Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner göreve başladıktan sonra yeniden gündeme gelen “tek tip askerlik” tartışmasına yargı mensupları da katıldı.

Ağın Cumhuriyet Savcısı Muhammet Topaloğlu, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne dilekçe yazarak, polisler için yapılması planlanan düzenlemenin benzerini hâkim ve savcılar için de talep etti.

Dilekçe özetle şöyle:

“Son yıllarda meslektaşlarımızca internetteki hukuk forumlarına yazılan yazılarda, askerlik hizmeti icrası sırasında hâkim ve cumhuriyet savcılığı meslekleriyle bağdaşmayan muamelelerle karşılaşıldığı belirtilmektedir. Özellikle kısa dönem er olarak vatani görevini yapan meslektaşlarımıza karşı kimi rütbeli personelin, meslek unvanının önüne hakaret içerir sıfatlar ekleyerek seslendikleri, basında yer alan yargıya ilişkin haberleri hatırlatarak hâkimliğe ilişkin olumsuz yargılarda bulundukları iddiaları dillendirilmektedir. Bu nedenlerle hâkimlerimizin ve cumhuriyet savcılarımızın, yargının saygınlığının korunması, bağımsızlıklarının ve tarafsızlıklarının teminatı olarak hiçbir kayıt ve kıstas konulmaksızın askeri mahkemelerde hâkim ve savcı kimliğine uygun şekilde askerlik görevlerini ifa etmelerinin daha doğru olacağı düşünülmektedir. Ya da cumhuriyet savcılarımıza ve hâkimlerimize de öğretmenlere ve sağlıkçılara tanınan polislere de tanınması muhtemel hakların aynen uygulanmasının sistem açısından sağlıklı sonuçlar doğuracağı aşikardır. Bu hususların Askerlik Kanunu’nun değişiklik tasarısında dikkate alınabilmesi için yasal ve idari düzenlemelerin yapılması talep olunur.” (Hürriyet)
Editör: TE Bilisim