Kahramanmaraş’ta ve ülke genelinde banka hesapları ile kredi kartları üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık olaylarının son zamanlarda artış göstermesi üzerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) önemli adımlar attı.
BDDK, vatandaşların dijital güvenliklerini sağlamlaştırmak amacıyla kritik bir kararı yürürlüğe koydu.
Buna göre, Kahramanmaraş’taki tüm banka müşterileri, saat 22.00 ile sabah 06.00 arasında yapacakları nakit işlemlerini çipli kimlik kartları ile onaylamak zorunda kalacak.
Telefonunda NFC özelliği bulunmayan müşteriler ise bu saat diliminde nakit avans çekimi yapamayacak.
KAHRAMANMARAŞ’TA ARTAN DOLANDIRICILIKLARA KARŞI YENİ ÖNLEM
Mobil ve internet bankacılığı üzerinden uygulanan dolandırıcılık yöntemlerine her geçen gün yenileri eklenirken, özellikle yüksek limitli ve kullanıma açık kartları hedefleyen suçlular, mağdurların uyuduğu gece saatlerini tercih ediyor.
Kahramanmaraş’ta da sıkça karşılaşılan bu durum, hesap sahiplerinin kendilerine gelen banka bildirimlerini ya da güvenlik mesajlarını fark edememesine, dolayısıyla maddi kayıpların yaşanmasına neden oluyor.
BDDK, bu tür istenmeyen durumların önüne geçmek amacıyla bankalara verdiği yeni talimat ile kredi kartından yapılacak nakit avans çekimlerine zaman kısıtlaması ve ek güvenlik şartı getirdi.
GECE NAKİT AVANS İŞLEMLERİNDE ÇİPLİ KİMLİK ZORUNLULUĞU BAŞLADI
Saat 22.00 ile 06.00 aralığında gerçekleştirilecek nakit avans işlemlerinde, müşterilere söz konusu talebi çipli kimlik kartlarıyla fiziksel olarak onaylama zorunluluğu getirildi. Bu onay süreci, yalnızca Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisine sahip akıllı telefonlar aracılığıyla gerçekleştirilebilecek.
Kahramanmaraş’taki banka şubelerinden edinilen bilgilere göre, telefonunda NFC özelliği bulunmayan ya da henüz yeni çipli kimlik kartına geçmemiş olan vatandaşlar, bu kısıtlı saatler içinde nakit avans çekim işlemi gerçekleştiremeyecek.
Bu müşteriler, nakit ihtiyaçları için kısıtlama saatlerinin sona ermesini yani sabah 06.00’yı beklemek durumunda kalacaklar.




