Japonya'nın Kamakura kenti, tarihi binaları ve ahşap tapınakları tehdit eden ve yerel ekosistem üzerinde olumsuz etkiler yaratan "istilacı" sincaplarla mücadelede önemli bir adım atmaya karar verdi.
Independent'ın haberine göre, yetkililer, çevre aktivistlerinin de destek verdiği bir kararla, dışarıdan gelmiş bu sincapları itlaf etmeye karar verdiler.
SİNCAP SORUNU İÇİN 48 BİN DOLARLIK BÜTÇE AYRILDI
Kamakura kent yönetimi, sincap sorunuyla başa çıkmak amacıyla ekstra 48 bin dolarlık bir bütçe ayırmayı planlıyor. Mainichi'ye göre, kent sakinlerine sincapları beslememeleri konusunda uyarı afişleri asılacak, turistlere de aynı uyarılar yapılacak.
Formosan sincapları olarak bilinen bu hayvanların insancıl bir şekilde itlaf edilmesi için uzmanlar da görevlendirilecek.
ÇEVRE AKTİVİSTLERİNDEN DESTEK
Kamakura'daki çevre aktivistleri, istilacı sincap türlerinin Japonya'nın biyolojik çeşitliliğine yönelik tehdidini fark ederek, bu hayvanların itlaf edilmesi girişimini destekliyor.
JAPONYA'DA 150'DEN FAZLA İSTİLACI TÜR BULUNUYOR
Japonya genelinde şu anda 150'den fazla hayvan ve bitki türü istilacı olarak kabul ediliyor ve Çevre Bakanlığı tarafından yabancı istilacılar olarak listeleniyor.
Kamakura'da, 2000 yılında 69 Formosan sincap ötanazi uygulanarak kontrol altına alınmaya çalışılmış, sincap sayısı azalmak yerine 2018'de 1571'e kadar çıkmıştı.
BEKLENMEDİK YÜKSEK ARTIŞ
South China Morning Post (SCMP), Miura Yarımadası'ndaki diğer belediyelerde önemli bir değişiklik olmadığını, Kamakura'da sincap artış oranının alışılmadık derecede yüksek olduğunu ve yetkililerin durumu "anormal" olarak değerlendirdiğini bildirdi.
ZARARLARIN BİLİNÇLENDİRİLMESİ İÇİN AÇILAN AFİŞLER
Sincapların neden olduğu zararlar hakkında bölge sakinlerini bilgilendirmek amacıyla Kamakura'nın dört bir yanına afişler asılmaya başlandı.
"SEVİMLİ GÖRÜNÜYORLAR AMA..."
SCMP'ye konuşan ismi açıklanmayan bir Kamakura kent yetkilisi, "Sevimli görünüyorlar ama kasabada çok fazla hasara yol açıyorlar. Birçok kişi için gerçek bir sorun haline geldi" dedi.
Öte yandan, Mainichi'ye konuşan bir yetkili, "Bu yaz yaşanan yoğun sıcakların sincapların yediği dağ fıstığını toplamayı imkansız hale getirmiş olabileceğini, bu nedenle sincapların Kamakura'nın kentsel alanında görülmeye başladığını" söyledi.