Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar, ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin deprem bölgelerinde deprem ve bina güçlendirmesi eğitimi vermek amacıyla bir yapı kimyasalları firmasının deprem eğitim tırı ile ülkemize geldi.

DEPREM BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI DÜZENLENDİ

Moriwaki, Hatay, Adana, Osmaniye'nin ardından Kahramanmaraş ile Elbistan'da deprem bilgilendirme toplantıları düzenleyerek bölge sakinlerini depremin nedenleri, etkileri, zararları, bina güçlendirme yöntemleri ve uygulamaları, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirdi.

Japonya'da uygulanan deprem yönetimi ve afet müdahale sistemleri hakkında da kıymetli bilgiler aktardı.

KAHRAMANMARAŞ'TA DEPREM RİSKİ AZALDI

Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında bölgedeki deprem riskinin azaldığını açıkladı.

Kahramanmaraş'ta büyük bir depremin beklenmediğini vurgulayarak, yerel halkın bu konuda daha rahat olabileceğini belirtti.

TÜRKİYE'DE YAPI STOĞUNUN DURUMU

Japon uzman Moriwaki, Türkiye'nin yapı karnesini değerlendirirken ülkemizdeki yapı stoğunun yüzde 50'sinin yönetmeliklere uygun olmadığını söyledi.

Bu durumun başlıca sebebinin 'İmar Barışı' olduğunu dile getirdi ve Türkiye'deki deprem eğitimine daha fazla vurgu yapılması gerektiğini ifade etti.

Kahramanmaraş için çok önemli gelişme: Yeni bir fay hattı tespit edildi! Kahramanmaraş için çok önemli gelişme: Yeni bir fay hattı tespit edildi!

insaat-deprem-bolgesi

ASMOLEN UYGULAMASININ TEHLİKESİ

Moriwaki, Kahramanmaraş ile Elbistan'da depremden hasar gören ve yıkılma riski taşıyan binaları inceledi ve buradaki 'asmolen tavan' uygulamasının tehlikesine dikkat çekti.

Türkiye'de çok sayıda binada asmolen kullanıldığını belirten Moriwaki, yeni binalarda asmolen uygulamasının yasaklandığını hatırlattı ve mevcut binaların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

EĞİTİMLER DEVAM EDECEK

Kahramanmaraş ve Elbistan'daki toplantılarda depreme karşı eğitimin önemine dikkat çeken Moriwaki, Türkiye'de yaşadığını ve ülkemizde daha sağlam binaların inşa edilmesi amacıyla eğitimlere devam edeceğini belirtti.

Moriwaki, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Erzincan gibi şehirlerde de deprem eğitimleri vermek için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

ASMOLEN UYGULAMASI NEDİR?

Asmolen, binalarda tavan inşası sırasında döşemelerin aralarına yerleştirilen ve tavanın daha düzgün durmasını sağlayan bir malzeme dolgusuna verilen isimdir.

1999 depreminde asmolen döşemelerin yuvalarından çıkarak insanların üzerine düşmesi sonucu pek çok insan hayatını kaybetmişti.

Bu nedenle, deprem riski yüksek bölgelerde asmolen döşemeli bina yapımı yasaklanmıştır.

Editör: İsa Aslantaş