Türkiye'de yıllardır tartışma konusu olan nafaka düzenlemesinde önemli değişiklikler kapıda. Yeni düzenleme, nafaka bağlanması için sadece evlilik süresini değil, kadının yaşını, gelir durumunu, çocuk sahibi olup olmadığını ve tarafların kusur oranını da dikkate alacak. Kadının çalışamayacak durumda olması, yaşı ve çocuk bakımı gibi faktörler göz önünde bulundurularak ömür boyu nafaka verilmesi durumu ise, bazı özel durumlarla devam edebilecek.
EKONOMİK GÜVENCE TARTIŞMASI
Yeni nafaka düzenlemesine dair açıklamalarda bulunan Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu Başkanı İlhan Ergincan, kısa süreli evliliklerde nafaka ödenmesi konusunu hem kadın hem de erkek açısından değerlendirdi. Kadın açısından bu durumun ekonomik bir güvence olabileceğine dikkat çeken Ergincan, "Kısa süreli de olsa, evlilik süresince ekonomik olarak eşine bağımlı hale gelmişse, boşanma sonrası geçici bir ekonomik güvenceye ihtiyaç duyabilir. Özellikle iş hayatına ara vermiş veya gelir düzeyi düşükse, nafaka bu geçiş döneminde önemli bir destek sağlayabilir" dedi.
NAFAKA ZORUNLULUĞUNDA ADALET ARAYIŞI
Ergincan, nafaka durumunu erkek açısından da ele alarak, "Kısa süreli bir evlilik için uzun süreli veya yüksek miktarda nafaka ödemek, erkek için ağır bir maddi yük oluşturmaktadır. Kısa süreli bir evlilikte, özellikle de boşanmada kusurlu değilse, nafaka ödemek zorunda kalması adalet duygusunu zedelemektedir. Özellikle kadının ekonomik durumu kendisinden daha iyi ise, nafaka ödemesi mantıksız ve adaletsizlikler oluşturmaktadır. Nafaka ödemek, özellikle genç yaşlarda yeni bir hayat kurma, evlenme ve aile kurma gibi planları sekteye uğratmaktadır" ifadelerini kullandı.
NAFAKA MİKTARINDA VE SÜRESİNDE ESNEKLİK VURGUSU
Nafaka miktarı ve süresinin her somut olaya göre ayrı değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Ergincan, şu bilgileri verdi: "Evlilik süresi, tarafların ekonomik durumları, kusur oranları gibi faktörler dikkate alınmalı. Nafaka konusunda, adaletli ve hakkaniyetli bir denge kurulmalıdır. Kesin bir süre kanunla belirlenmeli. Ayrıca, tedbir nafakası ortadan kaldırılmalı, işsiz olduğu halde ödeyemediği nafaka yüzünden tazyik hapsi yatması son bulmalıdır. Boşanma davaları ilk celsede sonuçlanmalı boşanmaya karar verilmeli 1 yıl içinde de ziynet eşyası, velayet, nafaka ve tazminat davaları kesin sonuca erdirilmelidir."
SÜRESİZ NAFAKA TARTIŞMALARI
Avukat Kevser Yıldırım, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Yoksulluk nafakası, azami geçim imkanlarını karşılayacak şekilde bir miktara tabi olarak ödenmektedir. Belirlenen nafakanın zenginleşmeye sebep olmayacak şekilde belirlenmesi gerekmekte olup, bu miktar her olayda tarafların yaşam koşullarına göre kararlaştırılmaktadır. Nafakanın, nafaka ödenen eşin hayatında bir zenginleşmeye sebep olmayacağı değerlendirildiğinde elbette ki kişinin çalışarak kaliteli bir yaşam sürmesi yerine nafakayla azami yaşam koşullarında yaşaması tercih edilmemesi kendisinin tercih etmeyeceği bir durum olmalıdır. Nafaka ödeyen erkek açısından, nafakanın süresiz olarak hüküm altına alınması hayatını zorlaştıran bir durumdur."
ERKEĞİN NAFAKA YÜKÜMLÜLÜĞÜ VE SINIRLARI
"Boşanma gerçekleştikten sonra dahi nafaka ödemeye devam etmesi, yeni kurduğu hayattın da maddi zorluklara sebep olduğu gibi manevi sorunlara sebep olabilmektedir. Yeniden evlenen eşin, eski eşe kısa veya uzun bir evlilik sebebiyle bir ömür nafaka ödenmesi elbette ki hayatını zorlaştırmaktadır. Eğer kadın evliliğin sonlanmasında daha ağır kusurlu değilse, boşanma neticesinde yoksulluğa düşecekse ve nafaka talebi varsa erkek nafaka ödemekle yükümlüdür. Ancak kanuna göre; nafaka alacaklısı eşin tekrardan evlenmesi, evliymiş gibi fiili hayat sürmesi, haysiyetsiz yaşam sürmesi, maddi durumunun düzelmesi veya taraflardan birinin ölümü halinde nafakanın kaldırılması talep edilebilir ve erkek nafaka ödemek zorunda değildir."