Bütün metni yeni kelimelerle değiştirip özgünleştirmenizi ve haberleştirmenizi rica ediyorum. Aralarındaki H2 başlıklarının da büyük harflerle olmasını istiyorum. Haberi yazarken yaratıcı olmanızı ve kelimelerin ya da cümlelerin anlatımını bozmamanızı önemle belirtirim. TDK kurallarına uygun olmasını, yüzde yüz SEO uyumlu ve Google Keşfet'e uygun şekilde düzenlenmesini istiyorum. Haberi oluştururken clickbait olmadan oluşturabilir misin?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) ve Dünya Liderleri İklim Eylemi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, iklim değişikliği ile mücadelede yeni adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Guterres, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlamak için emisyonların her yıl yüzde 9 oranında azaltılması gerektiğini belirtti.

"KÜRESEL ISINMA FELAKETLERİ ARTIRDI"

Guterres, 2024 yılının şu ana kadar kaydedilen en sıcak yıl olma yolunda ilerlediğini belirterek, dünyadaki iklim tahribatının boyutlarına dikkat çekti. Konuşmasında, sıcaklıkların artışı ile birlikte kasırgalar, seller, kuraklık ve diğer doğal felaketlerin şiddetinin arttığını söyledi. "Aileler, kasırga tehdidi altında hayatlarını kurtarmaya çalışıyor. Biyolojik çeşitlilik yok oluyor, işler ve seyyahlar dayanılmaz sıcaklıklarda bitkin düşüyor" diyen Guterres, bu tahribatın büyük ölçüde insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle hızlandığını ifade etti.

"EMİSYONLAR AZALMAZSA, DAHA BÜYÜK BİR FELAKET BEKLİYOR"

Guterres, hiçbir ülkenin iklim felaketlerinden muaf olamayacağını belirterek, küresel ekonominin de iklim değişikliği nedeniyle büyük bir tehdit altında olduğunu söyledi. Zenginlerin karbon salınımına daha fazla katkı sağlarken, yoksulların bu felaketlerden en fazla etkilenen kesim olduğunu vurguladı. Oxfam'ın verilerine göre, en zengin milyarderlerin bir buçuk saatte, ortalama bir insanın bir ömrü boyunca yaydığı karbon salınımını yaydığına dikkat çekti. Guterres, “Eğer emisyonlar düşmezse ve uyum sağlama önlemleri hızlanmazsa, her ekonomi çok daha büyük bir gazapla yüzleşecek” diye konuştu.

"COP28'DE YAPILAN ANLAŞMALAR BİR UMUT OLUŞTURUYOR"

Ancak hâlâ bir umut olduğunu belirten Guterres, COP28'de fosil yakıtlardan uzaklaşma ve net sıfır enerji sistemlerine geçişi hızlandırmaya yönelik alınan kararların önemini vurguladı. “İklim uyumunu artırmak ve 1,5 derece hedefiyle uyumlu yeni iklim eylem planları oluşturmak için şimdi harekete geçme zamanı. İnsanlık arkanızda ve artık bunu gerçekleştirme zamanı” ifadelerini kullandı.

"HER YIL EMİSYONLARI YÜZDE 9 AZALTMALIYIZ"

Guterres, küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamak için hızla adım atılması gerektiğini söyledi. “Küresel emisyonları her yıl yüzde 9 oranında azaltmalıyız. 2030’a kadar 2019 seviyelerine göre yüzde 43 oranında bir azalma hedefliyoruz. Ancak şu anda emisyonlar hala artmakta. Bu nedenle COP29’da adil ve etkili karbon piyasaları için kuralları kabul etmelisiniz” dedi.

"ULUSAL İKLİM PLANLARI 1,5 DERECE HEDEFİYLE UYUMLU OLMALI"

Guterres, bir sonraki COP etkinliğine kadar tüm ülkelerin yeni ulusal iklim eylem planlarını 1,5 derece hedefiyle uyumlu hale getirmeleri gerektiğini belirtti. Yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkması, enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması ve ormansızlaşmanın durdurulması gibi somut hedefler belirlediklerini ifade etti. Guterres, "G20 ülkeleri, en büyük emisyon salıcılar olarak, bu konuda liderlik etmelidir" dedi.

"İKLİM ADALLETİ VE FİNANSMAN"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, gelişmekte olan ülkelerin iklim eylemi için gerekli araçlara sahip olmasının şart olduğunu belirterek, "İklim Vaadi Girişimi ve Enerji Dönüşüm Mineralleri Paneli aracılığıyla bu ülkeleri destekliyoruz" dedi. Guterres, ayrıca iklim finansmanı konusunda gelişmiş ülkelerin 2025 yılına kadar yılda en az 40 milyar dolarlık uyum finansmanı sağlamaları gerektiğine dikkat çekti.

"GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN BAKÜ’DEN ELİ BOŞ AYRILMAMALI"

Sednaya Hapishanesi'nden kurtarılan mahkumlar tedavi ediliyor Sednaya Hapishanesi'nden kurtarılan mahkumlar tedavi ediliyor

İklim adaletinin sağlanması gerektiğini belirten Guterres, gelişmekte olan ülkelerin iklim eylemi için gerekli finansmanı alamadıkları sürece büyük engellerle karşılaştıklarını vurguladı. Bu ülkelerin Bakü’den eli boş ayrılmaması gerektiğini belirterek, "Gelişmekte olan ülkeler temiz enerjiye yatırılan her dolar için sadece on beş sent alabiliyor. COP29, iklim finansmanının duvarlarını yıkmalı" dedi.

"KAYBEDECEK ZAMAN YOK"

Guterres, uluslararası toplumu hızla harekete geçmeye çağırarak, başarılı bir iklim eylemi için beş kritik unsur olduğunu söyledi. Bu unsurlar arasında kamu finansmanında büyük bir artış, gelişmekte olan ülkelere finansmanın nasıl sağlanacağına dair net göstergeler, yenilikçi kaynaklardan yararlanmak, şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi maddeler yer alıyor. “İklim finansmanı konusunda dünya ödeme yapmalı, aksi takdirde bedelini insanlık ödeyecek” dedi.

Guterres’in açıklamaları, dünya liderlerine iklim değişikliğiyle mücadele için somut adımlar atma çağrısında bulunarak, COP29’un önemli bir dönüm noktası olacağını işaret etti.

Kaynak: İHA