Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak COP31 öncesinde gençlerin iklim politikalarına katkı sunmasını amaçlayan yeni bir çalışma hayata geçiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığının yürüteceği Gençlik İklim Çalıştayları, 6-8 Ekim tarihleri arasında 30 farklı ilde gerçekleştirilecek.

Kahramanmaraş’ın da yer aldığı programda öğrenciler, kendi kentlerinde karşılaştıkları çevre ve iklim sorunlarını ele alacak. Gençler, bilimsel verilerden yararlanarak bu sorunlara yönelik uygulanabilir çözüm önerileri geliştirecek.

KAHRAMANMARAŞ 30 İL ARASINDA YER ALDI

Gençlik İklim Çalıştaylarının düzenleneceği şehirler arasında Kahramanmaraş da bulunuyor.

Program kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir, Zonguldak, Kahramanmaraş, Manisa, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Isparta, Burdur, Uşak, Sakarya, Bolu, Düzce, Mersin, Adana, Kayseri, Niğde, Konya, Şanlıurfa, Trabzon, Rize, Samsun, Muğla, Antalya ve Denizli’de çalışmalar yürütülecek.

Çalıştaylar, gençleri yalnızca iklim değişikliği konusunda bilgilendirmekle sınırlı kalmayacak. Öğrenciler, yaşadıkları kentlerdeki sorunları inceleyerek uygulanabilir öneriler hazırlayacak.

GENÇLER KENTLERİNDEKİ İKLİM SORUNLARINI İNCELEYECEK

Çalışma gruplarında öğrenciler, çevrelerinde karşılaştıkları sorunların nedenlerini bilimsel veriler ışığında değerlendirecek.

Gençlerden bu sorunların çözümüne yönelik somut öneriler ortaya koymaları istenecek. Programlarda ayrıca her ilde en az bir uzman konuşmacı yer alacak.

Uzmanların katılımıyla COP31 sürecine ilişkin tematik sunumlar yapılacak. Farklı alanlarda eğitim gören gençlerin aynı çalışma gruplarında buluşmasıyla farklı bakış açıları da çalışmalara dahil edilecek.

ÇALIŞTAYLARDA 10 ANA KONU ELE ALINACAK

Gençlerin hazırlayacağı çalışmalar, iklim değişikliğinin farklı alanlardaki etkilerine odaklanacak.

Kahramanmaraş’ta 15 yaşındaki çocuğun acı ölümü: Metruk binadan düştü
Kahramanmaraş’ta 15 yaşındaki çocuğun acı ölümü: Metruk binadan düştü
İçeriği Görüntüle

Çalıştayların ana gündeminde şu konular bulunacak:

  • İklim değişikliği ve küresel iklim politikaları
  • Enerji dönüşümü ve yenilenebilir enerji kaynakları
  • İklim finansmanı ve yeşil ekonomi
  • İklim değişikliğine uyum ve dayanıklı topluluklar
  • Doğa temelli çözümler ve biyoçeşitlilik
  • Sürdürülebilir şehirler ve yerel iklim eylemi
  • Döngüsel ekonomi ve atık yönetimi
  • Tarım, gıda sistemleri ve iklim değişikliği
  • Su ekosistemleri ve iklim riskleri
  • Turizm, kültürel miras ve iklim değişikliği

Bu başlıklar üzerinden yürütülecek çalışmalar, gençlerin küresel iklim gündemini kendi şehirlerinin sorunlarıyla birlikte değerlendirmesine imkan sağlayacak.

YOUNGO İLE ORTAK ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK

Gençlik İklim Çalıştaylarında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin resmi gençlik yapılanması YOUNGO bünyesindeki Yerel Gençlik Konferansı (LCOY) ile iş birliği yapılacak.

İş birliği kapsamında gençlerin iklim politikalarına ilişkin görüşlerinin daha geniş bir zeminde değerlendirilmesi hedefleniyor. Çalıştaylarda ortaya çıkacak fikirlerin ulusal iklim gündemine taşınması da programın amaçları arasında yer alıyor.

KAHRAMANMARAŞ’TAN ULUSAL BİLDİRGEYE

Çalıştaylarda ortaya çıkan öneriler yalnızca Kahramanmaraş ve diğer illerdeki çalışmalarla sınırlı kalmayacak.

Her ildeki programın ardından gençlerin görüşlerini içeren Gençlik İklim Bildirgesi taslakları hazırlanacak. İl bazında oluşturulan taslaklar, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne gönderilecek.

Farklı illerden gelen önerilerin bir araya getirilmesiyle Ulusal Gençlik İklim Bildirgesi hazırlanacak.

Böylece Kahramanmaraş’ın da aralarında bulunduğu 30 ilden gençlerin iklim değişikliği, çevre, sürdürülebilir kalkınma ve iklim politikalarına yönelik görüşlerinin ortak bir metinde buluşturulması planlanıyor.

COP31 ÖNCESİ GENÇLERİN GÖRÜŞLERİ GÜNDEME GELECEK

Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek COP31 öncesinde düzenlenecek çalışmalar, gençlerin iklim değişikliği konusundaki görüşlerini ortaya koyacak.

Kahramanmaraş’taki çalıştayda gençlerin kentin çevresel sorunlarıyla birlikte su kaynakları, sürdürülebilir şehircilik, tarım, doğa ve iklim riskleri gibi başlıklara odaklanması bekleniyor.

Çalıştaylardan çıkacak sonuçların ulusal bildirgeye aktarılmasıyla Kahramanmaraşlı gençlerin geliştireceği öneriler de Türkiye genelindeki iklim politikası çalışmalarına dahil edilecek.