Antalya, Muğla, İzmir, Osmaniye, Mersin, Adana, Çanakkale, Kayseri, Edirne, Kütahya, Aydın, Kilis, Kocaeli, Kastamonu, Sakarya, İstanbul, Hatay, Bursa, Diyarbakır, Karaman, Balıkesir, Manisa, Bingöl, Kırklareli, Bilecik, Şanlıurfa, Bitlis, Kahramanmaraş, Çorum, Isparta...

Akdeniz kıyısındaki Manavgat'ta Çarşamba günü öğleden sonra başlayan orman yangınlarına saatler ilerledikçe yenileri eklendi, alevler birçok yerde evlere ve otellere ulaştı.

İtfaiye ekipleri ve orman görevlilerinin yanı sıra binlerce insan alevlerin önünü kesmek için canla başla uğraş verdi, Cumartesi günü sabah saatleri itibarıyla 98 yangından 88'i söndürüldü.

Orman yangınları Antalya'nın Manavgat ilçesinde üç kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Marmaris'te ise itfaiyecilere su taşıyan 25 yaşındaki Şahin Akdemir yaşamını yitirdi.

Alevler Marmaris'in merkezindeki Siteler Mahallesi'ne 40 metre kadar yaklaştı. Birçok kıyı kentinde mahalleler, oteller ve bazı köyler tahliye edildi, alevlerden etkilenen 180'i aşkın kişi hastanelere taşındı.

98 farklı noktada peş peşe çıkan yangınların nedeni araştırılıyor, resmi soruşturma başlatıldı. Yangınlarla ilgili hasar tespit çalışmaları da devam ediyor.

KIZILÖTESİ YANGIN GÖRÜNTÜSÜ

KIZILÖTESİ YANGIN GÖRÜNTÜSÜ 

ABD merkezli Maxar Technologies şirketinden bazı uzmanlar ise, Türkiye'nin birçok noktasından yükselen alevlerin uydu fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Fotoğraflarda Mersin'in Aydıncık İlçesi'ne bağlı Hacıbahattin Mahallesi, Manavgat'ta yer alan Oymapınar Barajı ve Manavgat'ın genel görüntüsü yer aldı.

Maxar'ın uydu görüntülerinde en dikkat çekici kare ise, Oymapınar Barajı çevresindeki yangınların kızılötesi fotoğraflanması oldu.

Avrupa Birliği'ne (AB) ait uydu ise, bugün Twitter hesabından paylaştığı fotoğrafta Türkiye'den yükselen dumanların Akdeniz'in ortasına kadar ulaştığını gösterdi.

AP: TÜRK YETKİLİLER YANGINLARI ARAŞTIRIYOR 

Türkiye'nin güney kıyılarında yükselen alevler, dünya medyasında geniş yer buldu. Uluslararası haber ajansları Reuters ve Amerikan Associated Press (AP) onlarca fotoğrafı dünyaya servis etti.

Manavgat'ı cehenneme çeviren yangının gündüz başladığını ancak birçok yerde gece yarısı alevlerin yükseldiğini kaydeden AP, Türk yetkililerin yangınları araştırdığını aktarıyor.

Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarında yaklaşık 60 yangın çıktığını bildiren Reuters ise, insanların kaçtığı ve binaların yandığı görüntülerin televizyonlara yansıdığını belirtti.

WASHINGTON POST DEV FOTOĞRAFLARLA VERDİ 

'Paslı kahverengi gökyüzünün altında: Ölümcül orman yangınları Türk tatil beldelerini tehdit ediyor' başlığını kullanan Amerikan Washington Post gazetesi, Türkiye'den çok sayıda fotoğraf yayınladı.

İki günde yaklaşık 60 yangının çıktığını kaydeden Gazete, haberinde "Bir dizi korkunç yangın, köylerde, kasabalarda ve popüler turistik bölgelerde bulunan insanları tahliye olmaya zorladı" ifadesini kullandı.

The Guardian gazetesi, internet sitesinde yer verdiği video haberi 'Türkiye'nin güneyindeki olağandışı orman yangınları evleri boşaltmaya zorluyor' başlığıyla yayınladı.

İngiliz Daily Mail gazetesi, dünya sayfasının manşetinde yer verdiği yangın haberinde turizm merkezleri Bodrum ve Marmaris'de de alevlerin yükseldiğini okuyucularına aktardı.

Daily Mail, Çarşamba günü yangının başladığı Manavgat'ta alevlerin şiddetli rüzgarla hızla yayıldığını yazdı. Habere göre, sokakların alev ve dumanlarla kaplandığı Manavgat'ta dört mahalle tahliye edildi.

