Kahramanmaraş’ın gözde sitelerinden biri olan Penta Park sitesinin bilirkişi raporu belli oldu. Depremin ilk saniyelerinde yıkılarak 100’ün üzerinde vatandaşın hayatını kaybettiği Penta Park sitesinin Karadeniz Teknik Üniversitesinden bilirkişi raporu geldi.

Bilirkişi raporu ve Penta Park sitesinde yakınlarını kaybeden avukat meslektaşları ile açıklama yapan Av. Kemal Yavuz, zemin etüt raporunun olmadığı Penta Park sitesinin yıkılmasında hem kalitesiz malzeme hem de bina altında bulunan bankanın izinsiz tadilat yapmasının büyük oranda etken olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ta 6 kişinin yaralandığı kaza araç kamerasına yansıdı Kahramanmaraş’ta 6 kişinin yaralandığı kaza araç kamerasına yansıdı

kahramanmaras-penta-park-konutlari-alani

1998 yılında ruhsatlandırılan Özcan Ç. Ve Mesut B. Tarafından yaptırılan Penta Park’ta 100’ün üzerinde vefatın olduğunu dile getiren Yavuz, “Kardeş ve iki çoğuyla, kayınvalidem Penta Park sitesinde vefat etti. Bende burada oturdum, birlikte yaşam sürdüğümüz komşularımız hayatlarını kaybetti. Depremin ilk anında buradaydık ve her kattan gelen sesler hala kulaklarımızda çınlıyor.

Bu bölgede, kaçak ve ruhsat yapıların bile ayakta kaldığı bir alanda Penta Park’ın yıkımına neyin neden olduğunu merak ediyorduk ve bilirkişi raporunun ardından bunu öğrenmiş olduk. Malzeme yetersizliği, projeye uygunsuzluk, statik projenin yetersizliği, sonradan çıkan katların statik hesaplara dahil edilip edilmediğinin belirlenemediği yıkımda, bir kamu bankasının da merdiven için sonradan beton zemini kestiği belirtiliyor.

Bilirkişi raporuna göre proje müteahhidi, Statik Proje müellefi, teknik uygulama sorumlusunu (Fenni Mesul), sonradan tadilatını projesiz yapan kamu bankasını da asli kusurlu olarak görmüş. Yeterli denetim yapılmaması nedeniyle, Belediyeyi de tali kusurlu olarak tespit etmiştir. Malzemenin beton kalitesinin yetersiz olduğunu görmüştük. Bilirkişi de bunu ortaya çıkarmış.” dedi.

Editör: İsa Aslantaş