'Avrupa Gol Kralı' unvanlı tek Türk futbolcu olan Tanju Çolak, futbolu bir kenara bırakıp MHP formasıyla sokağa çıktı. Peki Tanju neden siyasete girdi ve nasıl MHP’li oldu.

Başlığının cevabını peşin peşin Tanju Çolak'ın ağzından okuyun: "Benim siyasetle ve MHP ile uzaktan yakından alakam yok. Beylikdüzü Belediye Başkan adayı Velittin Küçük'e inandım, güvendim ve bu işe girdim. MHP'de değil de AK Parti'de ya da CHP'de olsaydı yine giderdim. Karşılıklı sözleştik. O nerede ise ben oradayım. Birinci sıra kontenjan adayıyım. Eğer Veylettin Küçük kazanamaz ise ben hakkım olan encümenliği yapmayacağım"

Türk futbolunun hiç unutulmayacak isimlerinden Tanju Çolak. Samsunspor’da attığı gollerle bir anda yıldızlaşıp Galatasaray’da kariyerinin zirvesi çıktı. Öyle ki onun attığı gollerle gelen başarıyla bir nesil Galatasaraylı oldu. Bir sezonda 39 gol atarak “Avrupa Gol Kralı” unvanına sahip olan “Altın Ayakkabılı Taçlı Kral” kariyerinin son demlerini ise Fenerbahçe’de geçirdi. Daha sonra da İstanbulspor formasını giyip Avrupa Gol Krallığından ikinci lige kadar düştü. Totalde ise 240 gol attı.

Gittiği her takımda attığı goller ve Fenerbahçe’de oynarken Gerson ile yaptığı ilginç gol sevinci (Topuk selamlama), özel hayatı (Hülya Avşar aşkı) ve 7-1 biten Fenerbahçe - Karşıyaka maçında 6 gol atarak bir maçta en fazla gol atan futbolcu olma başarısıyla da zihinlere kazınan Tanju Çolak faal futbol yaşamından sonra teknik adamlık, futbol yorumculuğu yapmaya başladı. Ama 29 Mart seçimleri için aday listeleri YSK’ya verildiğinde Tanju Çolak’ın siyasete soyunduğu da ortaya çıktı. Hem de çok farklı bir siyaset anlayışı ile.

Altın ayakkabılı ünlü golcü Tanju Çolak, siyasete nasıl girdiğini ve projelerini Ersin Çelik'e anlattı....
İstanbul’un yeni ilçesi Beylikdüzü’nde MHP 1.Sıra Encümen adayı olan Tanju Çolak’ı Haber 7’ye davet ettik ve “Nereden çıktı bu siyaset?” diye sorduk. Çok neşeli bir söyleşi oldu.

Aslında o da “nereden bu çıktı siyaset” sorusuna nasıl cevap vereceği konusunda net değil. Çünkü uzun süre bu soruyu sormuş kendine. Seçimlere az bir zaman kalan bugünlerde ancak ısınabilmiş politik ligine. Zaten kendisi de itiraf ediyor bunu. “Ben ne anlarım siyasetten. Ömrümde oy vermekten başka hiçbir şekilde siyasete dahil olmamıştım.” Peki nasıl oldu da X bir takımın kenar yönetiminde olması gereken Tanju Çolak, belediyeciğe soyundu? Şöyle anlatıyor: “Her şey bir anda gelişti. Hatır-gönül meselesi için gittiğim bir açılıştan sonra kendimi halkı selamlarken buldum.”

ADANA'DA AK PARTİ'Lİ BEYLİKDÜZÜ'NDE MHP'Lİ

Tanju Çolak’ın siyasete giriş hikayesi gerçekten çok ilginç. Elinde, stadyum, okul, hastane, modern camii projeleri ile yanımıza gelen çiçeği burnunda siyasetçi Tanju’nun Beylikdüzü hikâyesi aslında Adana’da başlıyor.

