MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a sunduğu yazılı soru önergesiyle, Kahramanmaraş’taki sanayi firmalarının güneş enerji santrali (GES) yatırımlarında karşılaştığı zorlukları gündeme taşıdı.

GES YATIRIMLARI VE SANAYİ SEKTÖRÜ

Kahramanmaraş merkezli 14 sanayi firması, Türkiye genelinde farklı sektörlerde faaliyet göstererek yaklaşık 20.000 kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu şirketler, öz tüketim amacıyla GES kurarak karbon ayak izlerini azaltmayı ve ihracatı artırmayı hedefliyor. İlgili sanayi firmaları, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremi öncesi ve sonrasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği çerçevesinde AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye başvuruda bulundu. Şirketlere, işe başlama izni niteliğindeki çağrı mektupları AKEDAŞ tarafından iletildi.

Bu aşamada firmalar, kendilerine gönderilen çağrı mektuplarına dayanarak Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde arazi ve malzeme alımı gerçekleştirmiş, banka anlaşmaları yapmış ve yapım sözleşmelerini tamamlayarak GES kurulum süreçlerine başlamıştır. Ancak, kendilerine tahsis edilen kapasite, daha önce depolamalı GES’lere ayrılan bir kapasite olmayıp, trafo merkezlerindeki kapasiteler, şirketlerin başvuruları doğrultusunda belirlenmiştir.

DEPREM SONRASI SÜREÇ VE DURDURMA KARARI

Kahramanmaraş Depremi nedeniyle, 02.03.2023 tarihinden itibaren bağlantı antlaşması ve çağrı mektubu düzenlenen projeler için EPDK, üç aylık bir durdurma kararı aldı. Bu süre zarfında depolamalı GES’lerin teknik değerlendirme süreçleri devam etti ve trafo merkezlerindeki lisanssız GES'lere yapılan başvurulardaki kapasiteler depolamalı GES’lere tahsis edildi. Durdurma kararının ardından toplamda 117 Megawatt’lık lisanssız çağrı mektupları, 2024 yılı içinde EPDK tarafından iptal edilerek bu kapasiteler depolamalı GES başvurularına aktarıldı.

Belediyede Kavga Büyüdü: Dulkadiroğlu Belediye Başkan Yardımcısı Hastanelik Oldu Belediyede Kavga Büyüdü: Dulkadiroğlu Belediye Başkan Yardımcısı Hastanelik Oldu

MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ İÇİN SORULAR

Zuhal Karakoç Dora, Bakan Bayraktar’a şu soruları yöneltti:

  • 1. Lisanssız GES’lere verilen hakların alınmasından ötürü yaşanan mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak yapılan çalışmalar nelerdir?
  • 2. Şirketlere tebliğ edilerek verilmiş olan haklara ilişkin kurul kararının geri alınarak çağrı mektuplarının iade edilmesi planlanmakta mıdır?
  • 3. Halihazırda deprem nedeniyle zaten çokça mağduriyet yaşamış olan Kahramanmaraş halkı ve sanayicisi, bölgeye tahsis edilmiş olan kapasiteler için yapmış olduğu tüm yatırımları  kendi elinde olmayan ve deprem gerekçe gösterilerek alınan karardan ötürü ikinci bir mağduriyet yaşamaya devam edecek midir? Yoksa bölgenin hakkı olan ancak tahsis edilmemiş kapasite hakkaniyet gereği yeniden bölge halkının hizmetine sunulmak üzere serbest bırakılacak mıdır/ iadesi yapılacak mıdır?