İstanbul'da Piknik Faciası: Mangal Ateşi Dezenfektanla Alev Aldı
İstanbul’da piknik yapmak isteyen bir çift, mangal ateşini harlamak için dezenfektan kullanınca büyük bir faciaya yol açtı. Üç çocukları olaydan yara almadan kurtulurken, kadının vücudunun yüzde 40’ı, eşinin ise yüzde 15’i yanarak ağır yaralandı. Olay sonrası açıklama yapan kadın, “Eşim ateşi harlamak istedi, dezenfektan döktü, birden ateş sıçradı. Bana yardım ederken o da yanmış oldu. Lütfen ateş yakarken acele etmeyelim” dedi. Çiftin tedavisini yürüten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Turan, yanıcı kimyasalların tehlikelerine dikkat çekerek, “Haftada en az 7-8 benzer mangal vakası görüyoruz, çok dikkatli olmalıyız” uyarısında bulundu.
Piknik Keyfi Bir Anda Kabusa Dönüştü
Başakşehir’de 10 Temmuz günü 5, 8 ve 10 yaşlarındaki üç çocuklarıyla birlikte piknik yapmaya giden 36 yaşındaki S.T. ve İ.T. çifti, mangal yakmak isterken dehşeti yaşadı. İddiaya göre İ.T., mangal ateşini güçlendirmek amacıyla dezenfektan kullandı, ancak bu sırada bir miktar dezenfektan eşi S.T.’nin üzerine sıçradı. Üç çocuk annesi kadın, bir anda alevler içinde kaldı. Eşine yardım etmeye çalışan adam da vücudunda yanıklar oluştu. Çiftin çığlıklarını duyan çevredeki insanlar hemen yardıma koştu ve çiftin üzerine su dökerek yangını söndürdü. Olay yerine çağrılan ambulansla çift, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı ve Yanık Tedavi Merkezi’nde tedavi altına alındı.
Yoğun Bakımda Zorlu Bir Tedavi Süreci
Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan S.T.’nin vücudunun yüzde 40’ı, eşinin ise yüzde 15’i yanmıştı. Yanık Tedavi Merkezi Sorumlusu, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Turan ve ekibi, çiftin tedavisi için titiz bir süreç başlattı. Kadın, yaklaşık üç hafta yoğun bakımda kalarak birçok operasyon geçirdi. Başarılı bir tedavi süreci sonrası normal odaya alındı ve eşinin tedavisi tamamlanarak taburcu edildi. Prof. Dr. Turan, mangal kazaları ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.
Prof. Dr. Mustafa Turan Uyarıyor: "Yanıcı Kimyasallar Kullanılmamalı"
Çiftin durumunu değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Turan, yanıcı kimyasalların ateşi hızlandırmak için kullanılmasının büyük bir risk taşıdığını vurguladı. "Özellikle mangal jelleri ve yanıcı kimyasallar bir anda bombaya dönüşebilir. Haftada en az 7-8 benzer mangal vakası görüyoruz. Yanık sonrası bölgedeki enerjiyi suyla almak önemli, ancak soğuk ya da buzlu su kullanmaktan kaçınılmalı. Ciltteki enerjinin alınması ve bölgenin temiz kalması sonrasında gecikmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması şart," dedi.
"Eşim Ateşi Harlamak İstedi, Dezenfektan Dökünce Alevler İçinde Kaldım"
Olay günü yaşadıklarını anlatan S.T., “10 Temmuz günüydü, mangal yapmak istemiştik. Eşim ateşi harlamak için dezenfektan döktü, ancak ikincisinde ateş bir anda üzerime sıçradı. Yakın değildim ama bir anda şokla üstümü çıkarmaya başladım. Eşim bana yardım ederken o da yandı. Etrafımızdaki insanlar sesimize gelip üzerime su döktüler. 1 ayı geçti buradayım, 17 gün yoğun bakımda kaldım. Lütfen ateş yakarken acele etmeyelim ve bilmediğimiz maddeleri kullanmayalım," dedi.
"Kimyasal Kullanmayın, Mangal Keyfi Kabusa Dönmesin"
Eşinin üzerine atlayarak alevleri söndürmeye çalışan İ.T., "Eşimle mangal yaparken ateşi harlamak için dezenfektan döktüm. Dezenfektan bir anda eşimin üzerine sıçradı ve alev aldı. Ben de üzerindeki kıyafetleri çıkarırken yandım. Eşimde yüzde 40, bende ise yüzde 15 yanık oluştu. İnsanlara tavsiyem, ateşe kesinlikle yanıcı madde dökmesinler. Mangal malzemelerim duruyor ama bundan sonra çok daha dikkatli olacağım," şeklinde konuştu.