İskenderun’dayken, Adana’nın Çukurova Belediyesi’nden encümen adayı olan arkadaşı, işadamı Levent Özveren’den gelen kahvaltı teklifi üzerine İstanbul’a dönüşünü bir gece erteleyen Tanju, ertesi sabah kendisini başbakan Erdoğan’ın danışmanı Ömer Çelik’in de yer aldığı AK Parti Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Ali Bilici’nin seçim turunda bulur. “Bu zamana kadar hiçbir siyasi parti ile uzaktan yakından bir alakam olmadan yaşadım.” diyen Tanju Çolak Adana’daki seçim turunda tanıdığı Ömer Çelik’le sıkı dost olmuş. Adana’da kendisine gösterilen ilgi AK Parti adayı Bilici’nin önüne geçse de bu durum partide rahatsızlık oluşturmamış. Hatta insanların ilgi ve alakasını topladığı için, AK Parti’den “Seçim çalışmalarına katılır mısın?” teklifi de almış. Arkadaş hatırı için bu teklife “olur” diyen Tanju üç gün süren Adana’daki siyasi macerasını şöyle anlatıyor: “ Çukurova’da 2 gün daha kaldım. İlçede meydanlarda geziyoruz, halk şaşırıyor. Aracın üstünde Mehmet Ali Bilici, Çukurova adayı ve ben. 'Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Mehmet Ali Bilici ve Avrupa Gol Kralı Tanju Çolak şu anda sizleri selamlıyor’ diye anons geçiyorlar. Bu şekilde iki gün gezdim. Çok da yorucu. Tokalaş, otur, ikramlardan ye, resim çekil, soru cevapla, anı anlat her şey var. Halk bunu istiyor.”

FUTBOLUN BAŞLANGICI DA SAMSUN SİYESETE BAŞLATTIRAN DA

Nice 90 dakikaları çıkarıp on binleri şaha kaldıran Tanju sokağa karışınca çok yorulmuş ama verdiği bir söz var. Seçimlere kadar her Salı gelip Cuma dönmek şartıyla Adana’dan ayrılan Tanju, tekrar yola çıkmadan Beylikdüzü’nde oturan Samsunlu samimi bir arkadaşından gelen telefonla istikamet değiştirmek zorunda kalmış. Yıllarca futbolda şöhret basamaklarını hızla tırmandığı memlekti Samsun bu sefer onu farklı bir yola bakın nasıl itmiş. Pazartesi akşamıydı. Yarın uçağa binip Adana’ya gideceğim. Beylikdüzü’nde oturan Samsun’lu çok samimi olduğum bir arkadaşım aradı: “Biz burada 4 bin Samsunluyuz. Seçimler yaklaşıyor. Başımızda bizi temsil edecek birisi yok. Gürpınar Belediye Başkanı var, Velettin Küçük, şimdi Beylikdüzü’nde aday. Seni onunla tanıştıralım. Gelir misin?” dedi. Ben de “yarın öğlene kadar geleyim” dedim ve gittim. Akşam Adana’ya gideceğim çünkü. Gittim. Ama aklımda yok siyaset falan. Sadece arkadaşımın gönlü olsun.”

Giderken Velettin Küçük’ü “kimdir necidir?”diye sorup soruşturduğunu ve herkesten de “Adam gibi adam. Gürpınar’ı süper bir belde yaptı. Sahili mavi bayraklı, yeşil bir kentin başkanı” cevabını aldığını belirten Tanju Çolak’ın macerası şöyle devam ediyor “Biraz da merakla gittim. Bir baktım Etiler’den 10 kat daha gelişmiş bir yer Gürpınar. Kaç yıldır İstanbul’dayım hiç görmemişim. Acayip beğendim. Velettin Küçük’le tanıştım. Hoş beş sohbet. Futbol falan derken acayip kanım kaynadı. Dedim “Abi buradaki Samsunlularla konuşacağım sana destek versinler. Partin falan benim için hiç önemli değil. MHP’li, AKP’li ya da CHP’li olman fark etmez. Sıfatınla tanımam seni” dedim. Bana Samsunlular yetmez senin de olman lazım deyince şaka falan sandım gerçekten”

ENCÜMEN NE İŞ YAPAR?


