meydanı,Valilik Kavşağı,Müftülük Meydanı, Bellona Kavşağı,Ulucamii Kavşağı) tamamlandı ve hizmete açıldı. Ulaşımı rahatlatmak amacıyla 3 ayrı noktada köprülü kavşak ve tünel kavşak yapımına devam edilmektedir. Bunlardan Dr Mustafa Meydanı’ndaki tünel kavşak 2007 Kasım ayında tamamlandı. Akdere Köprülü Kavşak çalışmaları devam ediyor.Karamanlı Kavşağında, Köprülü Kavşak yapımı için zemin etüt çalışmaları tamamlandı preje çalışmalarına başlanacak.

Hızla büyüyen şehirde ulaşım alanında yapılan çalışmalarla trafikte önemli ölçüde rahatlama sağlanmıştır. Üzerinde çalışılan projelerle de kent trafiğinde önemli mesafe kat edilecektir. Bu bağlamda Kuzey çevre yolu, Malik Ejder caddesi, Üngüt yolu 2. şeridi açıldı. Arsan Kavşağı yeniden düzenlendi. Girne Caddesi, Ahmet Uncu Caddesi yeniden düzenlenip genişletildi, Şekerdere-Karamanlı bağlantı yolu,Haydarlı-Pınarbaşı ara bağlantı yolu açıldı Doğukent-Fetih caddesi istimlak çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı yol açma çalışmaları devam ediyor. Doğukent Yolu çift şerit haline getirildi. Doğukent-Sanayi yolu açıldi, Karamanlı yolu genişletme çalışması tamamlandı. Büğlek caddesi genişletilerek asfaltlandı.Bayındırlık caddesi genişletilerek tek şerit haline getirildi.Kurtuluş Mahallesi İş Bankası yanındaki park yol haline getirildi. Balıkpazarı-Arasa Cami arası yol genişletildi. Çocuk Hastanesi-Binevler arası, Bediüzzaman Bulvarı 2. şeridi asfaltlandı.Binevler-Boğaziçi bağlantı yolu açıldı Tekerek-Avşar Kampusu ara bağlantı yolu gibi çalışmalar ise yakın bir zamanda tamamlanacak şekilde devam etmektedir. Uzunoluk-Kale arası yol istimlak çalışmaları bitenler yola katıldı. 8 Km.lik Ağcalı Deresi-Çevre yolu çalışmaları devam ediyor.Hastane acil inişi yol açma çalışmaları devam ediyor.Sarayaltı yolu istimlak çalışmaları devam ediyor.

Servis Yolları Açıldı

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından yapımına başlanılan ve sanayi açısından çok büyük önem arz eden, Devlet Yolu’na paralel servis yolları açıldı, altyapısı tamamlandı ve büyük bir kısmı asfaltlandı.

Karayolları’nın sorumluluğunda olan çevre yollarının bakım ve onarımı protokolle Belediyeye devredildikten sonra şehir girişi yollarının büyük bir bölümünde kaldırımlar ve orta refüj çalışmaları tamamlanarak yeşillendirildi. Bu alanın bir kısmında ise çalışmalar halen devam ediyor.

Araç Parkı Genişletildi

Şehir içi toplu taşıma işi özelleşmesine rağmen, toplu taşımayı rahatlatmak ve daha iyi hizmet vermek için Kahramanmaraş Belediyesi; mevcutların üzerine ilave 3 adet çevre dostu büyük otobüs, 2 adet midibüs, ayrıca Arazöz, Kepçe, Greyder, Loder, Silindir, Kazıcı, Forklift, Kompaktör, Damperli Kamyon, Ceneza yıkama aracı, Cenaze taşıma aracı, karla mücadele için tuz serme makineleri, Haşere ile mücadele kapsamında araçlar aldı. Belediye engelli vatandaşların da yararlanabileceği 3 yeni büyük otobüs ile 3 adet midibüs daha alacak. Bunun yanı sıra, modern şehircilik yapısına uygun modern otobüs ve dolmuş durakları monte edildi.

