Fransa'dan sonra 1915 olayları bugün İsrail parlamentosunun da gündemine gelecek.


İsrailli parlamenterler "Ermeni soykırımı" iddialarının tanınmasıvebiranma günü ilan edilmesini görüşecek. Toplantıya, alçakkoltukkrizinin mimarı Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ayaolon da katılacak.


 

İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, İsrail parlamentosundaki Eğitim,KültürveSporKomitesi Alex Miller başkanlığındabugün"Ermeni soykırımı" iddialarının tanınması vebiranma günü ilan edilmesi gündemiyle toplanacak.

 

Basınavekamuyouna açık yapılacak komitenin toplantısında Meclis Başkanı Reuven Rivlin'nın yanı sıra DışişleriBakanYardımcısı Danny Ayaolon da hazır bulunacak.

 

Haaretz'in haberine göre, "Ermeni soykırımı" iddialarının kabul edilmesi halinde bu İsrail tarihindebirilkolacak. 'Soykırım'ın tanınmasıvebir anma günü ilan edilmesi İsrail parlamentosunda 8ayönce gündeme gelmişancakbugünekadarertelenmişti.

 

'SOYKIRIM'A DAHA ÖNCE KARŞI ÇIKILMIŞTI 

Dahaönce de İsrail Meclisi'ninDışİlişkilerveSavunmaKomiteleri konuyu kapalı kapılar ardında görüşmüşancaksoykırım iddialarının tanınmasına karşı çıkmıştı.

 

'AHLAKİ BİR SORUMLULUK' 

"Ermeni soykırımı"nın tanınmasıiçinİsrail parlamentosunda çaba gösteren isimler arasındayeralan milletvekili Zahava Gal-On, "İsrail hükümeti, yıllarca Türkiye'yi hemekonomikhem de askeri alanda stratejikbirpartnerolarakgördüğü için soykırımı tanımayı reddetti. Şimdiikiülkeilişkilerine baktığımızda, Dışişleri'nin bu yasanın geçmesini sağlayarak şimşekleri üzerine çekmek istemez.AncakEğitim,KültürveSporKomitesi bu konunun konuşulması için doğru bir yer. Ermeni soykırımının tanınmasının ahlaki birsorumlulukolduğuna da inanıyorum" şeklinde konuştu.

 

'TÜRKİYE İLE BAĞLANTISI YOK' 

Eğitim, Kültür ve Spor Komitesi Başkanı Alex Miller ise "Ermeni soykırımı" iddialarının İsrail parlamentosunda konuşulmasıyla Türkiye arasında doğrudanbirbağlantıkurulmasının doğru olmadığını iddia etti. Miller, 8ayönceki konunun bugüne ertelenmiş olmasının Meclis Başkanı Rivlin'in de toplantıda hazır bulunma isteğinden kaynaklandığını ve bugüne ertelendiğini savundu.
Editör: TE Bilisim