Velettin Küçük’ten gelen meclis üyeliği teklifine red cevabı verdiğini ifade eden Tanju Çolak meclis üyeliğinin ne olduğunu da Küçük’e sormuş. “Allah canımı alsın ne iş yaptığını bilmiyordum. Duymamışım bile. Başbakan, milletvekili, belediye başkanı ve bir de yardımcıları onları bilirim ben. Üç saat ikna için uğraştılar. Yedide uçağa binip AK Parti adayı için Adana’ya gideceğim. Ama olması zorla ikna ettiler. Son anda “varım” dedim ve atlayıp Adana’ya gittim”

MHP’den gelen teklifi kabul edip AK Parti’ye destek vermek için Adana’ya giden Tanju Çolak, verdiği sözü tutmuş ve çarşambadan Cuma’ya kadar Mehmet Ali Bilici ile meydanlara çıkmış. Ta ki MHP’den aday olduğunu AK Partililer öğrenene kadar sözünü tutmuş. “Benim için parti falan fark etmez. Hizmet edilecekse yaparım. AK Parti daha önce teklif etmiş olsaydı kabul ederdim. MHP’den aday olduğumu öğrenince “Ayıp olur, yanlış anlaşılır, boş ver yorma kendini git kendine çalış” dedi, Allah için Mehmet Ali Bilici” diyen Tanju YSK’ya verilecek evrakların bir kısmını son günde son anda Adana’dan fakslamış, MHP İstanbul İl Başkanlığı’na.

"BAYKAL DA KUSURA BAKAMAZ ERDOĞAN DA"

“MHP’de olduğum için Deniz Baykal da kusura bakamaz, Başbakan Erdoğan da” diyen Tanju Neden MHP sorumuza şöyle cevap veriyor: “Ben MHP’li değilim. Siyaset de yapmıyorum. Velettin Küçük bana spor tesisi üzerine istediğim çalışmayı yapma sözü verdi. Bunun üzerine geldim.

REFERANSI GÜRPINAR

Siyasetten anlamadığını üstüne basa basa tekrarlayan Tanju Çolak buna rağmen spor tesisleri üzerine müthiş şekilde yoğunlaşmış. İstanbul’un yeni ilçesi Beylikdüzü için 20 bin kişilik bir stadyum ve bununla birlikte antrenman tesisleri projesi olan Tanju’nun amatör takımlar ada koordinatörlük sözü var. Teknik adamlık tecrübesini Beylikdüzü gençleri için kullanacağını belirten Kral, çok farklı bir model sunuyor. Tanju, Beylikdüzü’ndeki tüm amatör futbol takımları ile tek ilgilenip kısa zamanda ilçenin bir takımını profesyonel lige taşıyıp burayı futbolcu üreten bir akademi, spor üssü haline getirmeyi planladığını şöyle ifade ediyor. “Futbolu bırakalı 15 yıl oldu ama beni hala sokakta top oynayan 10 yaşındaki çocuk tanıyor. Bu ne kadar mutluluk verici bir şey". Kimseye nasip olmaz. Çocuklar futbol öğrenecekken beni örnek alıyor. Ama benim de bir şeyler vermem lazım. Bildiğim tek şey futbol. Her türlüğü eğitimini veririm. Mesleğime siyasette de olsa layık olmak istiyorum”

SÖZLER TUTULMAZSA REZİL EDECEK

Velettin Küçük’ün kendisine verdiği sözleri tutması halinde ise Tanju’nun çok ses getirecek bir istifa düşüncesi var. Bunu Küçük’e de açıklamış. O da kabul etmiş. Tanju eğer vaatler yerine getirilmezse şu şekilde istifa edeceğinin sözünü veriyor: “Toplayacağım Beylikdüzü halkını belediye binasının önüne, “Velettin Küçük seçimlerden önce bana sizin için şu sözleri verdi ama tutmadı. Bu adam beni kandırmış. Sizin adınıza istifa ediyorum” derim. Altı ayda ben kirlenmem ki onu kirletirim.

(Haber 7)