1980 yılında çırçır fabrikalarından edindiği bilgi ve tecrübeyi modern sanayi tesislerine dönüştüren Kahramanmaraşlı sanayiciler, birçok takım elbise firması ve dünyanın sayılı markalarına kumaş üretmeye devam ediyor. Özellikle Rusya’da Ruble krizi, İngiltere’nin Berxsit kararı dünya üretimi sıkıntısına girdiği dönemde bile Kahramanmaraşlı tekstilci ve hazır giyim sektörü ise kalitesini ortaya koymuş ve ihracat rakamlarını artırmıştı.

KARASU MÜJDE VERDİ

Bugün Kahramanmaraş sanayini de yakından ilgilendiren bir haberi Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hadi Karasu duyurdu. Karasu Inditex, Ralph Lauren, H&M, Li Fung, Wall Mart, Primark gibi devler Türk tekstilcilerin kapısında kuyruğa girdiğini belirtti

KAHRAMANMARAŞ’TA HARIZ GİYİMİN PAYI

2017 yılının Şubat ayında 9 milyon 276 bin dolarlık bir ihracat yapan Kahramanmaraş Hazırgiyim sektörü bu rakamı 2018 yılının Şubat ayında yüzde 34’lük bir artış ile 12 milyon 514 Dolara çıkardı. Sektör üretim ve teşvik sayesinde 2019 yılının şubat ayında yüzde 14’lük bir artış ile 14 milyon 369 bin dolarlık ihracat yapmayı başardı.

YÜZDE 20 KAPIDA BEKLİYOR

Hem işgücü maliyetleri hem de kalite açısından Avrupa'nın tekstil üretiminde vazgeçemediği Türkiye, Çin-ABD savaşları nedeniyle Uzakdoğu'dan dönen siparişin adresi oldu. Yoğun talep nedeniyle tekstilciler, yurtdışından gelen siparişin yüzde 20'sini kapıda bekletiyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Hadi Karasu, "Mevcut kapasite ile Inditex, Ralph Lauren, H&M, Li Fung, Wall Mart, Primark gibi dev markaların ilave yüzde 20'lik siparişi ne yazık ki kapıda bekliyor. Bu durumu çözmek için acilen makine yenileme yatırımı gerekiyor" dedi.

YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI VAR

Avrupa'nın bir ara Afrika pazarını da denediğini ancak Türkiye ve Çin dışında hammadde ve servis ağını başarabilen başka bir ülke olmadığını vurgulayan Karasu, "Avrupalı bir marka, rafta malı boşaldığında 2-3 haftada Türkiye'den tedarik edeceğini biliyor" ifadelerini kullandı. Üretim hattındaki makinelerin yazılım ve donanım yenilemelerinin yapılarak mevcut kapasitenin yüzde 20 artırılabileceğinin altını çizen Karasu, "Üretim tesisleri yüzde 76 kapasiteyle çalışıyor. Bu makinelerle zorlasalar da yüzde 80'in üzerine çıkamıyorlar. Teşvikli bölgelerde bize yer versinler, makineleri götürüp üretelim" dedi.

YERLİ MARKA KÜMELENMESİ

BMD çatısı altındaki markalarla da yerli malla yerli üretim hedefiyle bir çalışma başlatmaya hazırlandıklarını ifade eden Karasu, şu bilgiyi verdi: "Yerli markalar ile üreticiler arasında oluşturulacak bir kümelenme modeli için çalışıyoruz. Mevcut makinelerin teşvikli bölgelere götürülmesi, modernizasyon teşviklerinden de küme firmalarının yararlandırılması ile yerli markaların üretim ihtiyacının yüzde 100 yerli üretim ile karşılanması sağlanabilir. Bu modelle ithalatın da önüne geçip 3-4 milyar dolar ülkede kalabilir."

20 MİLYAR DOLARI GEÇKİN İHRACAT HEDEFİ

Bu teşviklerin yatırım iştahında olan sektöre sağlanması halinde 2018'de 17.6 milyar dolar olarak gerçekleşen hazır giyim ihracatının 2 - 3 yıl içinde yüzde 20 büyüyerek 21 milyar dolara çıkmasının mümkün olduğunu belirten Karasu, "Bununla birlikte iç piyasada da 110 milyar TL'lik üretim hacminin yarattığı döviz çıktısını, yaratılan ilave kapasite nispetinde de durdurmuş oluruz. 2014'te 3 milyar dolar olan, bugün ise 1.8 milyar dolar seviyesine kadar gerileyen hazır giyim ithalatı bu sayede ya tamamen ortadan kalkar veya çok önemli bir oranda geriler" şeklinde konuştu.

Mevcut durumda dahi 15 milyar dolar net döviz girdisi sağlayan sektörün yeni yatırımların tamamlanmasını takiben net döviz girdisini 20 milyar doların üstüne çıkarabileceğinin altını çizen Karasu, "Bu proje üç yılda ülkemizin dış ticaret açığına ilave yaklaşık net 5 milyar dolarlık pozitif katkı sunabilir" dedi. Hükümetin bu konuda çok hızlı hareket ettiğini vurgulayan Karasu, Hazine ve Maliye Bakanı ile görüşeceklerini ve modelin 2-3 yılda hayata geçirileceğini kaydetti.