Dünya çapında giderek artan sayıda ülke ve bölgedeKovid-19 aşısına karşı olan insanlara karşı baskı ve kısıtlamalar artarken dünya 'Lambda' varyantıyla sarsıldı.

Yeni varyantın yayılmasını korku içinde izleyen doktorlar, 'Lambda' varyantının dünya çapında tahribata neden olan Hint versiyonu da dahil olmak üzere diğer varyantlardan daha kolay yayılmasında endişe ediyorlar.

Ulusal genomik veri tabanı AusTrakka'ya göre, Nisan ayında Yeni Güney Galler'de otel karantinasına alınan bir turistte bu varyant tespit edildi ve şu ana kadar 31 ülkede görüldü.

PERUDAN MI GELİYOR

PERU'DAN MI GELİYOR? 

Varyantın ciddiyetine ilişkin korkular ilk olarak Malezya Sağlık Bakanlığı tarafından gündeme getirildi. Dün bakanlıktan atılan tweet'te, "Lambda türünün dünyadaki en yüksek ölüm oranına sahip ülke olan Peru'dan geldiği bildirildi" denildi.

Malezyalı haber sitelerinin iddiasına göre, araştırmacıların bu varyantın 'Delta varyantından daha bulaşıcı' olabileceğinden endişe duydukları belirtildi.

'ENDİŞE VERİCİ' VARYANT 

Bilim insanları tarafından C.37 olarak da bilinen varyant, yüksek bulaşıcılığı nedeniyle geçen ay DSÖ tarafından endişe verici varyant' kategorisine alındı.

Cayetano Heredia Üniversitesi'nden Profesör Pablo Tsukayama, türün Peru'da 'patladığını' ve yeni varyantın mevcut vakaların yüzde 82'sini oluşturduğunu söyledi. Varyant, bilim insanlarının onu daha bulaşıcı hale getirdiğini söyledikleri L452Q mutasyonunu taşıyor.

Ancak koronavirüsü takip eden bilim insanları varyantın ne kadar bulaşıcı olduğu konusunda emin değiller. Varyantın aslında Delta veya 'Delta Plus' dahil olmak üzere mevcut varyantlardan daha bulaşıcı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamadılar.

AŞI KARŞITLARINA SERT TEDBİRLER 

Dünya çapında giderek artan sayıda ülke ve bölgede, özellikle belirli sektörlerde Kovid-19 aşısına karşı olan insanlara karşı baskı, kısıtlama ve cezalar giderek artıyor.

İTALYA 

Kamu ve özel sektördeki İtalyan doktorlar ve sağlık çalışanları aşılanmak zorunda, aksi taktirde doğrudan hastalarla çalışma yasağı ile karşı karşıya kalıyorlar.

300 İtalyan sağlık çalışanından oluşan bir grup, yükümlülüğün kaldırılması için mahkemeye gitti ve bunun üzerine 14 Temmuz'da bir duruşma yapılması planlanıyor.

TACİKİSTAN VE VATİKAN 

Tacikistan ve Vatikan, tüm yetişkinlere aşı uygulayan nadir ülkeler arasında. Eski Sovyet ülkesi Tacikistan'da resmi haber ajansı, daha fazla ayrıntı vermeden 18 yaşından büyüklerin hepsinin aşılanmasını zorunlu kılan bir hükümet kararnamesi yayınladı.

Dünyanın en küçük devleti olan Vatikan'da, Şubat ayında bölgede yaşayan sakinler ve işçiler için aşı zorunlu hale getirildi, reddedenler ise işlerinden atıldı.

İNGİLTERE 

16 Haziran'da İngiliz hükümeti, İngiltere'deki tüm bakım evi personelinin tam olarak aşılanması gerektiğini duyurdu. Parlamento tarafından onaylandığı takdirde, yeni yasa bakımevinde çalışan herkesin tıbbi bir muafiyeti yoksa Ekim ayından itibaren iki doz aşı yaptırması gerektiği anlamına geliyor.

RUSYA 

Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülke çapında zorunlu aşılara karşı. Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, 16 Haziran'da hizmet sektöründe çalışan Rus başkentinin sakinleri için zorunlu cezalar verileceğini duyurdu.

Moskova'daki tüm hizmet sektörü çalışanlarının yaklaşık yüzde 60'ına - iki milyonun biraz üzerinde insan - 15 Ağustos'a kadar bütün aşıları olmaları emredildi. O zamandan beri, salgından kötü bir şekilde etkilenen Saint Petersburg da dahil olmak üzere diğer yerler benzer önlemler aldı.

TÜRKİYE 

Kadir Has Üniversitesi’nin öğrencilerine gönderdiği iddia edilen mailde aşı olmayanların kampüse alınmayacağı bilgisi tartışmalara neden oldu. Kampüsün girişlerine QR kodu okuma sistemi yerleştireceği ve iki doz aşısını olmayan kimsenin kampüse girmesine izin verilmeyeceğinin duyurulduğu mail, öğrenciler tarafından sosyal medyada paylaşılmasının ardından gündem oldu.

KAZAKİSTAN 

Kazakistan 1 Temmuz'da başkalarıyla temas halinde olan çok sayıda işçi için zorunlu koronavirüs aşısı emri verdi. Reddedenlerin diğer insanlarla yüz yüze çalışmaları kısıtlanacak.

ABD 

San Francisco şehri, tüm belediye çalışanlarının aşılanmasını zorunlu kılacağını ya da işten çıkarmaya kadar varan cezalarla karşı karşıya kalabileceklerini duyurdu.

Yeni kural, şimdiye kadar pandemi nedeniyle aşıların acil durumlarda kullanımına yeşil ışık yakan ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden tam onay alana kadar yürürlüğe girmeyecek.

Teksas'taki Houston Methodist Hastanesi'ndeki 150'den fazla çalışan, iğne vurulması için verilen emirlere uymadığı için işten atıldı veya istifa etmek zorunda kaldı.

FRANSA 

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, zorunlu aşıların henüz herkes için gerekli olmadığını söyledi. Öte yandan hükümet, sağlık çalışanlarını aşı olmaya zorlamak için bir yasa taslağı üzerinde çalışıyor.

SUUDİ ARABİSTAN 

Bazı yerlerde, aşı için resmi bir gereklilik bulunmamakla birlikte, aşı olmayanlar için kısıtlamalar fiili bir zorunluluk haline geldi. Riyad, toplu taşıma kullanan veya bir devlet kurumuna veya özel kuruluşa veya spor salonuna giren herkesin, 1 Ağustos'tan itibaren aşılanmış olması gerektiğine karar verdi.

PAKİSTAN 

Pakistan'ın güneyindeki Belucistan eyaleti, 1 Temmuz'da aşılanmamış kişilerin devlet dairelerine, halka açık parklara, alışveriş merkezlerine ve toplu taşıma araçlarına girmesini yasakladı. Sindh eyaleti, Temmuz ayından itibaren aşılanmamış hükümet çalışanlarına ödeme yapmayı reddedeceğini ve komşu Pencap, aşı yaptırmayı reddeden insanların cep telefonlarını engelleyeceğini söyledi.