DÜNYADAN DESTEK MESAJLARI 

Türkiye'nin ciğerini yakan orman yangınları için birçok ülkeden geçmiş olsun mesajı geldi. Avrupa Birliği (AB), Twitter hesabından "Yangınlarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yangını söndürmek için mücadele eden ekiplere kolaylıklar diliyoruz. Avrupa Birliği Türkiye’nin acısını paylaşıyor" mesajını paylaştı.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Chilcott, sosyal medya hesabında "Düşünce ve dualarımız bu olaylardan etkilenenlerle ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için hayatlarını tehlikeye atan acil servis ekipleriyledir" yazdı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştü. Mevkidaşı Çavuşoğlu'na geçmiş olsun dileklerini ileten Yunan Bakan Dendias, Atina yönetiminin ihtiyaç olması halinde yardıma hazır olduğunu kaydetti.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, paylaştığı Twitter mesajında ülkesinin Türkiye'ye yangın söndürme uçağı göndereceğini yazdı. Zelenskiy'nin mesajı şöyleydi:

"Dostum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a büyük yangınlar nedeniyle samimi taziyelerimi ilettim. Yangınla mücadele uçağımız, yarın Türkiye'ye uçacak. Ukrayna halkı, bu zor zamanda dost Türkiye halkıyla birlikte duracak."

Azerbaycan lideri İlham Aliyev de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. "Azerbaycan hükümeti ve halkı, her zaman olduğu gibi bugün de kardeş Türk halkı ile dayanışma içindedir ve onun yanındadır."

Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç de mevkidaşı Çavuşoğlu'nu arayıp geçmiş olsun dileklerini aktardı, hayatını kaybedenler için Belgrad yönetiminin taziyelerini iletti.

DAYANIŞMA MESAJLARI PEŞ PEŞE GELDİ

DAYANIŞMA MESAJLARI PEŞ PEŞE GELDİ 

Türkiye'de yaşanan yangın felaketi için birçok ülke dayanışma ve taziye mesajı gönderdi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin, Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Türkiye'nin birçok yerinde yoğun tahribata yol açan yangınların büyük üzüntüyle öğrenildiği belirtilerek, "Yangınlarla mücadele eden itfaiye memurları, yardım görevlileri ve vatandaşları cesaretleri nedeniyle kutluyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor, zarar görenlerin acısını paylaşıyoruz." ifadesine yer verildi.

İran'ın Ankara Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, İran'ın Türkiye'de ülke genelindeki yangınların söndürülmesine yardım etmeye hazır olduğu bildirilerek, şunlar kaydedildi:

"Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Bakanlığı Hava Ateş Kontrol ve Destek Merkezi Başkanı Pilot Mohammad Nouri Al Agha Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Bakanı'nın talimatının ardından birkaç adet helikopter ile bir yangın söndürme uçağı Türkiye'de yangın söndürme çalışmalarına katılmak için gönderilmeye hazırdır. Çeşitli organlarla gerekli koordinasyonlar yapılır yapılmaz bu insani yardım operasyonu başlayacaktır."

Çin, İtalya, İsrailden taziye mesajları

Çin, İtalya, İsrail'den taziye mesajları 

Çin'in Ankara Büyükelçiliği, Twitter paylaşımında, Türkiye'nin farklı yerlerinde meydana gelen orman yangınlarından derin üzüntü duyduklarının altını çizerek, "Hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifalar, mağdurlara geçmiş olsun diliyoruz. Türk halkının acısını yürekten paylaşıyor, mücadele eden ekiplere kolaylıklar diliyoruz." mesajına yer verdi.

İtalya'nın Ankara Büyükelçiliğinin paylaşımında, "Türkiye'nin birçok bölgesinde çıkan orman yangınlarından dolayı derin üzüntü içerisindeyiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor, tüm itfaiye ve yardım ekiplerinin özverilerini takdir ediyoruz. Bu zor zamanlarda dualarımız Türk halkıyla beraberdir." ifadesi kullanıldı. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye'nin Ege ve Akdeniz illerini kasıp kavuran, insanları öldüren ve vahşi yaşamı yok eden korkunç orman yangınları. Kalbimiz kurbanlar ve aileleriyle. Bundan etkilenenlerin doğayla birlikte herkesin iyileşmesini umarım." ifadesine yer verdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan bilgilendirmeye göre, Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanı Kemalettin Haydarov, Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grliç-Radman ve Kuveyt Dışişleri Bakanı ve Kabine İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmed Nasır es-Sabah'ın bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayarak, Türkiye'nin farklı yerlerinde devam eden yangınlar sebebiyle geçmiş olsun dileklerini, hayatını kaybeden vatandaşlara da taziyelerini ilettiği belirtildi.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dayanışma ve taziye mesajları için Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İran Dışişleri Muhammed Cevad Zarif ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic'e teşekkür etti

Editör: TE Bilisim