KAHRAMANMARAŞ Valisi İlhan Atış, siyam ikizi çocuklarını dilendirdiği ortaya çıkan baba Yunus Tanrıkulu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.
Pazartesi sabahı kente gelen Türkoğlu Kaymakamı Gazi Levent Kurtoğlu’ndan konu hakkında bilgiler alan Vali Atış, bu çocuklardan öncelikle ailelerinin sorumlu olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Ancak ailenin ar damarı çatlamış görünmektedir.

Bu kişinin çocuklarını Yetiştirme Yurdu’na yerleştirmemiz mümkün değil. Çünkü; oradaki çocukların psikolojisi etkilenir. Ancak son çıkan bir yasaya göre dilencilik yaptırıldıkları için; daha öncekindeki gibi Sosyal Hizmet uzmanı göndermeyip bu kez doğrudan doğruya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız.

Bunun da cezası ağır. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası var. Bu şekilde konuyu adliyeye intikal ettireceğiz ve sonucu bekleyeceğiz. Bu arada bunları kontrol altında tutacağız ki çocukları tekrar dilendirmesin. Bugün veya yarın kaymakamlık suç duyurusunda bulunacak. Çocukların dilendirilmesini engellemeye çalışacağız. Basının bu duyarlılığına da teşekkür ediyorum.”
Siyam ikizi kızları 6 yaşındaki Sema ile Ayşe’yi 2005 yılının Aralık ayında Manisa-Sarıgöl’de dilendiren Baba Yunus Tanrıkulu’nun geçen hafta içerisinde çocuklarını bu kez Trabzon’da dilendirdiği ortaya çıkmıştı.

Baba Yunus Tanrıkulu hakkında 4320 sayılı Ailenin Korunması Kanunu’nun ilgili maddeleri ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 229. maddesine göre suç duyurusunda bulunulması bekleniyor.

1-3 YIL ARASINDA HAPİS CEZASI

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ‘Dilencilik’ başlıklı 229. maddesi aynen şöyle:
“MADDE 229. - (1) Çocukları, beden veya ruh bakımından kendini idare edemeyecek durumda bulunan kimseleri dilencilikte araç olarak kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bu suçun üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımları ya da eş tarafından işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.”

İKİZLER AİLEDEN ALINABİLİR

Diğer yandan; 09.01.2003 tarihinde kabul edilen 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin kuruluş, görev ve yargılama usullerine dair Kanun’un ‘Koruyucu, Eğitici ve Sosyal Önlemler’ başlığını taşıyan 6. maddenin küçükler hakkındaki bölümün b bendinde ise şöyle deniliyor:
“b) Bedensel ve zihinsel gelişmesi tehlikede bulunan veya manen terk edilmiş halde kalan küçüğü, ana ve babadan alarak bir aile yanına veya resmî ya da özel sağlık kurumuna veya eğitimi güç çocuklara mahsus kuruma yerleştirmeye karar verebilir.”