Sanayi ve fabrikalarda meydana gelebilecek olası yangınlara acil müdahale için Sanayi İtfaiye Grubu hizmete açıldı.

Yeni Duraklar

Eski otobüs duraklarını modernize etme çalışması kapsamında eski durakların tamamı yenilenmiştir.
Çok Katlı Oto Park Hizmete açıldı

Şehir merkezinde yapılan çok katlı oto park hizmete açıldı.

ALTYAPI

Altyapı tamamlanırken üstü açık dereler de ıslah edildi

Kahramanmaraş’ta 100 551 m kanalizasyon ve yağmurlama hattı döşenerek altyapıya köklü çözüm getirilmiştir.Ayrıca 45.678 metre içme suyu borusu döşenmiştir.

İnsan sağlığı ve çevre temizliğine büyük önem veren Kahramanmaraş Belediyesi,
Yahya Kemal ve Kanuni Mahalleleri arasında bulunan 1,5 kilometre uzunluğundaki dere ile
Osmangazi Mahallesi Deresi,

Akdere,
Hacı Bayram Veli mah.Gayberli deresi,
Ballıca deresi,
5 Nisan mahallesi deresi,
Binevler mahallelerinde bulunan atık su kanalı,
Kanuni Mahallesi deresi 2. etap,(devam ediyor)

Oklu Deresi(devam ediyor) gibi üzeri açık olan dereler, kapalı sisteme alınarak üzerleri yeşil alan ve spor alanları olarak ıslah edilmiş veya edilmektedir.

TAŞ OCAĞI

Belediye asfalt malzemesini kendisi üretiyor

90 bin metrekarelik bir alana sahip, saate 200 ton agrega üretim yapan Taş ocağı kuruldu. En kaliteli asfalt malzemesi olan kırma taş, belediye tesislerinde üretilmekte ve böylece önemli ölçüde tasarruf sağlanmaktadır.

Asfaltlamada rekora koşan belediye son 5 yılda 5 milyon 300 bin metrekare asfaltlama yaptı.

TOPLU KONUTLAR

Çarpık kentleşme ve gecekondulaşmaya son verildi

Çarpık kentleşme ve gecekondulaşmayı önlemek amacıyla Belediye tarafından başlatılan, içinde okul, cami, kreş gibi sosyal nitelikli yapıların bulunduğu rekreasyon alanları, oyun bahçeleri ve spor tesislerini içeren, Doğukent, Esentepe, Boğaziçi ve Güzelevler toplu konut alanlarında bu güne kadar toplam 3 binin üzerinde konutun yapımı tamamlanarak anahtar teslimi yapılmış, çok az sayıda kalan konutun da yapımına devam edilmektedir.

Koruma Amaçlı İmar Planı ve Kentsel Yenileme Alanı

Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 24.03.2005 tarih ve 453 sayılı karar ile 36 ha büyüklüğündeki; Kahramanmaraş Kalesi, Ulu Cami ve Kapalı Çarşı ünitelerinin de bulunduğu tarihi ticaret bölgesi ile Kayabaşı, Kurtuluş, Ekmekçi ve Divanlı mahallelerinin büyük bir kısmını içine alan bölge, Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamına alınmıştır.

2005 yılı Mart ayında Kentsel Sit Alanı ilan edilen bu alanda yine 2005 yılında çıkan “Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıklarının Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun” çerçevesinde 10 ha’lık Belediye Çarşısı, Demirciler Çarşısı, Şekerli Caddesi’nden Kanlıdere Köprüsü’ne, Kanlıdere Caddesi’nden Atatürk Meydanı ile Belediye Çarşısı’na bağlanan alan, Belediye Meclisinin 05.10.2006 tarih ve 9/122 sayılı kararı ile Yenileme Alanı olarak belirlenmiş, 19.03.2007 tarih ve 2007/11886 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile de buralar Yenileme Alanı olarak ilan edilmiştir. Şu anda proje yapım işi ihalesi yapılmıştır.

