NATO'nun denizaltı tehditlerine karşı müttefik ülkeler arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve eğitim düzeyini artırmak amacıyla düzenlenen "Dynamic Manta 2024 (DYMA 24)" tatbikatı, bugün itibarıyla start aldı.

NATO Müttefik Deniz Komutanlığı (MARCOM) öncülüğünde ve İtalya Deniz Kuvvetleri'nin ev sahipliğinde yürütülen bu tatbikat, bir dizi müttefik ülkenin katılımıyla gerçekleşiyor.

MÜTTEFİK ÜLKELERİN KATILIMI

Tatbikata Türkiye, Kanada, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, İspanya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere toplam dokuz NATO üyesi ülke katılım gösteriyor.

Etkinlik, İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki Katanya limanından sabah saatlerinde denize açılan müttefik gemi ve denizaltılarının suya dalmasıyla başladı. Deniz karakol uçaklarının da destek verdiği tatbikat, su altındaki çeşitli tehditlere karşı yanıt verebilme kapasitesini artırmayı hedefliyor.

İLK GÜNÜN ETKİNLİKLERİ

Tatbikatın ilk gününde, katılımcı müttefik unsurları çeşitli zorlu eğitim senaryolarını başarıyla gerçekleştirdi. Türk denizaltısı ve Türk firkateynine ait bir helikopter, malzeme ve personel transferi eğitimini icra etti.

İtalya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bomba nedeniyle 36 bin kişi tahliye edildi İtalya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bomba nedeniyle 36 bin kişi tahliye edildi

Bu arada, bir İtalyan denizaltısı acil durum satha çıkış eğitimini tamamlarken, bir Alman deniz karakol uçağı da denizaltı arama ve tespit eğitimini yürüttü. Tatbikatın bu ilk aşaması, katılımcıların eğitimlerini dikkatle izlemesiyle son buldu.

TÜRK DENİZ KUVVETLERİNDEN GÜÇLÜ KATILIM

Her yıl düzenli olarak NATO'nun Dynamic Manta tatbikatlarına katılan Türkiye, bu yıl tatbikata üç önemli unsuruyla katılım gösterdi.

TCG Gediz (F-495) Gabya sınıfı firkateyn, TCG Anafartalar (S-356) Preveze sınıfı denizaltı ve bir deniz karakol uçağı, Türk Deniz Kuvvetleri'ni temsil ediyor.

RUSYA TEHDİDİ VE NATO'NUN YANITI

NATO Marcom Denizaltı Komutanı Tümamiral Thomas Wall, tatbikatın başlangıcında ITS Morosini gemisinde düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Wall, NATO'nun her yıl Akdeniz'de ve Kuzey Atlantik'te iki büyük denizaltı savunma harbi tatbikatı düzenlediğini, Dynamic Manta'nın bu tatbikatların en büyük ve en karmaşığı olduğunu vurguladı. Rusya'nın NATO için birincil tehdit oluşturduğunu belirten Wall, Dynamic Manta'nın bu tehdide karşı caydırıcılık sağlama kapasitesine dikkat çekti.

Türkiye'nin tatbikata ve genel olarak NATO'nun denizaltı savunma harbine katkısının altını çizdi.

Dynamic Manta 2024 tatbikatı, 9 müttefik ülkenin katılımıyla 8 Mart'a kadar devam edecek. Bu süre zarfında, müttefikler denizaltı savunma kabiliyetlerini pekiştirme ve iş birliğini daha da ilerletme fırsatı bulacak.

Editör: İsa Aslantaş