Konut piyasası, ev fiyatlarının çok yüksek seviyelerde olması nedeniyle çıkmaza girdi.
Bu durum, talebin azalmasıyla birlikte eski evlerin fiyatlarında yüzde 20'leri geçen düşüşlere yol açtı.
Ancak deprem endişesi, bu düşüşlere rağmen eski evlere olan talebi azaltıyor. Yeni konutlarda ise fiyatlar düşmediği için alıcılar çekimser davranıyor.
Bu dengesizlik nedeniyle konut satışları durma noktasına geldi ve bazı bölgelerde satışlar tamamen durdu.
ESKİ KONUTLARDA FİYAT DÜŞÜŞLERİ YAŞANDI
Eski konutlarda fiyatlar düşmeye başladı ve düşüşler devam ediyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa'ya göre, yaşlı binalar ve semtlerde fiyatlar şu anda düşmekte ve bu düşüşler devam etmektedir. Geçen yılın sonunda 5-6 milyon lira gibi yüksek fiyatlarla satılan evler, şu an 4-4,5 milyon lira seviyelerine kadar geriledi.
Önceden 15 milyon lira istenen bir evin fiyatı ise 11-12 milyon liraya kadar düştü. Ancak halen alıcı bulmakta zorlanılıyor. Talebin azalmasıyla birlikte eski konutlardaki fiyat düşüşleri, yeni konutlara olan talebi de olumsuz etkiledi.
FAHİŞ FİYATLAR YAVAŞ YAVAŞ NORMALE DÖNECEK
Uzmanlara göre, konut piyasasında yaşanan fahiş fiyatlar yavaş yavaş normale dönecek.
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, piyasanın olması gereken seviyeye gelmeye başladığını belirtiyor.
İkinci el konut talepleri büyük ölçüde azaldı ve fiyatlar düşmeye başladı. Yaşlı binalar ve semtlerdeki fiyatlar şu anda düşmeye devam ediyor.
Fakat yeni konutlarda fiyat düşüşleri henüz yaşanmadığı için alıcıların ilgisi azalmış durumda. Bankaların kredi musluklarını açması durumunda ise konut piyasasının daha da canlanması bekleniyor.