Sayısal Harita

İller Bankası ile birlikte yürütülen çalışma sonucunda Sayısal Harita Belediyeye kazandırılmıştır. Belediye sınırları içerisinde kalan 25.000 ha alanda yapılan ve yaklaşık 1,3 Milyon YTL’ye mal olan proje, İller Bankası tarafından Kahramanmaraş Belediyesine hibe edilmiştir.

Temiz, Rahat ve Sağlıklı bir Hayat için Doğalgaz Kahramanmaraş’ta

Şehrin en ciddi sorunlardan birisi olan hava kirliliğini sona erdirecek olan, vatandaşların da büyük bir umutla beklediği doğalgaz, şehre verilmeye başlandı. Kahramanmaraş’a şimdiye kadar 110 kilometrelik bir doğalgaz hattı döşendi.

KÜLTÜR SANAT

Kahramanmaraş Belediyesi etkinlikleri ile kente Kültürel ve Sanatsal zenginlik kazandırıldı
Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi Belediyeye Devredildi

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi bünyesindeki kütüphane ile birlikte, Kasım 2005’te Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan bir protokolle Kahramanmaraş Belediyesi’ne devredildi. Kütüphane yeniden yapılandırıldı. Kültür Sitesi’nin eksikleri tamamlandı. Buradaki kütüphane Belediye Saçaklızade kütüphanesi ile birlikte yeniden dizayn edilerek her türlü imkanlarla donatıldı.

İnternet kullanma imkanı da bulunan Kütüphaneler 08.00-23.00 arası açık

Kahramanmaraş Belediyesi’ne bağlı kütüphaneler, haftanın 7 günü, hiç ara vermeden saat 08:00’den 23:00’a kadar her türlü imkanları ile açık tutuluyor ve halka hizmet veriyor. Bunun yanında internet kullanma imkanı da sunuluyor

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde bulunan kütüphanede, Bilgisayar ortamında katalog tarama yapma işlemi (otomasyon) yapılması çalışmaları tamamlanmak üzere.

Belediye Konservatuarı Kuruldu

Belediyemiz bünyesinde kurulan Konservatuarı, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Tasavvuf ve çocuk koroları ekipleri ile Kahramanmaraş halkına ücretsiz konserler vererek hizmet sunmaktadır.

Enstrüman Kursları Ney, bağlama, gitar, keman dallarında devam ediyor.

Kültür ve sanat kapsamında Kursları Açılıyor

Ebru dalında başlayan Kültür ve sanat alanındaki çalışmalar; sulu boya, yağlı boya resim ve müzik kurslarıyla devam ediyor. Makine nakışı, ahşap boyama, konfeksiyon gibi alanlarda beceri kazandırma kurslarına hazırlanıyor.

Mahmut Arifi Paşa Konağı

Mahmut Arifi Paşa Konağı restore ediliyor.

Dedezadelerin Evi

Dedezadelerin evi satın alındı. Restore edilecek.

Tarihi Uzunoluk Hamamı

Tarihi Uzunoluk Hamamı aslına uygun olarak yeniden yapılıyor.

Taşhan Restorasyon

Yanan tarihi Taşhan restore edildi

Tarihi Meydan Çeşmeleri Restore edildi
Tarihi Çeşmelerimiz restore edildi.

Kahramanmaraş Kültür Parkı

Yarışmalar Düzenleniyor

Fotoğraf, Resim, Şiir ve Makale dallarında Ulusal düzeyde Yarışmalar düzenlendi.

Sinema ve Tiyatro etkinlikleri
Sinema ve Tiyatro etkinlikleri düzenleniyor.

SPOR VE GENÇLİK

Her Yıl Yaz Spor Okulu

2004 yılında başlanan Yaz Spor Okullarında sayıları üç binleri aşan öğrenciye, futbol, karate, boks, güreş branşlarında eğitim veriliyor. Yaz Spor Okulu kursiyerlerinin servis ve malzeme ihtiyaçları Kahramanmaraş Belediyesi tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır.

