AK Partili vekiller, ''Bir yanda gazeteciler gözaltına alınıyor, bir yanda basın özgürlüğü deniyor. Biz gözaltıları anlamıyoruz'' diyen ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Ricciardone'ne tepki gösterdi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone'nin basın özgürlüğüyle ilgili açıklamalarıyla ilgili olarak Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Büyükelçiler içişlerimize karışamazlar, sınırları var" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da büyükelçi ile dün yaptığı görüşmeyi anlattı ve "Oysa bana Türkiye'deki demokratikleşme adımlarını övmüştü. Gazetelerden etkilenmiş olabilir" sözlerini kullandı.

DSP’Lİ YAĞIZ’DAN BAŞBAKAN'A “RICCIARDONE” SORUSU

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Ricciardone’nin basın özgürlüğüyle ilgili sözlerini Meclis gündemine taşıdı.

Yağız Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

“ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone’nin ülkemizdeki basın özgürlüğüyle ilgili görüş ve gözlemlerini nasıl karşılıyorsunuz? Büyükelçi’nin, ‘Bir yanda gazeteciler gözaltına alınıyor, bir yanda basın özgürlüğü deniyor. Biz anlamıyoruz, onun için sizlere soruyoruz’ sözünden, Türkiye’de muhalif basının özgür olmadığı anlamı çıkmıyor mu? Oda TV’ye yapılan baskın ve imtiyaz sahibi Soner Yalçın ile yöneticilerinin gözaltına alınması, basına yönelik baskının en yeni ve en somut kanıtını oluşturmuyor mu? Sürekli ‘ileri demokrasi’den söz ediyorsunuz. Ancak muhalif basının ‘ileri demokrasi’ düzeyinde özgür olmadığı görülüyor. Bu çelişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Basının gerçekten özgür olmasını sağlayacak uygulama ve düzenlemeler yapılacak mıdır? Yoksa, demokratik eylemlerin polis zoruyla önlenmesinin yaygınlaştırılması gibi, özellikle muhalif basına yönelik baskı yöntemleri de giderek arttılacak mıdır?” (HÜRRİYET)