Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısıyla ilgili yeni alınan kararları duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs aşılaması ile ilgili takviminde güncelleme yaptı. Güncellemeyle aşılamadaki yaş sınırı değişti. Tüm 15 yaş üstüne ve kronik hastalığı olan 12 yaş üstüne aşı hakkı tanımlandı.

PCR pozitifliği sonrası aşı uygulaması ise 3 aydan 1 aya çekildi. Yeni uygulamada 4'üncü doz aşı da tanımlandı. 4'üncü dozlar da 3'üncü dozdan 21 gün sonra yapılabilecek.

4'üncü dozlar yurt dışına çıkışta 2 doz BioNTech isteyen ülkeler olması nedeniyle, 2 doz Sinovac üzerine 1 doz BioNTech yaptıranlara tercihen 4'üncü hak olarak verildi.

BİLİM KURULU ÜYESİ TURAN AÇIKLAMIŞTI

BİLİM KURULU ÜYESİ TURAN AÇIKLAMIŞTI 

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Turan, aşı yaşının okulların açılması öncesinde daha da aşağı çekilmesi konusunun, Bilim Kurulu'nun gündeminde olduğunu söylemişti. Turan DHA'ya yaptığı açıklamada, "Dünyada aşı trendine bakacak olursanız pek çok ülkede aşı trendinde aşı yaşını 15 hatta 12 yaşa kadar indiren ülkeler var. Biz ilk etapta 15 yaşa kadar indirip, 12-15 yaş arasında da yüksek riskli hastalık sahibi, hastalığı olan çocuklar için aşılama konusunu konuşuyoruz.

Bu konuda net bir karar alınacak yakın zamanda. Okulların açılmasından önce olması tabii ki hedefimiz. Öncelikle okullar açılmadan bu işi yapmak, çocukların yeterli immünizasyonunu sağlamak için düşünülmekte. İlk etapta 15 yaşa kadar 12-15 yaş arasında da yüksek riskli grubu aşılama planı var" demişti.

KABİNE TOPLANTISI ERTELENDİ 

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi uzun bir aranın ardından bugün toplanacak. 2 Ağustos'ta yapılması planlanan Kabine toplantısı Türkiye'nin kıyılarında yaşanan orman yangınları nedeniyle ertelenmişti.

2 Ağustos'tan bu yana yaşanan yangın ve sel felaketleri nedeniyle birçok bakan sahada çalışmaların içerisinde olduğu için bir süredir ertelenen Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı bugün de ertelendi.

Bakanların bir bölümünün yangın coğrafyasında bir bölümünün de Kastamonu, Sinop ve Bartın'daki sel felaketinin yaşandığı Batı Karadeniz'de olduğu belirtilirken kabine toplantısının ileri bir tarihe ertelendiği belirtiliyor.

ERDOĞANIN YÜZ YÜZE EĞİTİM AÇIKLAMASI

ERDOĞAN'IN YÜZ YÜZE EĞİTİM AÇIKLAMASI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüz yüze eğitim konusunda yaptığı açıklamada, "Kabine Toplantısı'nda yeni Milli Eğitim Bakanımız bize sunumunu yapacak, bu da o konular arasında yer alıyor. Temennimiz yüz yüze eğitime geçebilmek.

Bu konuyla ilgili Mahmut Bey hazırlıklarını bu istikamette yapmışsa ve gerçekten okullarımızı açalım diyorsa biz de Kabine olarak bu işe ikna olursak hayırlı olsun deriz" açıklamasını yapmıştı.

KENTTE AŞI SEFERBERLİĞİ 

Öte yandan Diyarbakır’da alınan tüm önlemlere karşı koronavirüs vakaları ve ölümlerde büyük artış kaydedilmesi endişeye neden oldu. Halkın aşı olmaya mesafeli davranması salgının boyutunu her geçen gün artırıyor. Aşılama oranını artırmak için siyasilerin yanı sıra sivil toplum örgütleri de seferber oldu.

Birçok sivil toplum kuruluşu, Organize Sanayi Bölgesi öncülüğünde kent genelinde aşılama kampanyası başlattı. Kentin birçok noktasına kamanya kapsamında afiş ve pankartlar asılırken yerel medya da yayınları ile kampanyaya destek verdi. Halkın aşılamaya teşvik edilmesi amacıyla “Aşı Korur”, “Aşı candır”, “Tedirgin Olma Aşı Ol” sloganlarının yer aldığı afiş ve pankartlar kampanya kapsamında kentin tüm görünen yerlerine asıldı.

Diyarbakır kent merkezinde birçok noktaya seyyar sağlık kabinleri kurulurken, mahalle mahalle, sokak sokak gezen gönüllüler, halkı aşı olmaya ikna etmeye çalışıyor. İkna turları kapsamında aşı olanların sayısında artış kaydedildi. OSB’nin, Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri ile birlikte organize ettiği çalışmalarda işçiler aşı olmak için sıraya girdi.

Kampanya kapsamında sanayi çalışanlarının yüzde 70’i aşılandı. Organize Sanayi Bölgesi, 1, 2 ve 3’üncü etapta bulunan fabrikalarda üretimin aksamaması, işçi sağlığının üst seviyede korunması amacıyla yapılan aşılama çalışmalarına firma sahiplerinin yanı sıra çalışanların büyük ilgi göstermesi aşılama kampanyasında umutları artırdı.