Belediye bünyesinde faaliyet gösteren, Belediye Spor Kulübü ile diğer Amatör Spor Klüplerine her yıl malzeme desteği verilmektedir.

Belediyespor bünyesinde oluşturulan Karate Takımı, katıldığı bölge ve Türkiye şampiyonalarında madalyalar kazandı.

Belediyespor bünyesinde kurulan Bilardo Takımı Milli Takım’a sporcu vererek, Kahramanmaraş’ı Türkiye’de ve Yurt dışında temsil etti.

Amatör Spor Kulüplerine yardım

Amatör Spor Kulüplerine her yıl malzeme yardımı yapılıyor.

Türkiye’nin en iyi atış poligonları Belediyeye ait

Türkiye’nin en iyi atış poligonlarına sahip olan Kahramanmaraş Belediyesi, geleneksel hale gelen 12 Şubat Kurtuluş Kupası, Bölge Şampiyonaları, Türkiye Federasyon Kupası gibi organizasyonlar gerçekleştirdi, bu turnuvalarda Türkiye rekorları kırıldı. Türkiye’nin ilk uluslararası müsabakalarının bu tesislerde yapılması için çalışmalar devam ediyor.

Ata Sporu Güreş

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından Türkiye çapında her yıl Geleneksel, ödüllü Karakucak Güreş Festivalleri düzenleniyor, sporcuların yarışma ödenekleri, geliş gidiş ücretleri de dahil tüm masrafları Belediye tarafından karşılanıyor.

Ata sporu Güreş’te bugüne kadar bir çok Milli Spor’cu yetiştiren Kahramanmaraş, tekrar yeni şampiyonlar yetiştirmek için, Belediyespor bünyesinde Güreş Takımı’nı oluşturdu.

Futbol Turnuvası

Kurumlar arasında sevgi, saygı, karşılıklı hoşgörüyü yaymak, sporu sevdirmek, benimsetmek ve kurumlarda çalışanların iş yoğunluğunun getirdiği stresi üzerinden atmasına yardımcı olmak amacıyla, her yıl “Bahar Şenlikleri Kupası Futbol Turnuvaları” düzenlenmektedir.

Dağcılık Sporuna Destek

Sporun her türlüsüne destek veren Kahramanmaraş Belediyesi, her yıl düzenlenen Dağcılık Şenliği organizesinde yerini alıyor. Bu organizeye Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen dağcılara, destek verilmektedir. Bu vesileyle kentin yurt çapında ve yurtdışına tanıtımı da sağlanmaktadır.

SOSYAL BELEDİYECİLİK

Kahramanmaraş Belediyesi İlkleri Gerçekleştiriyor

Yaşlılar Dinlenme Salonları

Ömrünün uzun bir dilimini kendisi ve ailesinin geçimini temin etmek için çalışarak ülkemizin kalkınmasına ve toplumumuzun huzuruna katkı sağlamış ancak bu çalışma neticesinde yorgun düşmüş büyüklerimize; dinlenme dönemlerinde rahat edebilecekleri ve mutlu olabilecekleri bir mekan hazırlamayı görev bilen Kahramanmaraş Belediyesi kentte bir ilki gerçekleştirerek;

İlki 21 Nisan 2005 tarihinde Belediye Sosyal Tesisleri’nde

İkincisi 19 Mart 2007 tarihinde Namık Kemal Mahallesi’nde olmak üzere iki adet Yaşlılar Dinlenme Salonu’nu hizmete açmıştır.

İçerisinde berberi, mescidi, dinlenme salonu, okuma ve televizyon izleme bölümleri bulunan, her türlü hizmetin ücretsiz verildiği Yaşlılar Dinlenme Salonları hizmeti yanında ücreti Belediye tarafından karşılanmak üzere talep edenlere haftada bir “Banyo Hizmeti de” verilmektedir.

