Son 35 yılın en sıcak günlerini yaşayan Yunanistan'da termometreler çatladı, birçok noktada 46 dereceyi bulan hava orman yangınlarını tetikledi.

Meteoroloji servisinin Pazartesi günü yayınladığı harita ve uyarıların ardından sıcaklık öyle yükseldi ki, birçok bölgedeki arkeolojk alanlar ziyaretçilere kapatıldı.

Yunanistan'ın orta kesiminde ölçülen 47 derecelik hava sıcaklığı, 1987'deki rekoru neredeyse yakaladı. Başkent Atina'da bile termometreler 44 dereceyi gösterdi.

Salı gününe gelindiğinde ise arka arkaya orman yangınları haberleri geldi, başkent Atina'ya 20 kilometre mesafedeki Varipombi'de alevler birçok evin küle dönmesine yol açtı.

Kathimerini gazetesi, Varipombi'deki yıkımı gösteren sarsıcı fotoğrafları manşetinden yayınladı, yangın riskinin halen çok yüksek olduğunu belirtip alarma geçildiğini aktardı.

ATİNA-SELANİK OTOYOLU KAPANDI

ATİNA-SELANİK OTOYOLU KAPANDI 

Yerel medya ayrıca Varipombi çevresinde peş peşe patlama seslerinin duyulduğunu, yangınların Atina-Selanik otoyulunun kapanmasına yol açtığını yazdı.

Atina'nın bezi semtlerinde elektrik kesintileri yaşanırken, Reuters haber ajansı Yunan yetkililerin başkent sakinlerinden evlerinden dışarı çıkmamalarını istediğini duyurdu.

Atina ve çevresinde yaşayanlardan evlerinin kapı ve pencerelerini kapatmaları da talep ediliyor, çünkü Varipombi'den yükselen dumanlar tüm bölgeyi kaplamış durumda.

Atina Rasathanesi, kilometrelerce karelik alana yayılan yoğun hava hava kirliliği nedeniyle dışarı çıkmak zorunda kalanların N95 tipi özel maske kullanmalarını tavsiye etti.

ARTAN ELEKTRİK İHTİYACI TÜRKİYE VE BULGARİSTANDAN

ARTAN ELEKTRİK İHTİYACI TÜRKİYE VE BULGARİSTAN'DAN 

Yunanistan Çevre Bakanı Kostas Skrekas, televizyonlara yaptığı açıklamada, artan yoğun elektrik talebinin komşu ülkeler Türkiye ve Bulgaristan'dan ihraç edilen elektrikle karşılandığını söyledi.

Atina'nın kuzeyinde yer alan Parnitha Dağı eteklerinde alevleri durdurmaya çalışan 500'ü aşkın itfaiyeciye dokuz helikopter, beş uçak, polis ve ordu birlikleri destek veriyor.

BİNLERCE İNSAN EVLERİNİ BIRAKIP KAÇIYOR

BİNLERCE İNSAN EVLERİNİ BIRAKIP KAÇIYOR 

Başbakan Kiryakos Miçotakis hiçbir can kaybı yaşanmadığı için şükrettiklerini ifade ederken, Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı binlerce insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildiriyor.

Yalnızca Pazartesi akşam saatlerinden Salı günü akşam saatlerine kadar 81 orman yangını çıktı, halihazırda hem adalarda hem de ana karada çok sayıda büyük yangın devam ediyor.

Eğriboz Yarımadası'ndaki Limni Köyü yakınlarında Salı günü yükselen alevler 150 evi küle çevirdi, yerel yetkililer acil durum ilan edilmesi için çağrıda bulunuyor.

Yunanistan'ın kuzeyindeki Kozani, Grevena ile güneydeki Rodos Adası, İstanköy Adası ve Mora Yarımadası'ndaki yangınlara da havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Temmuz 2018'de Atina yakınlarındaki Mati köyünü kasıp kavuran orman yangını, Yunanistan tarihinin en ölümcül yangın felaketi olarak kayıtlara geçti.

81 kişinin hayatını kaybettiği yangında alevler birçok noktada insanları denize kadar kovaladı, bir villanın bahçesine sığınan 26 kişinin cesetleri bulundu.