Halk sağlığından gelen ekipler, önceden belirlenen fabrikalara giderek aşılama yaptı. Bu kapsamda bir hafta içinde 3 bin 240 çalışana aşılama yapıldı. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, aşı olmayan firma ve çalışanlarının da aşı olmaları yönünde çağrılar yapıyor.

ALTIN ÖDÜLLÜ AŞI KAMPANYASI 

Bu arada Sakarya'nın Kocaali ilçesinde, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında yarın başlatılacak kampanyayla ilk doz aşısını yaptıracak 30 kişiye çekilişle gram altın hediye edilecek. Kocaali Kaymakamlığı, Kocaali Belediyesi, Muhtarlar Derneği, Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Şoförler ve Otomobilciler Odası iş birliğiyle aşıyı teşvik etmek amacıyla 16-27 Ağustos'ta "Aşını Ol, Altını Al" kampanyası gerçekleştirilecek.

Kampanya kapsamında ilk doz aşısını olanlar arasından 30 kişiye, noter huzurundaki çekilişle gram altın hediyesi verilecek. Sonuçlar, 31 Ağustos'ta Kocaali Kaymakamlığının sitesinden duyurulacak. Kocaali Kaymakamı Emre Nebioğlu, AA muhabirine, ilçede 17-50 yaş aralığında 5 bin 54 kişinin ilk doz aşını yaptırmadığını tespit ettiklerini vurguladı.

İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla "Aşını Ol, Altını Al" kampanyası başlatıldığını aktaran Nebioğlu, "Kampanyayla hemşehrilerimizin duyarlılığını ve topluma karşı sorumluluklarımızı artırmanın gayreti içerisindeyiz. Vatandaşlarımızdan ricamız, bu illetle hep birlikte mücadele ederek, en kısa sürede normal hayatımıza dönmemiz için özverili şekilde sürece dahil olmaları." diye konuştu.

VALİ ÇAĞRI YAPTI 

Bolu'da da vali Ahmet Ümit, aşı olmayanlara çağrıda bulunarak, "Son zamanlarda ilimiz genelinde maalesef haftalık 100 binde oranlar çok arttı. Bunun önüne geçebilecek tek yol aşı. Lütfen ama lütfen hem devletimizin hem de bu işin gerçek otoritesi hekimlerimizin tavsiyeleri doğrultusunda mutlaka aşılarımızı olalım" dedi.

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi'nde üçüncü aşısını yaptıran Vali Ümit, bütün otoritelerin Kovid-19 aşısının herkes tarafından yaptırılması gerektiğini söylediğini vurguladı. Ortada bir hastalığın, önemli problemin olduğunu ifade eden Ümit, "Bu problem hepimizin yaşamını tehdit ediyor.

Kişileri rahatsız ediyor ama kişiler kendi tedbirlerini almamak suretiyle diğer vatandaşlarımızı da rahatsız ediyor. Tehlike hala devam ediyor. Son zamanlarda ilimiz genelinde maalesef haftalık 100 binde oranlar çok arttı. Bunun önüne geçebilecek tek yol aşı." diye konuştu.

Vali Ümit, Kovid-19'dan hastanelerde yatanların çoğunun aşı olmayanlar olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Aşı olma konusunda devletimiz tüm imkanlarını seferber etmiş durumda. Devlet, şu anda 17 yaş üzerindeki vatandaşlarımızın aşı olmasına yönelik planlamasını yaptı.

Aşılarımız peyderpey geliyor. Elimizde yeterince aşımız var. İl Sağlık Müdürlüğümüzün kontrolünde il genelinde 385'in üzerinde personelimiz 200'e yakın noktada, ayrıca seyyar olarak da aşı yapıyor. Bolu'ya yüzde 70'lerde kalmak yetmez, yüzde 100'ü yakalamamız gerekiyor. Haydi Bolu aşı olmaya."

Salgın nedeniyle kentte birçok vatandaşın hayatını kaybettiğine işaret eden Ümit, "Daha fazla vatandaşımız hayatını kaybetmesin, sağlık ve sıhhat içinde yaşasın. Nefes alamamanın nasıl bir his olduğunu bilmemek, yaşamımızda bizlere verilmiş büyük bir armağanken niçin illa bu zor, belki de ölümcül tecrübeyi göze alıyoruz?" ifadelerini kullandı.

Vali Ümit, şu uyarılarda bulundu: "Aşı olalım ki hastaneye düşmeyelim, sağlıklı olalım, okullarımız, iş yerlerimiz açılsın, toplumumuz eski özgür günlerine tekrar ulaşsın. Bütün Bolulu hemşehrilerimden özellikle rica ediyorum.

Lütfen ama lütfen hem devletimizin hem de bu işin gerçek otoritesi hekimlerimizin tavsiyeleri doğrultusunda mutlaka aşılarımızı olalım. Ben de önceki aşılarımı yaptırdım, üçüncü aşımın sırası geldi, onu da yaptırdım. Herkese şifa olsun. Bütün vatandaşlarımızı aşılarını olmak üzere bekliyoruz."