“Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği” Sağlık Bakanlığınca geçtiğimiz günlerde güncellenerek yayınlandı. Yönetmelik kapsamında aile hekimleri, aile sağlığı çalışanları ve kamuoyunu ilgilendiren önemli değişiklikler yapıldı. Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Vehbi Şirikçi güncellenen yönetmelik hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

VATANDAŞLARIMIZIN SAĞLIĞA ERİŞTİKLERİ İLK KAPI: AİLE HEKİMLİĞİ

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Vehbi Şirikçi açıklamasında Kahramanmaraş genelinde 124 Aile Sağlığı Merkezinde 409 Aile Hekimliği Birimiyle birinci basamak koruyucu sağlık hizmetinin her noktada ve nüfusun tamamına verildiğini, Sağlık Bakanlığı’nın politikaları doğrultusunda vatandaşların sağlığa eriştiği ilk kapının aile hekimi olmasını ve aile hekimlerinin ilde sağlığın nabzını tutmasını beklediklerini, Sağlık Bakanlığınca da buna yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Bu nedenle sağlık hizmetleri sistemi içerisinde aile hekimliğinin daha işlevsel hale getirilmesinin önemine değinen İl Sağlık Müdürü Şirikçi, yeni yönetmelikle de hedeflenenin aile hekimliği sisteminin etkinlik ve verimliliğinin nasıl artırılabileceği olduğunu ve yönetmeliğin sonuçları itibariyle hem sağlık çalışanlarının hem de vatandaşların memnuniyetine hizmet edeceğini iletti. 

YENİ AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ VE BİRİMLERİ YAPILIYOR

Kahramanmaraş’ta yeni yönetmelik doğrultusunda aile hekimi başına düşen nüfusun azaltılması kapsamında yeni aile sağlığı merkezleri binalarının yapıldığını, mevcut aile sağlığı merkezleri bünyesinde yeni birimlerin hizmete açıldığını dile getiren Şirikçi, il genelinde 31 yeni Aile Sağlığı Merkezinin ise proje/ihale aşamasında olduğunu ve yapım süreçlerinin devam ettiğini ifade etti.

AKILCI İLAÇ KULLANIMI TEVŞİK EDİLEREK YAYGINLANŞTIRILACAK

İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Vehbi Şirikçi sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde  her bin kişiye düşen günlük antibiyotik kullanım miktarı, OECD ortalamasından 2,5 kat daha yüksektir. Gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımı, küresel bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bakanlığımızın asli görevlerinden birisi de halk sağlığının korunmasıdır. Yeni yönetmelik, aile hekimlerinin tanı ve tedavisine asla müdahale etmiyor; ilaç yazma özgürlüğünü de ortadan kaldırmıyor. Burada asıl amaç, akılcı ilaç uygulamalarının teşvik edilmesidir. Aile hekimlerimiz ilaçlarını istedikleri gibi yazabilir. Yönetmelikte bununla ilgili bir gelir kaybı ya da mali cezalandırma planlanmamış olup mevcut nüfusu ve ilaç kullanım durumuna göre, bir önceki döneme göre aynı oranı koruyan ya da daha düşük ilaç kullanımını sağlayan aile hekimlerimize, ilave bir teşvik ödemesi taahhüt edilmektedir. Bakanlığımızca planlanan uygulamaya göre akılcı ilaç kullanımı kapsamında hastaların, tanısına göre en uygun ilacı en uygun doz ve sürede kullanmasının sağlanması hedeflenmektedir. Halkımızın sağlığı ve geleceği açısından büyük önem taşıyan akılcı ilaç kullanımı konusunda aile hekimlerimizin de vatandaşlarımızın da gerekli hassasiyeti göstereceklerine inanıyorum.”

AİLE HEKİMİ BAŞINA DÜŞEN NÜFUS AZALTILIYOR

Kamuoyunda yeni yönetmelikle birlikte vatandaşların aile hekimine başvurmadan hastaneye gitmesi durumunda, aile hekimlerinin mali haklarında azaltmaya gidileceği yönündeki iddialara değinen Şirikçi bu alanda ilave bir teşvik getirildiğini, aile hekimlerine kayıtlı nüfusun, bir önceki döneme göre hastaneye başvuru oranı düşerse veya aynı kalsa dahi, aile hekimine ilave bir teşvik ödemesi yapılacağını, zaten aile hekimlerine kayıtlı nüfusunun sağlığı korunacağı için bu teşvik ödemesini tüm hekimlerin alacağını, bu süreci desteklemek için de aile hekimlerinin kendi hastalarına gereken hallerde hastanelerden öncelikli randevu alabilir hale getirildiğini, buradaki amacın aile hekimi ile kayıtlı nüfus arasındaki bağın güçlendirilmesi olduğunu, bu sayede sağlık sistemi üzerindeki yükün doğru şekilde dağıtılmasının hedeflendiğini kaydetti. 

Başkan Görgel: “Tüm Vatandaşlarımızı Kura Çekiliş Törenimize Bekliyoruz” Başkan Görgel: “Tüm Vatandaşlarımızı Kura Çekiliş Törenimize Bekliyoruz”

SAĞLIKTA DEĞER BAZLI YAKLAŞIM: AİLE HEKİMLİĞİ MODELİ

Yeni aile hekimliği düzenlemesiyle hekim başına düşen hasta sayısını azaltıldığını, vatandaşlara aile hekimliklerince ayrılan süreyi artırıldığını, hekim-hasta ilişkisini güçlendiren ve vatandaşlara kaliteli hizmet sunan bir uygulamanın hayata geçirildiği aktaran Şirikçi sözlerine şöyle devam etti: “Son düzenleme ile toplumun hastalık yüküne göre hizmet planlamasını yapılmıştır. Özellikle kronik hastalarımızın ve 65 yaş üstü hastalarımızın etkin takibi ile hastalık yükünü azaltmayı ve halk sağlığının koruması amaçlanmıştır. Aile hekimleri yeni dönemde daha az hasta muayene ederek daha fazla teşvik ödemesini alabileceklerdir. Sağlıkta değer bazlı bir yaklaşıma aile hekimliği üzerinden bir başlangıç yapılmıştır. Başarı kriteri de net bir şekilde tanımlanmıştır. Bugüne kadar aile hekimlerimizin aldıkları teşvik ödemelerine ilaveten yeni teşvik ödemeleri almalarına imkân sağlanmıştır.”

BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİ GÜÇLENDİRİLİYOR

İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Vehbi Şirikçi açıklamalarını şu şekilde tamamladı: “Aile hekimlerimiz ve vatandaşlarımız için son derece samimi ve yapıcı bir tutumla çıkartılan bu yönetmeliğin sahadaki uygulamasını da aynı hassasiyetle takip ediyor, bu kapsamda ilimizdeki aile sağlığı merkezlerimizi ziyaret ederek aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımıza yeni yönetmelik hakkında bilgiler vermeye devam ediyoruz. Bakanlığımızın politikaları doğrultusunda ve destekleriyle ilimizdeki Birinci Basamak sağlık hizmetlerimizi değere odaklanarak dönüştürmeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz.”