Ankara kulislerinden iyi haber alması ile tanınan Meydan Gazetesi Ankara Temsilcisi Ömer Şahin, AKP’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olurundan geçtikten sonra yeniden değişikliğe uğradığı konuşuluyor.


Ankara kulislerinde her adaylık sürecinden sonra dillendirilen , “Listede vardım ama son gece listeden çıkarıldım” iddiaları bu kez ne kadar gerçek oldu. Bu sorunun cevabını, Meydan Gazetesi Ankara Temsilcisi Ömer Şahin verdi.


Gazeteci Şahin, önce “Açıklanan liste kimin, Erdoğan’ın mı, Davutoğlu’nun mu?” sorusuna cevap aradı. İstanbul’da 1. Bölge 1. sıradan aday olacağına kesin gözüyle bakılan Numan Kurtulmuş’un son anda nasıl Ordu’ya kaydırıldığı sorusuna aydınlık getiren Ömer Şahin’in yazısında ilginç ayrıntılar var.
Ömer Şahin’in “Hoca ‘Saray listesi’ni değiştirdi mi?” başlıkla yazısı, siyasi kulisleri sevenlere çok şey anlatacak:“Liste tartışması bitecek gibi değil. Her parti için farklı özellikler aranıyor listelerde.

İktidar partisinde cevabı aranan soru belli: “Bu kimin listesi?”

Yani, listeye mührü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mı, yoksa Başbakan Ahmet Davutoğlu mu vurdu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birebir bağlantılı isimlerin (danışman, damat v.b) listede oluşu, mevcut vekillerin tahminlerin biraz üstünde sayıyla yerlerini koruması liste üzerinde ‘Saray Gölgesi’ olduğu yorumunu haklı çıkarıyor.
Fakat şu da gözden kaçmasın. Liste detaylı  incelendiği ve tasfiye olanların anlatımları dikkate alındığında farklı bir tablo ile de karşılaşıyoruz.

HOCA ‘ÇETİN CEVİZ’ ÇIKTI…

Sadece Konya listesini yapacak ya da ancak 5-10 isim sokacak denilen Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘çetin ceviz’ çıktı.

Hoca, tahminlerin ötesinde ismi listeye sokmayı başardı. O yüzden siyasi kaderini ‘Hoca’ ya bağlayanların özgüveni yerine gelmiş durumda. Hayal kırıklığı daha çok Saray ya da parti içindeki ‘Abi’ lere umut bağlayanlarda…

Saray’ın kırmızı çizgileri korundu. Vazgeçilmez gördüğü isimler listede yer buldu. Bu doğru.

Buna rağmen Saray’ın işareti ile koltuğunu bırakıp aday olan ve listede yer bulamayan o kadar insan var ki…

Aralarında bakan yardımcısı, bürokrat, rektör, parti yöneticisi olan birçok isim ‘Reis’in işaretiyle istifa etmişti. Hüsran yaşadılar.

Travma, hayal kırıklığı, burukluk var ama isyan yok!

SON GECE NE OLDU?

Ankara’da dolaşımda olan bir dedikoduyu da söylemeliyim. Hani her seçimden sonra söylenen kaybedenlerin klasik repliği haline gelen, “Son gece listeden çıkarıldım” sözü etkin isimler tarafından dile getiriliyor.
Söylenen şu: Cumhurbaşkanımıza giden listede vardım. Sonra listeye müdahale edildi…

Liste teslim edilmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderilmişti. Erdoğan’ın da liste üzerinde oynadığı, kimi ekleme ve çıkarma yaptığı tahmin ediliyor.

Saray’dan çıkan listede olup Başbakan tarafından üstü çizilen ya da şehirleri, sıralaması değişen isimlerden bahsediliyor.

Erdoğan listeleri gördükten sonra resmi ziyaret için İran’a gitmişti. Ne olduysa o seyahat sırasında olmuş anlatılanlara göre.

Bu iddia ne kadar  doğru bilemeyiz.

Bildiğim bir şey var ki listeye giren isimler arasında bir kişinin daha etkili olduğu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan karşı çıktığı için kendisi aday olamadı ama MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la çok yakın olduğu bilinen çok sayıda isim listede yer buldu.

Abdullah Gül, Bülent Arınç, Cemil Çiçek hatta Binali Yıldırım’ın referansı denebilecek aday sayısı bir elin parmağını geçmez.

İçlerinde en ‘şanslı’ görülen Numan Kurtulmuş. Numan Bey’in Erdoğan’ın yeri olan İstanbul 1’inci bölge 1’inci sıra adayı olması bekleniyordu. Kendisini Ordu’da buldu. Kurtulmuş’un HAS Parti ekibinden sadece 2 isim seçilebilecek yere kondu.

AK Parti’nin  omurgasını ‘Davutoğlu-Fidan’ ikilisi üzerine oturtmak isteyen ‘Yeni Türkiye’ kadroları partideki güçlerini arttırdı.”

ROTAHABER