ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback, Hillary Clinton’a gönderdiği mektupta Türk hükümetinin, laik köklerden uzaklaşmasından kaygı duyulması gerektiğini savundu.

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback, Frank Ricciardone’nin Ankara Büyükelçisi olarak atanmasını neden bloke ettiğini anlatmak amacıyla Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a gönderdiği mektupta Türk hükümetinin, laik köklerden uzaklaşmasından kaygı duyulması gerektiğini savundu. Brownback, “Gelecek yıldaki kilit seçimlerin, laiklere güçlerini kanıtlamak için fırsat verdiğine inanıyorum ve güçlü ikili ilişki arzumuzun, iktidardaki partiye fiili desteğe dönüşmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Senato’da Kansas’ı temsil eden Sam Brownback, Hillary Clinton’a gönderdiği, 16 Ağustos tarihli mektupta hem Ricciardone’nin atanmasının Kongre’deki onay sürecini bloke etme kararının nedenlerini açıkladı, hem de Ricciardone’nin Mısır’da görev yaptığı döneme ilişkin eleştirilerini iletti.

Ricciardone’nin atama kararının Senato’ya sunulmasından bir ay geçmeden, Senato Genel Kurulu’nca onaylanmasının talep edildiğini belirten Senatör, “Bu atamayı değerlendirmek ve buna ilişkin ABD’nin Türkiye politikasını değerlendirmek için birkaç haftadan daha uzun bir süreye ihtiyacımızın olduğuna inanıyorum” diye yazdı.

“SPESİFİK KAYGILARIM VAR”

ABD’nin Türkiye politikasına ek olarak Ricciardone konusunda “spesifik kaygılar”ının olduğunu belirten Senatör, “Geniş diplomatik tecrübesine rağmen Büyükelçi Ricciardone’nin bu dönemde Türkiye için doğru büyükelçi olduğuna ikna olmadım” dedi.

Mektubunda özellikle Ricciardone’nin Kahire Büyükelçisi olduğu döneme ilişkin eleştirilere yer veren Brownback, Ricciardone’nin Irak ve Mısır ile ilgili çalışmaları konusundaki endişelerinin, ABD’nin, Türkiye ile ilişkisine yaklaşımına konusunda da kaygılanmasına yol açtığını belirtti Brownback şöyle devam etti:

“Türk hükümetinin, laik köklerinden uzaklaşmasından kaygı duymamız gerektiğine inanıyorum. Gelecek yıldaki kilit seçimlerin, laiklere güçlerini kanıtlamak için fırsat verdiğine inanıyorum ve güçlü bir ikili ilişki arzumuzun, iktidardaki partiye fiili desteğe dönüşmesine izin veremeyiz, özellikle eğer muhalefet partilerin marjinalleştirilmesi riskinin olduğuna inanmak için nedenlerimiz varsa.”

“LAİK PARTİLER BÜYÜKELÇİYE PEK ERİŞEMİYOR”

Senatör Sam Brownback, Hillary Clinton mektubunda şu görüşlere de yer verdi:

“Son birkaç yıl laik muhalefet partileri, ABD Büyükelçisine iktidardaki partiden daha az erişebildiklerinden yakınıyorlar ve siciline dayanarak durumun Büyükelçi Ricciardone ile değişmemesinden kaygılıyım. Bu nedenle, Bakanlığın, Türk muhalefet gruplarını angaje etmek için son dönemde yapılan çabalar konusunda beni bilgilendirmesini ve bu gruplara, Büyükelçi Ricciardone ve liderliğindeki ABD’nin Ankara Büyükelçiliğince aynı erişim sağlanacağı yönünde güven vermesini talep ediyorum.”

“TÜRKİYE’NİN İSRAİL’DEN UZAKLAŞIP İRAN’A YÖNELMESİNİ TAM DEĞERLENDİRMEDİK”

Türkiye’nin Ermenistan politikasına değinilmediği mektupta “Aynı zamanda Türkiye’nin İsrail’den uzaklaşarak İran’a yönelmesinin etkilerini tam olarak değerlendirmememizden de kaygılıyım ve Senato’nun Eylül ayında çalışmalarına yeniden başlamasından önce bu konularla ilgileneceğim” dedi.

Senatör Brownback, mektubuna son verirken de atama ve ABD’nin Türkiye politikasının daha derin bir biçimde değerlendirileceği beklentisini dile getirdi. (Mynet)