KAHRAMANMARAŞ GİŞELERİNDE DEPOZİTO İADE SİSTEMİ REKORLA BAŞLADI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Çevre Ajansı, Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi kapsamında yeni kararlar aldı. Türkiye genelinde 1 Temmuz itibarıyla başlayan uygulamada toplu iade süreçlerine yönelik kurallar değişti. Yeni düzenleme doğrultusunda yüksek miktarlı ambalaj teslimlerinde ödenen teşvik miktarını yeniden belirlediler. Kahramanmaraşlı vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği sistem, çevre koruma bilincini artırırken ekonomiye de katkı sunuyor.
TOPLU AMBALAJ İADELERİNDE YENİ TEŞVİK TARİFESİ
Yetkililer güncellenen kurallarla birlikte bireysel iadeler ve toplu teslimatlar için iki farklı tarife modeli oluşturdu. Otomatlar üzerinden yapılan standart teslimatlarda mevcut sistemi koruyorlar. Vatandaşlar depozito iade makinelerini kullanarak günlük 200 adede kadar olan ambalajlar için tane başına 1 TL almaya devam ediyor.
Buna karşın günlük 200 adedi aşan toplu teslimatlar için süreç Sayma ve Doğrulama Merkezleri üzerinden ilerliyor. Yüksek miktarda ambalaj biriktiren kişilerin merkezlere yaptığı teslimatlara ambalaj başına 50 kuruş teşvik bedeli ödüyorlar. Böylece yetkililer, sistemin işleyişini daha düzenli hale getirmeyi ve merkezlerdeki yoğunluğu yönetmeyi hedefliyor.
KAHRAMANMARAŞ GERİ DÖNÜŞÜM İSTATİSTİKLERİNDE ZİRVEYE YERLEŞTİ
Sistemin uygulamadaki ilk 17 gününde ülke genelinde toplam 33 milyonun üzerinde içecek ambalajı topladılar. Vatandaşların sisteme katılımı her geçen gün artarken kayıtlı kullanıcı sayısı 2 milyon sınırını aştı.
Kahramanmaraş halkı geri dönüşüm seferberliğine büyük katkı sağladı. Kent sakinleri ilk 17 günlük dilimde 1.200.501 adet ambalajı iade mekanizmalarına teslim ederek şehri Türkiye genelinde en çok ambalaj toplayan ilk beş il arasına taşıdı. Doğa dostu bu adım sayesinde binlerce ton plastik ve cam ambalajı yeniden üretim süreçlerine dahil ettiler.
PİLOT BÖLGELERDE GERİ DÖNÜŞÜM RAKAMLARI BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
Sistemin ilk olarak Şubat 2025 tarihinde pilot bölge sıfatıyla başladığı Sakarya’da da rakamlar katlanarak büyüyor. Sakarya genelinde uygulamanın başlangıcından bu yana toplanan ambalaj sayısı 92 milyon seviyesini geride bıraktı. Bakanlık yetkilileri, Türkiye genelindeki tüm illerde depozito iade noktalarını yaygınlaştırma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Next





