AK Parti’li Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu tasarılarının Genel Kurulu’nda görüşülmesine ilişkin Geçici İçtüzük Teklifi verdi.

Teklif, parlamento hukukumuza ilk defa geçici içtüzük düzenlenmesini getiriyor. Teklif yasalaşırsa; Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu tasarılarının görüşmelerinde siyasi parti grupları ancak birlikte önerge verebilecek. Önergelerin sonuçlandırılması dışında madde görüşmeleri, madde oylamaları ve hiçbir halde maddelere ilişkin soru-cevap işlemleri yapılmayacak.

TEKLİF NE GETİRİYOR?

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu tasarıları ile bunların yürürlük ve uygulama şekli hakkındaki kanun tasarılarının Genel Kurul’da ayrı ayrı müzakeresinde tümü hakkında görüşme açılacak.

Siyasi parti grupları ile komisyon ve hükümete ikişer saat, her gruptan birer milletvekili ile iki bağımsız milletvekiline yirmişer dakika söz verilecek.

Konuşmalardan sonra bir saat süre ile soru-cevap işlemi yapılacak.

Maddelere geçilmesi oylanacak.

PARTİLER BİRLİKTE ÖNERGE VEREBİLECEK

Siyasi parti grupları, ancak birlikte önerge verebilecek. Üyelerinin oybirliğine dayanmayan komisyon önergeleri ve komisyonun katılmadığı hükümet önergeleri işleme konmayacak. Önerge verebilecek olanlar, burada sayılanlarda sınırlı olacak.

SORU-CEVAP YAPILMAYACAK

Önergelerin sonuçlandırılması dışında madde görüşmeleri, madde oylamaları ve hiçbir halde maddelere ilişkin soru-cevap işlemleri yapılmayacak.

Bu suretle görüşmeler tamamlandıktan sonra tasarının tümü oylanacak.

Bu İçtüzük, Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile bunların yürürlük ve uygulama şekli hakkındaki kanunların yürürlüğe girdiği tarihte yürürlükten kalkacak.

PARLAMENTODA BİR İLK

İyimaya, teklifin gerekçesinde geçici içtüzük düzenlemesinin parlamento hukukunda bir ilk olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi:

“Teklif ile kurulması amaçlanan İçtüzük, geçici ve sürelidir. Sözü geçen kanunların yürürlüğe girdiği tarihte, yürürlükten kalkacaktır. Geçici İçtüzük düzenlemesi, parlamento hukukumuzda bir ilktir.”

CHP’DEN SERT TEPKİ: MECLİS BY-PASS EDİLECEK

Teklife sert tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, “Meclis’i devre dışı bırakmaya, by-pass etmeye çalışıyorlar. Muhalefetin yetkisi kısılacak ve devre dışı kalacak” dedi. Teklif ile Meclis’in devre dışı bırakılmak istendiğini iddia eden Öztürk, şöyle dedi:

“Öyle yapacaklarına ‘tasarı ve teklifler Meclis’te görüşülmeden Resmi Gazete’de yayınlanır’ desinler. Yangından mal mı kaçırıyorlar. Bu teklif ile bugüne kadar kanun yapma tekniğine yeni bir yol getiriyorlar. Bu yol da, tasarı ve tekliflerin Genel Kurul’da görüşülmeden görüşülmüş gibi yapmaktır. Yasama organı devre dışı kalacaktır, kanun yapma yetkisi elinden alınacaktır.”

“AKP KENDİ HUKUKUNU YARATIYOR

AKP’yi kendi hukukunu yaratmakla suçlayan Öztürk, “Hem kendi dediğini geçirecek hem de en kısa yolda geçirecek. Kendine uygun bir hukuk yaratacak. AKP, kendi amaçlarının gerçekleştirmesine yönelik bir hukuksal zemin yaratmayı amaçlıyor. Kendi amacını gerçekleştirmek için bir hukuk yaratmak istiyor” dedi. (Mynet)
Editör: TE Bilisim