TRT Haber'de dün gece yayınlanan Kozmik Oda programının konuğu Kürt kamuoyunun etkili ismi Ümit Fırat'tı.

Kürt sorununda Abdullah Öcalan faktörünün konuşulduğu programda Fırat, teröristbaşına 1999'da Türkiye'ye getirildiğinde bir gün tahliye edileceğine dair düzenlemeler yapma sözünün verildiğini söyledi. Bu sözden sonra Öcalan'ın 2003'e kadar beklediğini söyleyen Ümit Fırat, "Bu tarihte eve dönüş yasası çıktığında Öcalan'ın avukatlarına sorduğu ilk soru 'yasada ben var mıyım, bana dair bir düzenleme var mı' oldu. 'Hayır' cevabını alınca o tarihten itibaren Öcalan hükümeti eleştirmeye başladı.

Ümit Fırat, Öcalan'a daha 1999 yılında, PKK yöneticilerinin telefon numaralarının ve hangi saatlerde o telefonların sahipleri ile görüşebileceği bilgisinin de avukatları aracılığı ile ulaştırıldığını söyledi.

Öcalan'ın bugün eskisi kadar PKK'yı kontrol edemese de bir fenomen olduğunun altını çizen Ümit Fırat, "Bu meselede paradoksumuz şu, Öcalan kendi geleceğine dair bir taahhüt almadan PKK'ya çağrıda bulunmaz, çağrısının boşa gideceğini biliyor. PKK'nın silahsızlandırılması ise Öcalan'a rağmen olamaz. O işin içindeyse örgüt silahsızlanır ve çözüm için böyle adım atılabilir" dedi.

AHMET TÜRK, FİDAN'IN ÖLDÜRÜLMESİ İLE KOPMA NOKTASINA GELDİ

Kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk ile ilişkilerine dair de ilginç açıklamalarda bulunan Ümit Fırat, "Hikmet Fidan'ın öldürülmesinden sonra Ahmet Türk'ün o partide kalmaması gerekiyordu, ben onun ayrılacağını düşünüyordum, gitti partiye başkan oldu" diye konuştu. Bununla birlikte Hikmet Fidan'ın öldürülmesine Ahmet Türk'ün son derece öfkelendiğini söyleyen Fırat, hatta Türk'ün ipleri kopartma noktasına geldiğini, ancak ne olduysa, bunun gerçekleşmediğini belirtti.

BDP'YE İTAATSİZLİK ÇAĞRISI

BDP'nin PKK-İmralı çizgisinden artık kopması gerektiğini söyleyen Ümit Fırat, "BDP'liler İmralı'dan gelen dayatmalara karşı şu soruyu sormalı, "Biz mecliste grup kurmuş bir partiyiz, bazı kararları alırken bizim görüşümüzün hiç mi bir anlamı olmayacak? Bazı BDP'liler artık bunu kendi aralarında sesssiz sessiz konuşuyorlar ama bunu yüksek sesle heryerde konuşmalılar" dedi.

"ERTUĞRUL ÖZKÖK'ÜN ÖNERİSİ IRKÇI VE FAŞİZANDIR"

Ertuğrul Özkök'ün 'Ayrılmayı konuşalım' önerisine ise Ümit Fırat çok sert tepki gösterdi: ""Ayrılmayı da konuşalım" tartışmasını beyaz Türkler yapıyor. Bu öneri bir etnik arındırmadır ve etnik arındırma son derece ırkçı, faşizan bir uygulamadır. Bu ancak keyfinin bozulmasını istemeyen insanların keyiflerine göre bir taleptir. Ciddiye alınmamalıdır." (ZAMAN)


ABDULLAH ÖCALAN'A AÇIK GÖRÜŞ İZNİ......

İmralı Adası’nda ömür boyu hapis cezasını çeken PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan, cezaevinde yattığı 12 yıla yaklaşan sürede ilk kez kardeşi Mehmet Öcalan ile açık görüşme yaparken, cezaevinde bulunan diğer 5 mahkum da aileleriyle telefonla görüştü.

Kenya’da yakalandıktan sonra getirildiği İmralı Adası’nda ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Abdullah Öcalan’ın, cezaevi koşullarındaki iyleşme devam ediyor. İmralı’da yaptırılan Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’ne geçen Kasım ayında PKK’lı Şeyhmuz Poyraz, Cumalı Karsu, Hasbi Aydemir, Bayram Kaymaz ve TİKKO üyesi Hakkı Alpan adlı mahkumların nakledilmesinin ardından, Öcalan geçen 26 Temmuz günü İmralı’ya giden kardeşi Mehmet Öcalan ile cezaevindeki 12 yıla yaklaşan sürede ilk kez açık görüşme yaptı.

Öcalan’ın savunmasını üstlenen Avukatlardan İbrahim Bilmez, müvekkilinin kardeşiyle ilk kez açık görüşme yaptığını 60 dakika olması gereken bu sürenin 30 dakika ile sınırlı tutulduğunu açıkladı.

TELEVİZYON VERİLMEMİŞ

Abdullah Öcalan’a hala televizyon verilmediğini söyleyen Avukat Bilmez, “Diğer hükümlüler televizyon izleyebiliyor. Geçtiğimiz hafta içerİsinde Öcalan’ın cezaevi arkadaşları telefon ile aileleriyle görüşme yaptılar. Müvekkilimiz bundan yararlandırılmadı” dedi. Avukat İbrahim Bilmez, Tuzla kosterindeki arıza ve İmralı 9 motorunun bozulması nedeniyle bu hafta İmralı’ya gidemeceyeklerini sözlerine ekledi.

MEHMET ÖCALAN: MUTLUYUZ

Ağabeyi Abdullah Öcalan ile İmralı'da açık görüş yapmanın sevincini yaşayan Mehmet Öcalan, “İlk kez açık görüş yaptığımız için mutluyuz. Ancak, görüşün yarım saat ile sınırlanmasına anlam veremiyorum” dedi. Şanlıurfa’nın Halfeti İlçesi’ne bağlı Ömerli Köyü’nde çiftçilik yapan Mehmet Öcalan, geçtiğimiz hafta çarşamba günü avukatlarıyla birlikte İmralı Adası’na gittiklerini ve ilk kez açık görüş sayesinde ağabeyi ile görüştüklerini belirtti. Daha önce de avukatların açık görüş talebinde bulunduklarını ve bu talebin ilk kez geçen hafta kabul edildiğini anlatan Öcalan, “Ağabeyim ile ilk kez açık görüş sayesinde birbirimizle görüştük.

Bizim ailesi olarak böyle bir hakkımız vardı ve devlet bize bu hakkı tanıyıp, açık görüş yaptırdı. Bunun için mutlu olduk” diye konuştu. Mehmet Öcalan şunları söyledi:“Yasada görüş süresi ‘yarım saatten az olmamak ve bir saati geçmemek’ şeklinde ifade ediliyor. Ancak 12 yıldır hep cam arkasından alt sınırdan yarım saati geçmeyecek şekilde görüştürüldük. 12 senedir bu görüşmelerimiz ne hikmetse 31 dakika olmadı. Umarım açık görüş imkanını tanıyan devlet, bu süreyi de asgari düzey olan 30 dakikadan azami düzey olan bir saate çıkarır.”Mehmet Öcalan, açık görüş sırasında ağabeyi Abdullah Öcalan ile sarılıp sarılmadıkları yönündeki soruları ise yanıtsız bıraktı. (Hürriyet)