2001 yılından bu yana düşüş eğiliminde olan doğum oranları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Genç nüfus oranını artırmak amacıyla dünyadaki örnekler inceleniyor ve bu araştırmaların sonucuna göre yeni politikalar geliştirilecek.

ERDOĞAN: "FELAKETTİR"

2023 yılında TÜİK verilerine göre Türkiye'nin doğum oranı 1.51 çocuk seviyesine düştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu durumu "Türkiye açısından varoluşsal bir tehdit, bir felakettir" sözleriyle nitelendirerek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, doğum oranlarını artırmak için çalışmalarını hızlandırdı.

ÇOCUK SAHİBİ OLMAYA TEŞVİK EDİLECEK

Doğum oranlarındaki düşüşün önüne geçmek ve aileleri çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için bakanlık, dünya genelindeki başarılı uygulamaları inceliyor. Bu araştırmaların sonucuna göre Türk kültürüne en uygun politikalar geliştirilecek ve uygulamaya konulacak.

FIRINLARDA VERGİ KAÇAĞI ALARM! Bakan Şimşek'ten Sert Uyarı FIRINLARDA VERGİ KAÇAĞI ALARM! Bakan Şimşek'ten Sert Uyarı

DOĞURGANLIK ORANLARI DÜŞÜYOR

2023 yılında Türkiye'de canlı doğan bebek sayısı 958 bin 408 oldu. 2001 yılında 2.38 olan toplam doğurganlık hızı, 2023'te 1.51'e düştü. Bu, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2.1'in altında kaldığını gösteriyor. 2001 yılında binde 20.3 olan kaba doğum hızı, 2023'te binde 11.2'ye geriledi.

YABANCI ÜLKELERİN TEŞVİK POLİTİKALARI

  • Bulgaristan, doğum oranlarını artırmak için doğum iznini 12 aya çıkardı ve annelerin maaşlarını doğum izni boyunca ödemeye devam etti.
  • Güney Kore, 2023'te başlattığı uygulama ile her aileye yeni doğan çocuk için aylık 745 dolarlık nakdi destek sunuyor.
  • Küba, yeni doğan bebeklerin anne ve babalarının yanı sıra büyükanne ve büyükbabalara da ücretli izin veriyor.
  • Finlandiya, yeni ebeveynlere bebek kıyafetleri, pijamalar, kitaplar ve oyuncaklar gibi yaklaşık 50 farklı eşyadan oluşan "annelik paketi" ile destek sağlıyor.
  • Japonya, çiftleri bebek fikrine alıştırmak ve duygusal bağ kurmalarını sağlamak amacıyla bebek robotlar üretiyor. Bu robotlar gıdıklanınca gülüyor, ağlıyor ve bebek sesleri çıkarıyor.
  • Çin, tek çocuk politikasını 2015 yılında sonlandırarak doğum oranını yüzde 7.9 artırdı ve 2023'te ikinci çocuk için çiftlere para desteği vermeye başladı.
  • Danimarka, anne ve babaya verilen doğum iznini 13 haftadan 24 haftaya çıkarma hazırlığında. Yeni modelle, ebeveynlerin 24 haftalık doğum izninin en az sekiz haftası devredilemeyecek ve kalan izin zamanı ebeveynler arasında devredilerek kullanılabilecek.

Türkiye'nin, dünyadaki bu örneklerden yola çıkarak, kendi kültürüne uygun ve etkili teşvik politikaları geliştirmesi bekleniyor. Bu adımlar, ülkenin gelecekteki demografik yapısını olumlu yönde etkileyecek ve genç nüfus oranını artıracak.

Editör: İsa Aslantaş