Ayrıca Fevzi Paşa Mahallesinde Yaşlılar Dinlenme Salonu yapımı devam ediyor.

Gıda Bankası

Kahramanmaraş Belediyesi; Sosyal Belediyeciliğin en güzel örneklerini gerçekleştirmektedir. Belediye – Halk ilişkileri ve dayanışması kapsamında, dar gelirli vatandaşların ihtiyaç duydukları malzemeleri çok rahat bir şekilde temin etmeleri için alış veriş yapacakları ancak ücret ödemeyecekleri Gıda Bankasını kurmak suretiyle kentte bir ilki daha gerçekleştirmiştir.

Öğrenci Çamaşırhanesi

Kahramanmaraş Belediyesi, öğrencilerin ders çalışmaya daha çok zaman ayırmaları için onların en büyük sorunlarından biri olan; çamaşır yıkama işine çözüm getirmiştir. Hiçbir ücret alınmadan, öğrencilerinçamaşırları yıkanmakta, kurutulup teslim edilmektedir. Ütü yapma imkanının da sağlandığı çamaşırhane sabah saat 08.00’den gece 21.00’e kadar hizmet vermektedir.

Yaşlı, kimsesiz, bakıma muhtaç veya yatalak vatandaşların evleri periyodik olarak temizlenip bakımları yapılıyor

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından alan taraması yapılmak suretiyle Kahramanmaraş Belediye sınırları içerisinde yaşayan, kimsesiz, yaşlı ve bakıma muhtaç olanların önce tespitleri yapıldı. Belediye bünyesinde oluşturulan ekipler, kimsesiz, bakıma muhtaç olanların, evleri ortamında yaşamlarını huzurla sürdürebilmeleri için evlerini periyodik olarak baştan aşağıya temizlemekte, bakımı yapılacak yerlerin bakımını yapmakta, yaşanılan ortamın tozları alınmakta, camlar silinmekte, mutfak, banyo, lavabo, tuvalet gibi yerlerde hijyenik ortam sağlanmakta, varsa evin bahçe temizliği yapılmaktadır

Halk Ekmek Fabrikası seri üretime başladı

Kahramanmaraş Belediyesi, el değmeden temiz, sağlıklı, katkısız, ucuz ve kaliteli ekmek üreterek halkına hizmet vermeye başladı.

153 Alo Engelliler Hattı

Engelli vatandaşların belediyeye daha yakın olabilmesi ve acil ihtiyaçlarını iletebilmeleri için belediyemizce Alo 153 özürlüler hattı hizmete açıldı. Yeni alınacak otobüslerde engelli vatandaşlar dikkate alınarak ihaleye çıkılmıştır.

Muhtarlara Bilgisayar Yardımı

Daha verimli çalışabilmeleri için mahalle muhtarlarına bilgisayar dağıtılmıştır

Her yıl 16 Bin 500 adet erzak paketi dağıtılıyor

Sürekli güncellenmek suretiyle elde edilen; Şehrin İhtiyaç Sahibi Haritası üzerinden her yıl ihtiyaç sahibi 16 bin 500 aileye, içerisinde; 5kg yağ, 5 kg pirinç, 5 kg şeker, 5 kg makarna, 1 kg çay, 1 kg zeytin, 3 kg mercimek bulunan gıda paketi dağıtılmaktadır.

Aşevi, günlük 400 kişiyi ağırlıyor

5 Ağustos 2005’te Şekerdere Caddesi üzerinde bulunan Belediye Sosyal Tesisleri giriş katında hizmete açılan AŞEVİ’nden, muhtaç ve kimsesiz 500 kişiye, yılın her günü kesintisiz hizmet verilmektedir.

6 Ayrı Noktada İftar

Her yıl Ramazan ayında; Şehrin çeşitli yerlerinde, 4 iftar çadırı, Üniversite kampüsünda 1 iftar çadırı ve Çamlık mahallesinde iftar yemeği dağıtımı, Aşevinde iftar ve sahur yemeği şeklinde olmak üzere günlük 6.500-7.000 kişiye iftar ve sahur yemeği verilmektedir.

