5. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri Başlıyor! 5. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri Başlıyor!

Arkeologlar, Kuveyt'te 7.000 yıl öncesine ait uzun başlı ve uzaylı görünümlü heykeller keşfetti. Bu keşif, Arap Yarımadası'ndaki en eski yerleşim yerlerinden birinin tarihine ve evrimine dair yeni bilgiler sundu. Bahra 1 alanında yapılan kazılar, bölgenin tarihsel önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

BAHRA 1 ALANI: ARAP YARIMADASI’NIN TAŞ DEVRİ İZLERİ

Bahra 1 alanı, 2009 yılından itibaren Arabistan’daki antik Taş Devri toplumları üzerine yapılan araştırmaların merkezine yerleşti. Bölgede yürütülen kazılarda, Mezopotamya’dan Anadolu’ya ve Arap Yarımadası’na kadar genişleyen Ubeyd kültürüne dair önemli bulgular elde edildi. Son kazılar, dikkat çekici heykeller ve figürlerin yanı sıra, bu kültürle ilgili yeni ipuçları sundu.

7648313A E63E 40D5 B4De 726D204Ee104

HEYKELLERİN İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

Son kazılarda ortaya çıkan, ince işçilikle yapılmış kil başlar, uzun kafatasları, eğik gözleri ve düz burunlarıyla dikkat çekiyor. Bu figürler, görünümleri nedeniyle uzaylı benzeri olarak tanımlandı. Araştırmacılar, bu tür figürlerin Ubeyd kültürüne ait olduğunu belirtiyor. Kültürün sembolizmi ve ritüelistik değeri üzerine yeni sorular ortaya çıkıyor.

KÖRFEZ BÖLGESİNDEKİ İLK BULUNTU

Varşova Üniversitesi'nden arkeologlar, daha önce benzer kil başlarının Mezopotamya’da bulunduğunu ancak Bahra 1 keşfinin Körfez bölgesindeki ilk örnek olduğunu vurguladı. Arkeolog Piotr Bieliński, "Bu figürlerin varlığı, antik toplumlar için sembolik veya ritüelistik bir öneme sahip olabilir," dedi.

Bahra1 Ubaidware 11Zon

SERAMİKLERİN GİZEMİ ÇÖZÜLÜYOR

Bahra 1 alanında yapılan kazılar, bölgedeki çanak çömlek üretimiyle ilgili önemli bulgular sundu. Mezopotamya’dan ithal edilen Ubeyd çömlekleri ve Körfez bölgesinde yerel olarak üretilen Kaba Kırmızı Seramikler, iki ana çömlek türünü oluşturuyordu. Ancak, Kaba Kırmızı Seramiklerin üretildiği yerler uzun süre bilinmiyordu.

EN ESKİ SERAMİK ÜRETİM ALANI ORTAYA ÇIKTI

Son kazılar, Bahra 1 alanının, Körfez bölgesindeki bilinen en eski seramik üretim alanı olduğunu ortaya koydu. Arkeologlar, burada yapılan pişirilmemiş kil kaplar üzerinde yapılan incelemelerin, bölgedeki seramik üretimiyle ilgili yeni bilgiler sağladığını belirtti. Ayrıca, bazı kapların üretimi sırasında eklenen bitki parçalarının analizi, Arap Yarımadası’nın çevresel tarihi hakkında da değerli ipuçları sundu.

9 Bahra1 Arabian Red Ware Photo A Oleksiak 11Zon

Kaynak: Independent