Kahramanmaraş Merkez Hartlap Köyü “Hartlap Bıçak Festivali Şenlikleri”nin 9.’sunu geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirdi. Hartlap Güreş Sahasında gerçekleştirilen festival şenlikleri çerçevesinde yapılan geleneksel kısa şalvar güreş müsabakaları ile Hartlap Bıçakları yarışmasına çevre il, ilçe ve beldelerden gelen çok sayıda bıçak ustası ve güreşçilerle vatandaşlar katıldı. Festival saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

Hartlap Köyü Muhtarı Fatih Aytemiz, 9.’su düzenlenen güreş ve bıçak festivalinde amaçlarının ata sporu olan güreşi ve Hartlap’la özleşen bıçakları tanıtmak olduğunu söyledi. Hartlap’ta yediden yetmişe herkesin ata sporu olan güreşe büyük bir sevgisinin olduğunu söyleyen Aytemiz, Hartlap’ta bıçakla uğraşan 20 iş yerinin olduğunu ve burada 80 kişinin çalıştığını söyledi.

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır yaptığı konuşmada; “Hartlap köyümüzde birkaç yıldır ara verilen güreş ve bıçak festivalinin bu yıl tekrar başlatılmasının Hartlap’ın tanıtımı açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum, bundan dolayı köyümüzün Muhtarını tebrik ediyorum. Hartlap Kahramanmaraş’ta bıçak üretimi ile bilinen bir yer, Kahramanmaraş’ta yaşayıp ta Hartlap’ı duymayan veya evinde bir Hartlap bıçağı bulunmayan vatandaşımız hemen hemen yok gibidir. Dolayısı ile Hartlap’a özgü bu ürünün yaşatılması ve tanıtılması açısından böyle bir festivalin düşünülmesi ve yapılması değerli bir hizmettir. Bu çerçevede festival programı dâhilinde Hartlap’a özgü kısa şalvar güreşlerinin de yaşatılması bu yolla ülkemize pehlivanlar kazandırılması ayrı bir hizmettir. Bütün bunların kültürel değerlerimiz açısından çok büyük bir önemi bulunmaktadır. Bunların ileriki yıllarda daha da geliştirilerek yaşaması için, gelecek nesillere aktarılması için, muhtarlarımızın bu çabalarına kamu kurumlarıyla da destek verilmesi gerektiğine inanıyorum. Hartlap Köyümüzün bir başka özelliği de eskiden Roma döneminden kalma kaplıcaları ile hamam kültürünün olmasıdır. Sır Baraj Gölü ile birlikte bu hamamlar su altında kaldılar. Ama Hartlaplılar bıkmadan usanmadan sıcak su aramayı sürdürdüler ve bu yıl Hartlap’ta sıcak su bulundu. Bunu duyduğumda son derece sevindim, bu hem Hartlap için hem Kahramanmaraş için çok hayırlı bir gelişmedir. Bu suyu bulan firmanın burada beş yıldızlı bir termal tesis inşa etme niyetinde olduğunu duyunca sevinerek bunun desteklenmesi gerektiğini düşündüğümden dolayı, İl Özel İdaresindeki ilgili arkadaşlara talimat vererek Hartlap’ın imar planının hazırlanmasını istedim. Sıcak su ile birlikte bir termal tesis yapılacaksa bu beraberinde ciddi bir yapılaşmayı getirecektir. Yapılaşmanın plansız olması durumunda ilerde meydana gelecek betonlaşma Hartlap’ın doğasını tahrip edecek, buradaki bir takım kültür değerlerinin kayıp olmasına yol açacaktır. Bu nedenle burada plan yapılması büyük bir önem arz ediyor. Hartlap termal tesisi ve planlı yapılaşma açısından güzel bir örnek oluşturacaktır” dedi.

Kahramanmaraş Valiliği olarak kırsal alanda çöp meselesini çözme konusunda bir faaliyet başlattıklarını ve Belde belediye başkanları ile köy muhtarlarına çöp konusu ile ilgili bir genelge gönderdiğini söyleyen Vali Tanılır, köy yollarında yol kenarlarına atılan çöplerin kötü bir görüntü olduğunu ve kültürümüze yakışmadığını söyledi. Kahramanmaraş’ta iki büyük çöp bertaraf tesisi için çalışmaların başlatıldığını, bunların güney ve kuzeyde bulunan ilçe, belde ve köylere cevap verecek şekilde planlandığını söyledi.

Tesislerin aktif hale gelmesi durumunda tüm çöplerin burada toplanacağını ve modern bir şekilde kurulan bu tesirsilerden gübre ve metan gazından elektrik üretileceğini söyledi. Festival için emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra güreş festivaline geçildi. Değişik kilolarda eleme usulü yapılan güreşlerde kendi dalında birinci olanlara ödüller verildi.

Bıçak yarışmasında ise ustalar festival için yaptıkları birbirinden güzel bıçakları sergileyerek birinci olmak için kıyasıya yarıştı. Ayrı ayrı dallarda yapılan yarışmada, dallarında birinci olan Ökkeş Çelik, Mehmet Temiz, İsmail Atlı, Yaşar Usta ve Hacı Usta isimli bıçakçı ustalarına çeşitli hediyeler verildi.

Hartlap Köyü Muhtarı Fatih Aytemiz de festivale katılan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, İl Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı ile Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun'a bıçak hediye etti.