Belediye Giyim Mağzası

Belediye bünyesinde hizmet veren Giyim Mağazası’nda yıllık 15 bin parçadan az olmamak üzere giyim eşyası dağıtılıyor, yaklaşık 40 aileye de ev eşyası yardımı yapılıyor.

Fakir Konutları

Encümenin yapımına karar verdiği fakir evleri modernizasyon ve yeniden yapımı ile ilgili konut inşaatları yapılmaktadır.

Yakacak Yardımı

Yıllık 1500 aileye yakacak odun yardımı yapılmaktadır.

Asker aylığı Yardımı

Muhtaç asker ailelerinden 994 aileye 1.048 862 YTL yardım yapılmaktadır.

Mikro Kredi

İlimizde kurulan ve işletilmeye başlanan Mikro Kredi projesine 50.000 YTL destek verilmiştir.

Kent Konseyi Hayata geçirildi

08.10.2006 tarih ve 26313 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik gereği Kent Konseyi oluşturuldu. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde ilk toplantısı gerçekleştirilerek, yürütme kurulu seçimi yapıldı. Yapılan oylama neticesinde; Yaşar Akçakoyun, Mehmet Hamzaoğlu, Fatih Paköz, Zeynep Arıkan, Doç. Dr. Uğur Yıldırım, Ahmet Görgülü, Engin Karabekiroğlu, İhsan Kurtar, Vedat Paköz, Tuncay Kazancı, Emrullah Karadöl'den oluşan 10 kişilik yürütme kurulu seçildi.
Çocuk Meclisi Kuruldu

Sabit Pazar Yerleri

Denetimi kolaylaştırmak ve halkın daha rahat bir ortamda alışveriş yapılabilmeleri için yanında basketbol sahası ve su tahsilat veznesi gibi sosyal donatılara sahip, Yunus Emre Sabit Pazar Yeri ile Hayrullah Mahallesi Sabit Pazar Yeri’ni hizmete sunmuştur.

Modern Mezbaha

1960’lı yıllarda kurulan ve günün ihtiyaçlarına cevap veremeyen Mezbaha, 10 dönüm arazi üzerinde; kesimhane, soğuk hava deposu ve monaraylı sisteme sahip günlük 250 büyükbaş, 5 bin küçük baş hayvan kesimi yapılabilecek şekilde modern bir tesis haline getirilmiştir.

Canlı Hayvan Pazarı Modernize Edildi.

Canlı hayvan pazarı ıslah ve modernize edilerek hizmete açıldı.

Yeni İtfaiye Merkezi

Sütçü İmam Mahallesinde Merkez itfaiye Binası için arsa satın alınarak zemin etüdü yapıldı..

İlaçlama

Haşerelerin üreme ortamı bulacağı sucul alanlar haritalama çalışmaları ile belirlenerek, karasinek, sivrisinek ve larvaların doğal üreme ortamı bulacağı alanlar periyodik aralıklarla ilaçlanmıştır.

Kaldırımlar Yıkanıyor

Kaldırımlar periyodik olarak deterjanlı su ile yıkanmaktadır.

Yeni Mezarlık Alanı tahsisi

Boğaziçi ile Gelinasılan tepesi arasında kalan alanda, Mezarlık alanı olarak imar planı çalışması yapılmıştır. Yapılan işlemde yaklaşık 200 dönüm alanından yaklaşık 50 dönümü mezarlık alanı olarak ayrılmıştır.

Taziye Evi

Belediye, Kahramanmaraş’ta ihtiyaç haline geldiği düşünülen Taziye Evi’ni çalışmalarını bitirip hizmete açarak, kentte yine bir ilki gerçekleştirilmiştir. (www.kanal46.tv)




















Editör: TE Bilisim