Hüsnü Mübarek, yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devrettiğini söyledi.

Mübarek, "Kendisinin bu zor dönemde başarılı olacağına inanıyorum. Ölene kadar Mısır kalbimde olmaya devam edecek" dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, TV'den yaptığı konuşmasında, protestocuların taleplerini karşılamak için, Anayasa'nın 6 maddesinde değişiklik yapılmasını istediğini belirtti. Mübarek, güvenlik durumu imkan verince, artık çekilmez olan olağanüstü halin kaldırılacağını kaydetti.
Ülkenin adım adım, iktidarın barışçıl biçimde devredilmesi sürecinden geçtiğini söyleyen Mübarek, bunda başarılı olununcaya değin, başarılıncaya kadar, Anayasa'ya sadık olunacağını belirtti.

Mübarek, muhalefet ile diyalog halinde olduklarını, bu diyaloğun, krizin çözümü yolunda bir ön oydaşma sağladığını ifade etti.

Tahrir Meydanı'nda toplanan protestoculara da, TV'den yaptığı konuşmada özel olarak hitabeden Mübarek, "taleplerinde ve yapmak istediklerinde içten olduklarına inanıyorum" dedi.

Mübarek, protestolar sırasındaki şiddet eylemlerinin ve yağmaların arkasında yer alanların cezalandırılacağını belirtti.

İŞTE MÜBAREK'İN KONUŞMASININ DETAYLARI
''Daha iyi bir hayat için, gelecek için büyük beklentiler içinde olan bir kuşak var'' diyen Mübarek, ''Şehitlerin kanı boşa akmış olmayacak. Sorumluları cezalandırmak konusunda çok sert olacağım. En sert cezalarla bu insanlara karşılık verilecek. Bu kurbanların ailelerine onlar için ne kadar büyük bir acı çektiğimi ifade etmek istiyorum. Pek çok kalp kırıldı. Sizin taleplerinize yanıt vereceğim. Vaatlerimi yerine getirmek konusunda ciddiyim. Hiçbir tereddüt olmadan bunu hayata geçirmeye devam edeceğim'' dedi. Mübarek sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sizin talepleriniz adil ve meşru taleplerdir. Bu gibi durumlar bütün siyasi sitemlerde karşımıza çıkabilir. Önemli olan bu suçları işleyen insanları adaletin önüne çıkarmaktır. Sizin çağrılarınıza yanıt vermek zorundayım. Ama aynı zamanda utanıyorum. Dış güçlerden gelecek müdahelelere gerekçeleri ne olursa olsun kulak vermeyeceğim. Kardeşlerim, size daha önce de söyledim. Bir sonraki seçimlerde aday olmayacağım. Bugüne kadar yaptıklarımı yeterkli görüyorum. Bu konuda çok net tutumum olacak. Anayasanın korunmasına bağlılığım da aynı şekilde devam ediyor. Seçmenler her kimi tercih ederse onun iktidara geçmesine bağlıyım. Bu sözü size veriyorum. Kendi vizyonumu ortaya koydum, halkın talepleri konusunda bir vizyon ortaya koydum. Hem talepler yerine getiriklsin, aynı zamanda istikrar sağlansın. Bu vizyona, bu zor zamanların üzerinden gelmek için bütün gücümle buna bağlı olduğumu söylemek istiyorum. Mısır için endişe duyan herkese bir ahenk içinde bu süreci atlatacağımızı taahhüt ediyorum. Bizim silahlı güçlerimiz tarafından da bu sürece katkı sunulacaktır. Diyalog süreci başladı. Bu süreç de rotamızı doğru yöne çevrilmesine olanak tanıyacak. Eylül'e kadar her gün barışçıl geçiş sürecini devam ettireceğiz.

Bir an önce sonuca ulaşılması için bir komite görevlendirdik ki uygun kararlar ve cezai süreçler yerine getirebilsin. Bu komitede hukuk insanları yer alıyor. Ortaya konulan önerilere de yanıt verdim.

Adil ve şeffaf bir şekilde seçimler gerçekleştirilebilsin. Anayasal değişiklikler konusunda hukuki birtakım süreçler de var.

Olağanüstü hal yasasının yeniden gözden geçirilmesi de önceliklerimiz arasında.

Mısırlılar'ın kendi aralarında güven duygusunu yaşatmalıyız. Mısır şu anda zorlu günler yaşıyor. Hiçbir şekilde ekonomimize zarar verecek hiçbir gelişmeye izin veremeyiz. Bunlar Mısır'ın kendisine de zarar veriyor. Değişim talep edenlerin kendileri de bu zor günlerin mağduru durumuna gelecekler. Ben kendimden değil, Mısır'ın geleceğinden söz ediyorum.

Son günlerde başladığımız diyaloğa devam etmemiz gerekiyor. Bütün halkımızı normal hayatımıza geri dönebilsin..
Ben de gençtim. Ben de sizler gibiydim. Hayatımın büyük kısmını Mısır'ın egemenliğini korumak için geçirdim. Zaferler de gördüm. Mısır bayrağını en yüğksek göndere çekmek hayatımın en mutlu günleriydi. Uluslararası baskıya hiçbir zaman boyun eğmedim. Daha fazla otorite istemedim,i yetki için mücadele etmedim. Buradaki insanların çoğu Hüsnü Mübarek'in kim olduğunu biliyor zaten.

Eminim ki Mısır bu zorlu zamanların da üstesinden gelecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile görüştüm ve yetkilerimin büyük kısmını ona devrettim. Mısır halkı tekrar kendi ayakları üzerine kalkacaktır. Bütün taleplere diyalog yoluyla yanıt verebilme yeteneğine sahip olacağız. Sokağın nabzı dışında hiçbir gücün bize söz geçirememesini ortaya koyacağız. Mısır'ın emsalsiz kimliği, onuru, ki bütün yaşamımızın özünü oluşturmaktadır.''

MÜBAREK GÖSTERİCİLERİ TATMİN ETMEDİ

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in konuşması, başkent Kahire'deki Tahrir Meydanında megafonlarla ve kurulan amfi sistemiyle göstericilere dinletildi. Meydanı dolduran binlerce gösterici, Mübarek'in konuşmasının sonlarına doğru ''Erhal'' (Git) sloganları atmaya başlarken, Mübarek'in konuşmasından hiçbir şekilde tatmin olmayan göstericiler ''ne seni istiyoruz, ne Süleymanı ne de askeri'' şeklinde slogan attı. (Mynet)