Kahramanmaraş'ın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen ve halk arasında "Maraş'ın hafızası" olarak anılan Kuyucak bölgesi, 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerle birlikte büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldı.

Bu tarihi bölgenin büyük bir kısmı, deprem sonrasında adeta yerle bir oldu, bırakın tarihi dokusunu, bölge boş bir arsaya dönüştü.

AW133064_06 (1)

Turizmin Yeni Adresi: Çamlıca Sosyal Tesisi Kahramanmaraş’ta Kapılarını Açtı! Turizmin Yeni Adresi: Çamlıca Sosyal Tesisi Kahramanmaraş’ta Kapılarını Açtı!

DEPREM, TARİHİ KUYUCAK BÖLGESİNİN KÜLTÜR MİRASINA BÜYÜK ZARAR VERDİ!

Kuyucak bölgesi, Türklerin ve Ermenilerin eski yaşam yerlerinden biri olarak bilinirken, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Cumhuriyet tarihinin en büyük depremleri, bölgedeki eski Maraş evlerini yerle bir etti.

Deprem sonrası gerçekleştirilen enkaz kaldırma çalışmaları ise bölgeyi adeta boş bir arsaya çevirdi.

AW133064_04

YAŞANAN FELAKETİN İZLERİ SİLİNMEYE BAŞLADI

Kuyucak'ta doğup büyüyen Fatih Akkoç, yaşanan felaketi şu sözlerle anlattı:

"Doğma büyüme buradayım, depremde burası yıkıldı. Ön taraf bizim evdi, hepsi yıkıldı bu hale geldi. Çok acı, eki halimize döner miyiz ama olanları unutamayız burada. Yaşamayan bilmezmiş yaşadıkça biz de gördük bunu. Allah bir daha göstermesin."

AW133064_05

MAHALLE ORTAMI YOK OLDU, VATANDAŞLAR ZORLUKLA BAŞA ÇIKIYOR!

Halil Alak, mahallelerindeki dramatik değişimi şu ifadelerle dile getirdi:

"Tahminen 5 bin kişiden 2 bin kişi kaldı. Mahalle ortamı kalmadı zaten, tırnağın varsa başını kaşı durumuna düştü herkes. Hali ile üzüyor tabii, Allah kimsenin başına vermesin bu durumu yazgımızda bu varmış."

AW133064_03

Yaşanan deprem felaketi, tarihi Kuyucak bölgesinde sadece binaları değil, aynı zamanda insanların hayatlarını da kökten değiştirdi. Bölge sakinleri, yaşadıkları zorlu sürecin izlerini silmeye çalışırken, acıları hafızalarından silinmiyor.

AW133064_02

Editör: İsa Aslantaş