Marmara Bölgesi'nin İstanbul ve Bursa'dan sonra en büyük üçüncü ili olan Kocaeli, gelişen sanayi sektörü ile birlikte doğal güzellikleriyle de öne çıkan bir şehirdir.

Toplam yüzölçümü 3.397 km2 olan Kocaeli, ülkemizin en küçük altıncı şehri olmasına rağmen stratejik bir konuma sahiptir. 2022 verilerine göre 2 milyon 079 bin 072 bin kişinin yaşadığı Kocaeli, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan bir geçiş noktasıdır. Ayrıca Marmara Denizi'ne ve Karadeniz'e kıyısı olması, turistik potansiyelini her geçen gün artırmaktadır.

kocaelinin-siradisi-yuzu-iste-sehrin-zengin-ve-en-elit-ilcesi_3

İLÇELER VE TARİHİ KÖKENLER

Kocaeli, İzmit, Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, Derince, Gebze, Gölcük, Kartepe, Kandıra, Karamürsel ve Körfez olmak üzere toplam 12 ilçeden oluşur. Kocaeli, 1993 yılında Büyükşehir unvanını kazanmış ve 2004 yılında çıkartılan kanunla büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları haline gelmiştir.

Kocaeli'nin tarihi oldukça köklüdür. Bölgedeki ilk yerleşimler M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanır ve bilinen en eski yerleşim yeri Astakoz'dur. Megaralılar tarafından kurulan bu Yunan kolonisi, Bitinya Krallığı döneminde Nicomedia adını almıştır. 284 yılında Roma İmparatoru Diocletian, Nicomedia'yı Roma İmparatorluğu'nun başkenti ilan etmiştir. Bu dönemde şehir oldukça büyümüş ve dünya çapında önemli bir merkez haline gelmiştir. Roma Dönemi'nde önemli bir il olan bölge, Bizans hakimiyetinde uzun bir süre kalmış, ancak depremlerin etkisiyle büyük hasar görmüştür. 11. yüzyılda Anadolu Selçukluları'nın hakimiyetine giren şehir, İznik'in başkent olmasıyla eski önemini tekrar kazanmıştır. Ancak, şehir Haçlı Seferleri sonrasında tekrar Bizans İmparatorluğu'nun egemenliğine girmiştir.

Orhan Gazi döneminde Akçakoca tarafından fethedilen kent, 1337 yılında tamamen Osmanlı Devleti'nin hakimiyetine girmiştir. Bu dönemde önce İznikmid, daha sonra ise İzmid adını alan şehir, Kanuni Sultan Süleyman döneminde büyük bir güç kazanmıştır. 1888 yılında bağımsız bir sancak olarak ilan edilen kent, İzmit olarak adlandırılmış ve sonrasında günümüzde hala kullanılan Kocaeli adını almıştır. 1. Dünya Savaşı sırasında İngiliz ve Yunan işgali altına giren şehir, 28 Haziran 1921'de işgalden kurtarılmıştır. Cumhuriyet sonrası dönemde, Kocaeli, sanayi açısından hızla gelişen şehirlerden biri haline gelmiştir.

kocaelinin-siradisi-yuzu-iste-sehrin-zengin-ve-en-elit-ilcesi_4

DOĞAL GÜZELLİKLER VE EKONOMİ

Kocaeli, Marmara Bölgesi'nin doğal güzellikleri ile de dikkat çeken bir şehirdir. Sahilleri ve yemyeşil ormanları, tarihi eserleriyle birlikte gezginlerin ilgisini çekmektedir. Kocaeli'nin ekonomisi büyük ölçüde sanayiye dayanmaktadır. İklim ve toprak tarım için uygun olsa da tarım arazisi sınırlıdır. Buğday, arpa, yulaf, ayçiçeği ve tütün, kentte yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir. İzmit Körfezi çevresi, tarım için en uygun bölge olarak öne çıkar ve burada sebze ve meyve üretimi yoğundur. Kocaeli'nin ormanlık alanları, %40'a yakın ormanla kaplı olup kızılçam, meşe, gürgen ve karaçam gibi ağaçları barındırır.

Yazın ritmi Göksun'da! Çocuklar için keman ve bağlama kursları Yazın ritmi Göksun'da! Çocuklar için keman ve bağlama kursları

kocaelinin-siradisi-yuzu-iste-sehrin-zengin-ve-en-elit-ilcesi_1

Kocaeli, İstanbul'dan sonra sanayi açısından en gelişmiş ikinci şehirdir. Sanayi tesislerinin çoğu Gebze, İzmit ve Körfez ilçelerinde bulunur. Türkiye'nin en büyük kağıt ve lastik fabrikaları ile en büyük tersanesi de Kocaeli'nde yer alır. Kentte bulunan Türkiye'nin en büyük 100 sanayi kuruluşunun 18'i Kocaeli'de bulunmaktadır. Metal eşya, otomotiv, makine, kimya ve kağıt gibi birçok sektörde faaliyet gösteren fabrikalarıyla Kocaeli, Türkiye ekonomisine önemli bir katkıda bulunmaktadır. Ulaşım kolaylığı, kara yolu, demiryolu ve deniz taşımacılığının gelişmiş olması, İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlere yakınlığı, şehri ekonomik açıdan cazip kılmaktadır.

Kocaeli, ayrıca turistik açıdan da popüler bir destinasyondur. Kartepe Kayak Merkezi, kış mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerken, Maşukiye ve Kefken gibi doğal güzellikler yaz aylarında tatilcilerin gözdesi konumundadır. Kocaeli'nin pişmaniyesi, fındığı ve Hereke halısı da ünlüdür. Şehir, hem tarihi hem de modern özellikleriyle ziyaretçilere unutulmaz deneyimler sunar.

kocaelinin-siradisi-yuzu-iste-sehrin-zengin-ve-en-elit-ilcesi_2

KOCAELİ'NİN EN ZENGİN VE ELİT BÖLGESİ HANGİSİ?

Kocaeli ili üzerinde yaptığımız anketler ve internet aramaları sonucunda Dilova Batı İlçesi, Kocaeli'nin en zengin ve elit ilçesi seçildi.

Editör: İsa Aslantaş