Rus savunma sistemlerini dağıtan, dünyanın dört bir yanında hem siyasetçilerin hem askeri uzmanların dikkatini çeken Bayraktar SİHA'ları Fransa'yı da harekete geçirdi.

Fransa Senatosu'nun hazırladığı bir raporda, ülke topraklarında ve savaş alanlarında artan tehdit karşısında Fransa'nın güvenliği için askeri insansız hava araçları filosunu genişletmesi ve drone savar kapasitesini güçlendirmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Senato Savunma Komitesi'nin sunduğu, "İHA Savaşına Hazırlanmak" başlıklı raporda, "2019'dan bu yana Fransa'nın bu alanda ilerleme kaydettiği, silahlı kuvvetlerinin de 2025 yılına kadar binlerce askeri İHA'ya sahip olması" beklendiği belirtiliyor.

2020'de Afrika'da Sahel-Sahra şeridindeki saldırıların yüzde 58'i, 2019'un sonundan beri bölgede konumlandırılmış olan silahlı İHA'lar Reaper tarafından gerçekleştirildi.

PROGRAM UZUN BİR ARADAN SONRA BAŞLADI 

2028'den itibaren Reaper'ın yerini almayı hedefleyen Eurodrone programı, Alman, İspanyol ve İtalyan ortaklarla müzakereler sonucu uzun bir aradan sonra başladı.

Öte yandan Fransa, küçük temas dronlarının alımını hızlandırdı. 2019'dan bu yana 210 Drop nanodrone ve 67 NX 70 mikrodronun teslim edildi. 2025 yılında 900 drone hedefi için sipariş verildi.

Savaş alanında dronların artan önemi göz önüne alındığında, olası kazançlar oldukça yüksek. Yeni operasyona göre, yalnızca 2020'deki Dağlık Karabağ savaşı değil, aynı zamanda Eylül 2019'daki Libya'daki çatışmalar ve Mart 2020'deki kuzey Suriye'deki Türk harekatı da dahil olmak üzere son zamanlardaki birkaç çatışma, taktik insansız hava araçlarının ve küçük insansız hava araçlarının önemini gösterdi.

Raporda, düşmanın karadan havaya savunmasına etki etme ve geleceğin çatışmalarında dronların (topçu ateşi rehberliği, tuzak, intihar saldırıları) öneminin hızla artacağı belirtiliyor.

Yazarlar, İsrail ve Çin gibi, Türkiye ve İran'ın da bu ucuz dronların büyük ölçekli üretimine ve ihracatına başladığını hatırlıyor. Rapora göre, bu nedenle, benzer kapasitede ucuz ve harcanabilir dronlar edinmeyi düşünmek gerekiyor.

RUS BASININDA BAYRAKTAR KAYGISI 

Kremlin'in tüm tehdit ve uyarılarına rağmen Batı bloku ve Ukrayna askeri faaliyetlerini sürdürüyor. Moskova'da ise Ukrayna envanterine katılan Bayraktar'ların paniği sürüyor. Rus medyasında çıkan haberlere göre, "NATO ülkelerinin ve Kuzey Atlantik İttifakı'nın müttefiklerinin askeri tatbikatları oldukça kışkırtıcı hale geldi."

Haber şöyle devam etti: Böylece, Rus karasularında meydana gelen bir dizi olaya ek olarak, tatbikat sırasında, Rus hava sahası sınırları yakınında faaliyet gösterebileceği iddia edilen Ukrayna Bayraktar TB2 saldırı uçağının dahil olduğu öğrenildi.

Şu anda Ukrayna'nın Sea Breeze-2021 askeri tatbikatlarında daha önce Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2 saldırı insansız hava araçlarını kullandığı biliniyor.

Dronların sıradan keşif misyonları gerçekleştirmemesi dikkat çekti. Ayrıca dronların MAM-C füzeleri ile silahlandırıldığı gerçeğine de değinmemiz gerek.

SAVUNMA SİSTEMLERİ BAYRAKTARA KİLİTLENDİ

SAVUNMA SİSTEMLERİ BAYRAKTAR'A KİLİTLENDİ 

Öte yandan uzmanlar, Rus ordusunun Ukrayna hava sahasının sınırlarına yakın uçuşlarını neredeyse adım adım izlediğine dikkat çekiyor.

Rus basını, ileri teknoloji Bayraktar'ların Rus hava savunma sistemlerinin test edilmesi için hedef kitleme ve takip denemeleri yaptığını da yazdı.

İTALYAN SAVAŞ GEMİSİ ALARMA GEÇİRDİ 

ABD stratejik savaş uçağı ve İngiliz savaş gemisiyle yaşanan tansiyonun ardından bölgedeki gerilim azalmak yerine artıyor. Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada Karadeniz’e giren İtalyan "Virginio Fasan" adlı fırkateynin izlemeye alındığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, İtalyan donanmasına ait fırkateynin bugün Karadeniz’e girdiği belirtildi. Açıklamada, Rusya’nın Karadeniz’deki donanmasının, Virginio Fasan fırkateyni tarafından yapılacak manevraları izlemeye aldığı ifade edildi.

UKRAYNA'DA BAYRAKTAR ŞOVU 

Ukrayna Ordusu envanterindeki Bayraktar TB2 SİHA, Türkiye dahil 30'dan fazla ülkenin katılımıyla Karadeniz'de başlayan Sea Breeze2021 tatbikatında görüntülendi. Ukrayna'nın Türkiye yapımı ileri teknoloji TB2'yi ilk defa bu büyüklükteki bir tatbikatta kullandığı belirtildi.

Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanlığı da Karadeniz’de devam eden Ukrayna-ABD ortak askeri tatbikatı "Sea Breeze-2021” hakkında açıklama yaptı.

Ukraynalı askerlerin Gürcistan, Moldova ve ABD’li deniz piyadeleriyle eğitim aldıkları bilgisine yer verilen açıklamada, "3 aşamalı yapılan taktik eğitimde, askerler kuşatma, pusu ve kritik askeri noktaların ele geçirilmesine yönelik çalışmalar yaptı." denildi.

PUTİNDEN BATIYA SERT TEPKİ

PUTİN'DEN BATI'YA SERT TEPKİ 

İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açıp Hollanda gemisinin üzerinde ise jetlerini uçuran Rusya lideri Vladimir Putin, dün tüm dünyayı dehşete düşüren bir açıklama yaptı.

Karadeniz'de 32 ülkenin katıldığı tatbikat sürerken Rus televizyonlarının her yıl canlı yayınladığı Direkt Hat programına katılan Putin'e, 2021'de sorulan soruların sayısı iki milyonu aştı.

2014'te el koyduğu Kırım çevresindeki gerilim ve ABD Başkanı Joe Biden'la Cenevre'deki randevusunu değerlendiren Putin, Moskova'nın attığı adımlara olumlu karşılık alamadığını söyledi:

"Tatbikat yaptığımız için büyük bir gürültü kopardılar. Birileri bu kadar endişe duyduğu için savunma bakanına tatbikatları yavaşça bitirmeyi ve birlikleri çekmeyi emrettim. Ancak buna olumlu karşılık vermek yerine Batı ne yaptı? Sınırlarımıza kadar geldiler.

Beni başka bir şey, daha temel bir şey endişelendiriyor. Ukrayna topraklarının askeri olarak asimile edilmesine başlanmasından endişe duyuyorum. Ukrayna anayasasına göre, o ülkede yabancı askeri üsler bulunamaz.

'ABD UÇAĞINI TAKİP ETTİK' 

Eğitim merkezleri kurabilir, diğer formatlar kullanılabilir. Ancak bizimle doğrudan sınırı bulunan bir ülkenin askeri olarak asimile edilmesi, önemli güvenlik sorunları yaratıyor. Bu, Rusya'nın gerçek hayati çıkarlarını ilgilendiriyor.

İngiliz muhrip gemisi HMS Defender'ın yer aldığı provokasyonda sadece İngilizler değil ABD'liler de vardı. Zira İngiliz gemisi karasularımıza sabah saat 7.30'da girdikten sonra sanırım Girit'teki NATO üssünden bir ABD stratejik keşif uçağı havalandı.

Uçağı çok iyi bir şekilde gördük, izledik. Geminin askeri amaçlar için geldiği, keşif uçağı yardımıyla Rus güçlerinin bu tür provokasyonları önlemeye yönelik eylemlerini ortaya çıkarmaya çalıştığı aşikardı.

Bunu gördük ve biliyorduk, bu nedenle gerekli olduğunu düşündüğümüz bu bilgiyi verdik. Belki çok konuştum ama askerler beni affeder. O gemiyi batırsaydık bile dünya üçüncü dünya savaşının eşiğine gelmezdi."

İSTANBUL BOĞAZI'NDAN GEÇTİLER 

Karadeniz'deki fay hatlarını yerinden oynatan İngiliz savaş gemisi HMS Defender ile Hollanda'ya ait HNLMS Evertsen savaş gemileri, İstanbul Boğazı'ndan 14 Haziran tarihinde geçti.

Moskova, Ukrayna'nın Odesa Limanı'ndan Gürcistan'a gitmek üzere Karadeniz'de seyreden İngiliz gemisi HMS Defender'a 23 Haziran günü uyarı ateşi açtı. Kırım açıklarındaki geminin üzerinde Rus jetleri uçtu.

Moskova geminin güzergahına savaş uçağının dört bomba bıraktığını açıkladı ancak bu olay İngiltere tarafından yalanlandı. Karadeniz'i çalkalayan olaydan birkaç gün sonra bu kez Hollanda gemisi Putin'in hedefindeydi.

Hollanda, Rusya savaş uçaklarının Evertsen gemisini yerel saatle 15.30 ile 20.30 arasında defalarca taciz ettiğini duyurdu. Saatlerce süren gözdağının ardından Evertsen'in elektronik ekipmanlarında da kesintiler yaşandı.

Zr.Ms Evertsen gemisinin kaptanı George Pastoor, geminin uluslararası sularda seyrettiği sırada tacize uğradığını söyledi. Rusya, ilhak ettiği Kırım'ı kendi toprağı kabul ediyor ancak Batılı devletler bunu tanımıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Hollanda gemisinin rotasını değiştirerek Karadeniz'le Azak Denizi'ni birbirine bağlayan ve Moskova tarafından denetlenen Kerç Boğazı'na yöneldiğini savundu.

Hava savunma ve komuta firkateyni, İngiliz HMS Defender ile Karadeniz'de devriye geziyor. Gemiler bölgeden müttefikler ile tatbikat yapıyor ve bazı limanları ziyaret ediyor.

Karadeniz'de 32 ülkenin katılımıyla başlayan Sea Breeze 2021 - Deniz Meltemi 2021 tatbikatı Rusya'nın tüylerini diken diken etmiş durumda. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 32 ülkeden 5 bin askerin yer aldığı Sea Breeze 2021, Moskova tarafından provokasyon olarak niteleniyor. Rusya, tatbikatın asıl amacının Ukrayna’ya silah ve askeri teçhizat sokmak olduğunu savunuyor.